Το μάθημα αποτελεί το βασικό μάθημα της Βιοτεχνολογίας Μικροοργανισμών και της Τεχνολογίας Ζυμώσεων και Βιοδιεργασιών.
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της Μικροβιακής (κυρίως) και την Ενζυμικής (σε μικρότερο βαθμό) Τεχνολογίας σε διεργασίες απτόμενες της Βιομηχανίας των Τροφίμων και της Λευκής Βιοτεχνολογίας.
Επίσης αναφέρεται σε έννοιες και μεθοδολογίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων και των ενζύμων, τη χρήση βιοαντιδραστήρων στις διάφορες βιοδιεργασίες, τους υπολογισμούς που πραγματοποιούνται σε αυτούς καθώς και τον τρόπο ανάκτησης βιοτεχνολογικών προϊόντων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: