Η Aναλυτική Χημεία με χρήση των αρχών της χημικής ισορροπίας, φυσικής και στατιστικής εξοικειώνει τους φοιτητές με την επιστήμη των μετρήσεων στην χημεία. Αυτό επιτυγχάνεται με διδασκαλία στο αμφιθέατρο και το εργαστήριο.
Οι αρχές της επιστήμης των μετρήσεων παρουσιάζονται σε διαφορετικές τεχνικές ενώ επισημαίνεται η σημασία της προκατεργασίας των δειγμάτων. Η εργαστηριακή εκπαίδευση εξοικειώνει τους φοιτητές ενώ η επεξεργασία πειραματικών δεδομένων έχει ιδιαίτερη σημασία για την προετοιμασία για εργασία στην βιομηχανία, στην παραγωγή ή την έρευνα.
Το μάθημα διδάσκεται στα αρχικά στάδια των σπουδών και φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τις διαδικασίες αναζήτησης και συγγραφής εκθέσεων σε θέματα της επιστήμης τροφίμων.