ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Βιολογία Κυττάρου

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Η κυτταρική βάση της ζωής
2. Στοιχεία εξέλιξης και παλαιοντοβιολογίας
3. Το ευκαρυωτικό κύτταρο - διαφορές με το προκαρυωτικό
4. Διαφορές φυτικών-ζωϊκών κυττάρων
5. Βασικές κυτταρικές λειτουργίες in vivo και in vitro
6. Οι κυτταρικές μεμβράνες
7. Πυρήνας (πυρηνικός φάκελος, εσωτερική οργάνωση, πυρηνίσκος)
8. Το ενδοπλασματικό δίκτυο και η πρωτεϊνοσύνθεση
9. Η συσκευή Golgi (οργάνωση, λειτουργία και μετ
10. Λυσοσώματα (Ενδοκύτωση, φαγοκύτωση, πινοκύτωση)
11. Κυτταροσκελετός (ινίδια ακτίνης, μικροσωληνίσκοι, ενδιάμεσα ινίδια)
12. Μιτοχόνδρια, χλωροπλάστες και υπεροξεισώματα
13. Κυτταρικά τοιχώματα (δομικές πρωτείνες, στενοσύνδεσμοι, χασμοσύνδεσμοι, πλασμοδέσμες)

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στη δομή και λειτουργία του ευκαρυωτικού κυττάρου με έμφαση στο φυτικό κύτταρο. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της Βιολογίας Κυττάρου, στην κυτταρολογία, στον κυτταρικό κύκλο και κυτταρικές διαιρέσεις (μίτωση και μείωση), δομής και λειτουργίας κυτταρικών μεμβρανών και οργανιδίων (πυρήνας, ενδοπλασματικό δίκτυο, πλαστίδια, χλωροπλάστες, μιτοχόνδρια, δικτυοσώματα, χυμοτόπιο, κυτταροσκελετός κ.ά) καθώς και τις διαφορές στη φυσιολογία των κυττάρων in vivo και in vitro αναφερόμενοι, όπου είναι δυνατόν, και στις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Επίσης αναφέρεται σε εισαγωγικές έννοιες και μεθολογίες μικροσκοπικής παρατήρησης ιστών, κυττάρων και υποκυτταρικών δομών και κυτταρικών διεργασιών, έτσι ώστε ο φοιτητής να έχει μία συνολική αντίληψη των διαδικασιών και μεθοδολογιών στη βασική μελέτη και αναγνώριση των κυτταρικών συστατικών και βασικών διεργασιών.

Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους φοιτητές της κυτταρικής βάσης της ζωής σαν προϋπόθεση για την περαιτέρω κατανόηση των υπόλοιπων μαθημάτων του προγράμματος σπουδών σχετικών με βιολογικά θέματα.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανοήσει τα βασικά χαρακτηριστικά των ευκαρυωτικών κυττάρων, την εξελικτική πορεία τους, τις κύριες λειτουργίες τους και τις βασικές διαφορές ανάμεσα τους.
  • Έχει γνώση των βασικών εργαλείων και των τεχνικών μικροσκοπικής παρατήρησης ιστών, κυττάρων και υποκυτταρικών δομών σε εργαστηριακό επίπεδο.
  • Είναι σε θέση να ταξινομήσει φυτικά είδη και ιστούς σε διαφορετικές μορφολογικές τάξεις ή ανάλογα με το επίπεδο διαφοροποίησης.
  • Συνεργάζεται με τους συμφοιτητές του στην εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων, κατέχοντας παράλληλα δεξιότητες γραπτής και προφορικής επικοινωνίας αποτελεσμάτων έργου.

Βιβλιογραφία

1. Το κύτταρο: Μια Μοριακή Προσέγγιση (G.M. Cooper & R.E. Hausman (2011). Εκδόσεις Μπάσδρα και Σια.
2. Bασικές Aρχές Kυτταρικής Bιολογίας. Eισαγωγή στη Mοριακή Bιολογία του Kυττάρου. Alberts, Bray, Hopkin, Johnson, Lewis, Raff, Roberts & Walter (2006), Iατρικές Eκδόσεις, Π.X.Πασχαλίδης
3. Βιολογία Κυττάρου, Συγγραφείς: Λ.Χ. Μαργαρίτης, Β.Κ. Γαλανόπουλος, Κ.Ε. Κεραμάρης, Ε.Σ. Μαρίνος, Ι.Σ. Παπασιδέρη, Δ.Ι. Στραβοπόδης, Ι.Π. Τρουγκάκος, Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας (2008)
4. Βοτανική, Συγγραφέας: Ε.Π. Ελευθερίου, University Studio Press(2007)

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
• Molecular Cell
• The Plant Cell
• Development
• Developmental Cell
• New Phytologist
• Plant Journal

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο