Αντικείμενο της δράσης είναι η υλοποίηση της ερευνητικής πρότασης «Το μέλλον των ελληνικών ελατοδασών υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής». Στόχος της παρέμβασης είναι η ενίσχυση του ακαδημαϊκού βιογραφικού των ερευνητών και των ερευνητικών δεξιοτήτων τους, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές ακαδημαϊκής / ερευνητικής καριέρας τους.
Η ξηρασία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για τα ελληνικά δάση ελάτης (Abies spp.) καθώς έχει αναγνωριστεί ως ο βασικός παράγοντας που αποδυναμώνει τα δέντρα, κάνοντάς τα ευάλωτα σε δευτερογενείς προσβολές από φλοιοφάγα έντομα. Ως αποτέλεσμα της συνδυαστικής δράσης της ξηρασίας και των προσβολών από έντομα, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνται εκτεταμένες νεκρώσεις δέντρων στα ελατοδάση της χώρας. Η τάση αύξησης της θερμοκρασίας και μείωσης των βροχοπτώσεων που παρατηρείται στις ορεινές περιοχές της Μεσογείου αναμένεται να συνεχιστεί με αυξητικούς ρυθμούς. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση της διαθέσιμης υγρασίας και αύξηση της ξηρασίας, γεγονός που προβλέπεται να οδηγήσει όχι μόνο στη συνέχιση αλλά και στην επιδείνωση των νεκρώσεων δέντρων ελάτης.
Η γνώση των βιοκλιματικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών ξηρασίας, του αυξητικού χώρου των ελατοδασών είναι αναγκαία για την αξιολόγηση του βαθμού ευπάθειάς τους στην κλιματική αλλαγή. Στόχος της ερευνητικής πρότασης είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμας μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της ευπάθειας και την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο σύνολο των ελληνικών ελατοδασών. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, μια σε επίπεδο είδους και μια σε επίπεδο κοινότητας. Η πρώτη προσέγγιση περιλαμβάνει τη μοντελοποίηση του βιοκλιματικού χώρου της ελάτης και την πρόβλεψη της μελλοντικής δυνητικής εξάπλωσης της. Η δεύτερη προσέγγιση περιλαμβάνει την οικολογική μελέτη των ελατοδασών, τη διάκριση των φυτοκοινοτήτων τους και την ποσοτικοποίηση του ορίου ξηρασίας τους. Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων αναμένεται να δώσει πιο ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα της ελάτης, και να βοηθήσει στην αξιολόγηση με μεγαλύτερη ακρίβεια την ευπάθεια των ευαίσθητων αυτών ορεινών οικοσυστημάτων. Ο ακριβής προσδιορισμός των πιο ευπαθών περιοχών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση (ΕΣΔ). Η παρούσα ερευνητική πρόταση αναμένεται να συμβάλει σημαντικά, στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τα δάση, στην προστασία, διατήρηση και ορθολογικότερη αξιοποίηση των πολύτιμων δασικών οικοσυστημάτων της ελάτης.