AGRICULTURAL
UNIVERSITY OF ATHENS
Department of 
Faculty of Crop Science

Division of Plant Protection & Environment

Description

The Division of Plant Protection and Environment is consisted of the following laboratories and covers the respective fields of research and teaching:

  • Laboratory of Agricultural Zoology and Entomology
  • Laboratory of Pesticide Science
  • Laboratory of Sericulture and Apiculture
  • Laboratory of Ecology and Environmental Sciences
  • Laboratory of Phytopathology

The Master’s Degree Program of the Division of Plant Protection and Environment is entitled: ‘Integrated Phytoprotection Systems and Environmental Management’

Members include sixteen members of Teaching and Research staff, eight members of Laboratory Teaching Staff and three members of Technical Laboratory staff.

Laboratory of Agricultural Zoology and Entomology

Description

Διευθυντής: Καθηγητής Ιωάννης Γιαννακού

Το Εργαστήριο της Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας προέρχεται από το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας, το οποίο συστάθηκε το 1920 με την ίδρυση της τότε Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών.

Στεγάζεται στο κτίριο Ισαακίδη (παλαιό και νέο) (όπισθεν του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου) και περιλαμβάνει 13 αίθουσες ή γραφεία για τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες του, όπως και εργαστήριο μοριακών τεχνικών. Επίσης, περιλαμβάνει 3 σύγχρονες αίθουσες εκπαίδευσης στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του νέου κτιρίου Ισαακίδη.

Επιπρόσθετα, στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται ο υπόγειος χώρος του νέου κτιρίου Ισαακίδη, ένα θερμοκήπιο και εντομοτροφείο ελεγχόμενων συνθηκών.

Faculty

Research Programs

Pilot Treatment of Locusts using Precision Crop Protection in the region of Kompotades, Fthiotida

10-12-2022 έως 31-08-2025
Προϋπολογισμός: 113.000

Exposure To electromAgnetic fields and plaNetary health (ETAIN) (Horizon Europe)

01-06-2022 έως 31-05-2027
Προϋπολογισμός: 305.000

2nd research program

01-11-2022 έως 02-11-2022
Προϋπολογισμός: 20000
Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots […]

Publications

Laboratory of Pesticide Science

Description

Το Εργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας ιδρύθηκε το 1989 και είναι ένα από τα ένδεκα Εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) και ένα από τα πέντε εργαστήρια του Τομέα Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος.

Στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου Τριανταφυλλίδη, στη ΒΑ πλευρά του Πανεπιστημίου (πλησίον της κεντρικής εισόδου) και καταλαμβάνει έκταση 300 τ.μ. και στο ισόγειο και στο υπόγειο του νέου κτιρίου πλησίον του δενδροκομείου (200 τ.μ.).

Αποστολή του Εργαστηρίου είναι η εκπαίδευση (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και η διεξαγωγή έρευνας σε σύγχρονα θέματα Γεωργικής Φαρμακολογίας και Χημικής Φυτοπροστασίας, όπως η χημική καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων και οι μηχανισμοί δράσης των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων (Φ.Π.), η απομόνωση, μελέτη και ταυτοποίηση βιοδραστικών ουσιών, η ανάπτυξη μεθόδων προσδιορισμού υπολειμμάτων Φ.Π. και μυκοτοξινών στα τρόφιμα και το περιβάλλον, η μελέτη της τύχης και συμπεριφοράς των Φ.Π. στο περιβάλλον, η τοξικολογία και οικοτοξικολογία των Φ.Π., η βιοχημική, γενετική και μοριακή διερεύνηση της ανθεκτικότητας των φυτοπαρασίτων στα Φ.Π., και η ανάπτυξη μεθόδων μεταβολομικής για τη μελέτη Φ.Π.

Research - Equipment

Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένους και σύγχρονους εργαστηριακούς χώρους, με κατάλληλη υποδομή για τη διεξαγωγή έρευνας. Διαθέτει θαλάμους σταθερών συνθηκών για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και φυτών. Μικροσκόπια, στερεοσκόπια, φυγόκεντρους, υπερφυγόκεντρους, ζυγούς ακριβείας, απαγωγούς εστίες, θαλάμους νηματικής ροής βιολογικής ασφάλειας, υπερκαταψύκτη, κ.α. Πλήρως εξοπλισμένο αναλυτικό εργαστήριο, με δύο φασματοφωτόμετρα, δύο αέριους χρωματογράφους (GC/ECD, NPD, GC/FID), δύο αέριους χρωματογράφους-φασματογράφους μαζών (GC/ΕΙ/MS), τρεις υγρούς χρωματογράφους υψηλής απόδοσης (HPLC) με κατάλληλους ανιχνευτές (FLD, DAD, UV) και ένα υγρό χρωματογράφο-φασματογράφο μαζών (LC/MS). Διαθέτει επίσης πλήρως εξοπλισμένο εργαστηριακό χώρο για μοριακές και βιοχημικές μελέτες με μονάδες PCR, RT-PCR, συσκευές ηλεκτροφόρησης, κ.α. και πλήρως εξοπλισμένο χώρο για κυτταροϊστοκαλλιέργειες.

Το Εργαστήριο έχει υλοποιήσει πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργάζεται με πολλά εργαστήρια του Ιδρύματος, με εργαστήρια άλλων Ιδρυμάτων της χώρας μας (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΔΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Καλαμάτας, ΤΕΙ Κρήτης, κ.α.) αλλά και του εξωτερικού. Έχει διαρκή συμμετοχή σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, που έχουν τύχει σημαντικής αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Το Εργ. Γ. Φαρμακολογίας, συμμετέχει και υποστηρίζει ερευνητικές δραστηριότητες άλλων εργαστηρίων του ΓΠΑ καθώς και εργαστηρίων άλλων πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων του εσωτερικού και εξωτερικού.

Faculty

Research Programs

Publications

Laboratory of Sericulture & Apiculture

Description

Το Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας

Αποστολή του Εργαστηρίου

Faculty

2105294578
atsagarakis@aua.gr
Assistant Professor of Agricultural and Productive Entomology. Member of the Board of Directors (BOD) […]

Publications

The Relation between Flower Traits of Bitter Vetch Landraces and Potential Insect Pollinators’ Visitation

Fragkiadaki, V., Lazaridi, E., Suso, M.J., Tsagkarakis, A., Ortiz-Sánchez, F.J., Bebeli, P.J.(2023). The Relation between Flower Traits of Bitter Vetch Landraces and Potential Insect Pollinators’ Visitation. Ecologies, 4 (3), pp. 595-613. 

DOI: 10.3390/ecologies4030039

Laboratory of Ecology and Enviromental Sciences

Description

Διευθυντής: Καθηγητής Κων/νος Σαϊτάνης.

Γενικές Πληροφορίες:

Το Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος ιδρύθηκε το 1976 (Π.Δ. 215-ΦΕΚ 79/1976) με πρώτο Διευθυντή  τον Καθηγητή Μιχάλη Καρανδεινό, για να καλύψει τα πρωτοποριακά -τότε- για τη χώρα μας επιστημονικά πεδία της Οικολογίας και της Προστασίας του Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, ως το 2021, τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου είχε ο Καθηγητής Γεράσιμος Αράπης.

Σήμερα Διευθυντής του Εργαστηρίου είναι ο Καθηγητής Κων/νος Σαϊτάνης.

Τα τελευταία χρόνια το Eργαστήριο στελεχώθηκε σταδιακά με Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό και ανέπτυξε πολύπλευρη Εκπαιδευτική και Ερευνητική καθώς και κοινωνική δραστηριότητα.

Το Εργαστήριο βρίσκεται στο 2ο όροφο του κτιρίου Χασιώτη.

Faculty

Research Programs

Publications

Laboratory of Phytopathology

Description

Διευθυντής : Καθηγητής Επαμεινώνδας Παπλωματάς

Το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας ιδρύθηκε το 1943 (Βασιλικό Δ/μα της 11ης Δεκεμβρίου 1943, ΦΕΚ 427, τ. Α΄) και προήλθε από το διαχωρισμό του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Φυτών και Φυτοπαθολογίας.

Έκτοτε, και για πάνω από μισό αιώνα, το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας παρέχει πολύπλευρο και ογκώδες έργο, εκπαιδευτικό και ερευνητικό, ενώ η συνολική του προσφορά είναι σημαντική τόσο για την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Η πρακτική άσκηση, η εκπόνηση πτυχιακής μελέτης, μεταπτυχιακής ή/και διδακτορικής διατριβή στο εργαστήριο Φυτοπαθολογίας σκοπό έχει να εξοικειώσει τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες) με τεχνικές, προκειμένου οι τελευταίοι ν’ αποκτήσουν δεξιότητες και ικανή επιστημονική γνώση, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες που θα κλιθούν ν’ αντιμετωπίσουν απασχολούμενοι τόσο σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ως διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως γεωπόνοι.

Structure

Το εργαστήριο Φυτοπαθολογίας βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου Διοίκησης (Χάρτης) και περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες για εργαστηριακή έρευνα, δύο αίθουσες διδασκαλίας, παρασκευαστήριο υλικών και γραφεία διοίκησης.

Συμπληρωματικό ερευνητικό και διδακτικό έργο παρέχεται στον αγρό του Εργαστηρίου, έκτασης περίπου 250 m2 και σε δύο γυάλινα κλιματιζόμενα θερμοκήπια.

History

Το μάθημα της Φυτοπαθολογίας καθιερώθηκε με την ίδρυση της Σχολής, το 1920, ως Ανωτέρα Γεωπονική Σχολή (ν. 1844 της 22ας Ιανουαρίου 1920, ΦΕΚ 17, τ. Α'). Αρχικά η τότε έδρα και το αντίστοιχο εργαστήριο ήταν της Φυσιολογίας Φυτών και Φυτοπαθολογίας (Βασιλικό Δ/μα της 21ης Νοεμβρίου 1920, ΦΕΚ 274, τ. Α΄). Όταν, το 1937 (Βασιλικό Δ/μα 18.6.37 σε εκτέλεση του ΑΝ. Ν. 835/1937), η Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (Α.Γ.Σ.Α.) (είχε μετονομασθεί από Ανωτέρα σε Ανωτάτη με το ν. 3894/1929) μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συγχωνεύθηκε με το εκεί Γεωπονοδασολογικό Τμήμα, η έδρα και το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας κατέστησαν ανεξάρτητα της έδρας της Φυσιολογίας Φυτών. Μετά την επανασύσταση της Α.Γ.Σ.Α. (ν. 672/1943, της 27ης Σεπτεμβρίου 1943, ΦΕΚ 325, τ. Α΄) καταργήθηκε το Εργαστήριο Φυσιολογίας Φυτών και Φυτοπαθολογίας και αντ' αυτού ιδρύθηκαν δύο ανεξάρτητες έδρες μετά των αντίστοιχων Εργαστηρίων, της Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών και της Φυτοπαθολογίας (Βασιλικό Δ/μα της 11ης Δεκεμβρίου 1943, ΦΕΚ 427, τ. Α΄).

Faculty

+302105294507
echatz@aua.gr
Associate Professor of Plant Pathology-Virology. She is a expert of the Plant Health Panel […]
(+30) 2105294509
i.stringlis@aua.gr
Assistant Professor of Phytopathology, working on a) plant-microbiome-pathogen interactions, b) mechanisms of induced systemic […]

Research Programs

Publications

Interplay between Amaryllidaceae alkaloids, the bacteriome and phytopathogens in Lycoris radiata

17-12-2023
New Phytologist

Zhou, J., Stringlis, I.A., Wen, J., Liu, Y., Xu, S., and Wang, R.Interplay between Amaryllidaceae alkaloids, the bacteriome and phytopathogens in Lycoris radiata (2023) New Phytologist, in press.

https://doi.org/10.1111/nph.19479

Cell type-specific transcriptomics reveals that root hairs and endodermal barriers play important roles in beneficial plant-rhizobacterium-interactions

Verbon, E.H., Liberman, L.M., Zhou, J., Yin, J., Pieterse, C.M.J., Benfey, P.N., Stringlis, I.A. and de Jonge, R. (2023) Cell type-specific transcriptomics reveals that root hairs and endodermal barriers play important roles in beneficial plant-rhizobacterium-interactions. Molecular Plant, https://doi.org/10.1016/j.molp.2023.06.001.

https://www.cell.com/molecular-plant/fulltext/S1674-2052(23)00167-3#articleInformation

Chemical symphony of coumarins and phenazines in rhizosphere iron solubilization

Proceedings of the National Academy of Sciences USA

Pieterse, C.M.J. and Stringlis, I.A (2023) Chemical symphony of coumarins and phenazines in rhizosphere iron solubilization, Proceedings of the National Academy of Sciences USA,120, e2304171120.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37094125/

Decoupling Sugar and Spice in Soybean Rhizosphere Depends on BGLU Activity

Plant and Cell Physiology

Stassen, M.J.J. and Stringlis, I.A (2023) Decoupling sugar and spice in soybean rhizosphere depends on BGLU activity, Plant and Cell Physiology, 64: 451-453.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36947406/#full-view-affiliation-2

Evaluation of application methods and biocontrol efficacy of Paenibacillus alvei strain K-165, against the cotton black root rot pathogen Thielaviopsis basicola.

Schoina, C., Stringlis, I.A., Pantelides, I.S., Tjamos, S.E., Paplomatas, E.J (2011). Evaluation of application methods and biocontrol efficacy of Paenibacillus alvei strain K-165, against the cotton black root rot pathogen Thielaviopsis basicola. Biological Control, 58, pp 68-73.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1049964411000867

Seedling vaccination by stem injecting a conidial suspension of F2, a non-pathogenic Fusarium oxysporum strain, suppresses Verticillium wilt of eggplant

Gizi, D., Stringlis, I.A., Tjamos, S.E., Paplomatas, E.J. (2011). Seedling vaccination by stem injecting a conidial suspension of F2, a non-pathogenic Fusarium oxysporum strain, suppresses Verticillium wilt of eggplant. Biological Control, 58, pp 387-392.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1049964411001617

Mode of action of a non-pathogenic Fusarium oxysporum strain against Verticillium dahliae using Real Time QPCR analysis and biomarker transformation

Pantelides, I.S., Tjamos, S.E., Striglis, I.A., Chatzipavlidis, I., Paplomatas, E.J. (2009). Mode of action of a non-pathogenic Fusarium oxysporum strain against Verticillium dahliae using Real Time QPCR analysis and biomarker transformation. Biological Control, 50, pp 30-36.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1049964409000322

LABORATORIES

Plant Protection & Environment
Agricultural Zoology and Entomology
Pesticide Science
Sericulture & Apiculture
Ecology and Enviromental Sciences
Phytopathology

DIVISIONS

General and Agricultural Microbiology
Electron Microscopy
Systematic Botany
Plant Physiology and Morphology
General and Agricultural Meteorology
Agronomy
Plant Breeding and Biometry
Viticulture
Pomology
Floriculture and Landscape Architecture
Vegetable Production
Agricultural Zoology and Entomology
Pesticide Science
Sericulture & Apiculture
Ecology and Enviromental Sciences
Phytopathology

NEWSLETTER

The Faculty of Crop Science of the Agricultural University of Athens (AUA), was founded in June 1989 (Official Journal of the Hellenic Republic Νο. 166Α΄/16-6-1989) it is the first University Faculty of Crop Science founded in Greece
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content