ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Ζωοτεχνία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Σημασία της ζωικής παραγωγής: Χρησιμότητα των ζώων. Τροφικός ανταγωνισμός μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Ζωική Παραγωγή και Περιβάλλον.
2. Καταγωγή και κατοικιδιοποίηση των αγροτικών ζώων: Αίτια της κατοικιδιοποίησης. Χρόνος και Τόπος κατοικιδιοποίησης. Μεταβολές του οργανισμού των ζώων κατά την πορεία της κατοικιδιοποίησης.
3. Φυλές των Αγροτικών Ζώων: Ορισμός και εξέλιξη της έννοιας της φυλής. Κριτήρια ταξινόμησης και υποδιαίρεση των φυλών. Περιγραφή και αξιολόγηση των κυριοτέρων φυλών βοών, προβάτων, αιγών και χοίρων. Ορισμός και σημασία διατήρησης των σπανίων φυλών.
4. Πληθυσμιακή και Ποσοτική Γενετική των Αγροτικών Ζώων: Αρχή των Hardy – Weinberg. Ομομειξία. Γονοτυπική, φαινοτυπική και κληροδοτική τιμή. Συντελεστής κληρονομικότητας. Απογονικός έλεγχος. Δείκτης επιλογής. Επιλεκτική πρόοδος. Ετέρωση. Διασταύρωση τριών σειρών.
5. Συστήματα εκτροφής των Αγροτικών ζώων: Εντατικό, Εκτατικό, Ημιεκτατικό.
6. Ανάπτυξη των Αγροτικών Ζώων: Έννοια και εκτίμηση της ανάπτυξης. Ρυθμός ανάπτυξης. Συντελεστής Εκμετάλλευσης της τροφής. Μυϊκός και Λιπώδης ιστός. Σύσταση του σώματος. Ποιότητα σφαγίου και κρέατος.
7. Αναπαραγωγή των Αγροτικών Ζώων: Δομή και λειτουργία αναπαραγωγικού συστήματος αρσενικού και θηλυκού. Αναπαραγωγικές Ορμόνες. Ενήβωση. Γαμετογένεση. Οιστρικός κύκλος. Γονιμοποίηση. Φυσιολογία τοκετού. Συγχρονισμός των οίστρων. Τεχνητή σπερματέγχυση.
8. Γαλακτοπαραγωγή των Αγροτικών Ζώων: Δομή του μαστού των γαλακτοπαραγωγών ζώων. Χημική Σύσταση του γάλακτος. Γαλακτική καμπύλη. Αντανακλαστικό της καθόδου του γάλακτος. Ξηρά περίοδος αγελάδων. Παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος γαλακτοπαραγωγής.
9. Υδατοκαλλιέργειες: Συστήματα εκτροφής Υδατοκαλλιεργειών παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Καταλληλότητα νερού , θερμοκρασίας, αλατότητας στις Υδατοκαλλιέργειες. Εκτροφή μεσογειακών ειδών ιχθύων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει στους φοιτητές τις απαραίτητες και σύγχρονες γνώσεις σε βασικά θέματα της Γενικής Ζωοτεχνίας.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα έχει κατανοήσει:

  • τη βιολογική βάση των αποδόσεων των αγροτικών ζώων, δηλαδή τα φαινόμενα της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής και της γαλακτοπαραγωγής με απώτερο στόχο την παραγωγή υψηλότερης ποιότητας κρέατος, την εμφάνιση καλύτερης αναπαραγωγικής ικανότητας και την παραγωγή ποσοτικά και ποιοτικά υψίστης γαλακτοπαραγωγής, αντίστοιχα,
  • τη δημιουργία γονοτύπων προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένο περιβάλλον,
  • τη διασφάλιση της ευζωίας, ώστε να επιτυγχάνεται η έκπτυξη του γενετικού τους δυναμικού και
  • την οργάνωση συστημάτων παραγωγής, όπου παράγονται τα κατάλληλα ζωικά προϊόντα με το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος

Βιβλιογραφία

Έντυπα Συναφή επιστημονικά περιοδικά - Συγγράμματα:
• Ρογδάκης Εμμ. (2008): Γενετική Βελτίωση Αγροτικών Ζώων, Εκδόσεις Σταμούλης, Αθήνα.
• Ζυγογιάννης Δ. (2006): Προβατοτροφία, Εκτροφή μηρυκαστικών (τεύχος Α), εκδ. Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη.
• Κατσαούνης Ν. (1994): Προβατοτροφία, Εκδ. οίκος αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη.
• Κατσαούνης Ν. (2000): Βοοτροφία, Εκδ. Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη.

Προτεινόμενα Διδακτικά Συγγράμματα (ΕΥΔΟΞΟΣ):
Ρογδάκης Εμμ. , Γενική Ζωοτεχνία, (κωδ. 22680).

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο