ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

• Από την αρχαιότητα στο Μανουήλ Σαρρή τον Τενέδιο και από τον Antonie van Leeuwenhoek στη Γενετική Μηχανική – Έννοια και «Χρωματισμοί» Βιοτεχνολογίας.
• Ο μικροοργανισμοί των Βιομηχανικών Ζυμώσεων. Μύκητες, ζύμες, βακτήρια και τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά των.
• Το φαινόμενο της μικροβιακής αύξησης. Παράγοντες που επιδρούν στη μικροβιακή αύξηση.
• Βασικά μεταβολικά μονοπάτια που χρησιμοποιούνται καθώς και προϊόντα που παράγονται από τους μικροοργανισμούς των Βιομηχανικών Ζυμώσεων.
• Βασικά μαθηματικά μοντέλα που περιγράφουν τη μικροβιακή αύξηση.
• Η κινητική της μικροβιακής αύξησης: Αύξηση σε βιοαντιδραστήρα κλειστού τύπου. Ισοζύγια και εξισώσεις.
• Η κινητική της μικροβιακής αύξησης: Αύξηση σε βιοαντιδραστήρα ημι-συνεχούς τροφοδοτούμενης καλλιέργειας. Ισοζύγια και εξισώσεις.
• Η κινητική της μικροβιακής αύξησης: Αύξηση σε βιοαντιδραστήρα συνεχούς καλλιέργειας (μονοβάθμιο και διβάθμιο σύστημα). Ισοζύγια και εξισώσεις.
• Στοιχεία τεχνολογίας βιοαντιδραστήρων – Προτυποποίηση βιοδιεργασιών.
• Στοιχεία ενζυμικής τεχνολογίας – Έννοια της ενζυμικής κατάλυσης – Επίδραση θερμοκρασίας και pH στην ενζυμική κατάλυση – Θεμελιώδεις έννοιες ενζυμικών βιοαντιδραστήρων.
• Βιοτεχνολογικά προϊόντα.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό μάθημα της Βιοτεχνολογίας Μικροοργανισμών και της Τεχνολογίας Ζυμώσεων και Βιοδιεργασιών.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της Μικροβιακής (κυρίως) και την Ενζυμικής (σε μικρότερο βαθμό) Τεχνολογίας σε διεργασίες απτόμενες της Βιομηχανίας των Τροφίμων και της Λευκής Βιοτεχνολογίας.

Επίσης αναφέρεται σε έννοιες και μεθοδολογίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων και των ενζύμων, τη χρήση βιοαντιδραστήρων στις διάφορες βιοδιεργασίες, τους υπολογισμούς που πραγματοποιούνται σε αυτούς καθώς και τον τρόπο ανάκτησης βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικάτων αρχών της Βιοτεχνολογίας Μικροοργανισμών και της Τεχνολογίας Ζυμώσεων και Βιοδιεργασιών.
  • Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών της Βιοτεχνολογίας Μικροοργανισμών και της Τεχνολογίας Ζυμώσεων και Βιοδιεργασιών.
  • Χρησιμοποιεί τις μεθοδολογίες της Μικροβιακής και Ενζυμικής Τεχνολογίας.
  • Αναλύει και υπολογίζει τα βασικά στοιχεία Βιοδιεργασιών.

Βιβλιογραφία

• ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, Συγγραφέας: Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ, Εκδόσεις ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΕ, 2007
• ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, Συγγραφέας: M. SHULER – F. KARGI, ΠΑΝ/ΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΜΠ, 2005

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο