ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Γεωργία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Επιδράσεις μεταβλητών του εναέριου περιβάλλοντος στην ανάπτυξη την παραγωγικότητα και την ποιότητα των φυτών μεγάλης καλλιέργειας. Δυνατότητες παρεμβάσεων για βελτίωση της φυτικής παραγωγής
• Hλιακή ακτινοβολία
• Θερμοκρασία
2. Επιδράσεις μεταβλητών του εναέριου περιβάλλοντος στην ανάπτυξη την παραγωγικότητα και την ποιότητα των φυτών μεγάλης καλλιέργειας. Δυνατότητες παρεμβάσεων για βελτίωση της φυτικής παραγωγής
• Yγρασία
• Aνεμος
• Eξατμισοικανότητα της ατμόσφαιρας
• Συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα
3. Επιδράσεις μεταβλητών του εδαφικού περιβάλλοντος στην παραγωγικότητα των φυτών μεγάλης καλλιέργειας και στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της φυτικής παραγωγής.
• Επιδράσεις φυσικών, βιολογικών, χημικών χαρακτηριστικών του εδαφικού περιβάλλοντος
• στην ανάπτυξη και στις αποδόσεις των ΦΜΚ.
• Κατεργασία του εδάφους. Λίπανση. Άρδευση.
• Εναλλαγή καλλιερεγειών. Συγκαλλιέργεια.
4. Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας για τη Βιομηχανία Τροφίμων. Ειδικά καλλιεργητικά θέματα για τη βελτίωση των αποδόσεων και της ποιότητας των καλλιεργειών.
• Σιτηρά Ευκράτων Κλιμάτων (Σιτάρι, βρώμη).
• Σιτηρά Ευκράτων Κλιμάτων (Κριθάρι, σίκαλη, τριτικάλε).
• Σιτηρά Θερμών Κλιμάτων (Αραβόσιτος)
• Σιτηρά Θερμών Κλιμάτων (Rύζι)
• Ψυχανθή (καρποδοτικά)
• Ψυχανθή (σανοδοτικά)
• Ελαιοδοτικά φυτά
• Ζαχαροδοτικά φυτά
• Βιομηχανική τομάτα
• Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα στοχεύει στην απόκτηση γενικών και ειδικών γνώσεων που αφορούν στην καλλιέργεια των σημαντικότερων από οικονομική άποψη για τη χώρα ετησίων και πολυετών αροτραίων καλλιεργειών. Ειδικότερα το αντικείμενο του μαθήματος ‘Γεωργία’ είναι η εξοικείωση των φοιτητών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της παραγωγής και τις τεχνικές της καλλιέργειας με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών των σημαντικότερων φυτών μεγάλης καλλιέργειας.

Έμφαση δίνεται στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και στην εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών. Ο φοιτητής εξοικειώνεται με τις ορθές γεωργικές πρακτικές στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας (εδαφοκατεργασία, σπορά, λίπανση, έλεγχος ζιζανίων) και είναι σε θέση να διακρίνει και να επιλέγει τα διάφορα καλλιεργητικά συστήματα ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Επιπλέον, αποκτά όλες τις απαραίτητες γνώσεις ώστε ως γεωπόνος αργότερα να μπορεί να βοηθήσει τον Έλληνα παραγωγό στις απαιτήσεις για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών και την αειφορική διαχείριση του αγροτικού περιβάλλοντος.

Βιβλιογραφία

• Η. ΤΡΑΥΛΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑΣ
• Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΑΝΤΩΝΑΚΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
• Π. ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
• Ι. ΚΑΚΑΜΠΟΥΚΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ- ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο