ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Δασολογίας
& Διαχείρισης Φυσικού
Περιβάλλοντος

Το έργο SILVANUS, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της ΕΕ Horizon 2020 green deal και συντονίζεται από το Università Telematica Pegaso, περιλαμβάνει 49 εταίρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, με προϋπολογισμό 23 εκατομμυρίων ευρώ για περίοδο 42 μηνών.
Το έργο SILVANUS συγκεντρώνει μια μεγάλη κοινοπραξία διεπιστημονικών εμπειρογνωμόνων από τέσσερις ηπείρους για την αντιμετώπιση της απειλής των δασικών πυρκαγιών και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των δασών έναντι των πυρκαγιών.
Το βασικό αποτέλεσμα του έργου είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή για τη διαχείριση των δασών για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Το SILVANUS βασίζεται σε εμπειρογνώμονες περιβαλλοντικών, τεχνικών και κοινωνικών επιστημών για την υποστήριξη των περιφερειακών και εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στις αντίστοιχες χώρες τους. Οι επιστήμονες και οι ερευνητές μηχανικοί του SILVANUS θα βοηθήσουν τις αρχές πολιτικής προστασίας να παρακολουθούν αποτελεσματικά τους δασικούς πόρους, να αξιολογούν τη βιοποικιλότητα, να χρησιμοποιούν
ακριβέστερους δείκτες κινδύνου πυρκαγιάς και να προωθούν κανονισμούς ασφαλείας μεταξύ του τοπικού πληθυσμού που πλήττεται από πυρκαγιές μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης.
Καινοτομία
Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, όπου οι δασικές πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες και συχνότερες, το SILVANUS στοχεύει να προσφέρει μια νέα τεχνολογική λύση για τη βελτίωση της ετοιμότητας και της πρόληψης της έναρξης πυρκαγιών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ενσωμάτωσης της ικανότητας επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως κλιματικά, μετεωρολογικά και από συστήματα τηλεπισκόπησης, οδηγώντας στην ανάπτυξη ευφυών μοντέλων πρόβλεψης έναρξης πυρκαγιάς. Τα μοντέλα αυτά θα συμπληρωθούν επιπλέον με τη χρήση επιτόπιων
περιβαλλοντικών αισθητήρων, CCTV και λύσεων πολυφασματικής απεικόνισης για την ανάπτυξη μιας προηγμένης εργαλειοθήκης ανίχνευσης και απόκρισης. Το SILVANUS θα εισαγάγει επίσης τεχνολογίες αισθητήρων που χρησιμοποιούν υποδομές ασύρματης επικοινωνίας μέσω του συντονισμού μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και αυτοματοποιημένων ρομπότ εδάφους για τον συντονισμό της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ειδικά στην αρχική φάση.
Στο έργο θα ληφθεί υπόψη η τεχνογνωσία και η εμπειρία των πυροσβεστών και των κατοίκων των περιοχών που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τους κινδύνους καταστροφικών πυρκαγιών. Το SILVANUS θα ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών στις δασικές περιοχές για την αξιολόγηση των δεικτών κινδύνου πυρκαγιάς, την ανάπτυξη εκπαιδευτικής μεθοδολογίας για τους πυροσβέστες στη χρήση εκπαιδευτικών εργαλείων εικονικής πραγματικότητας (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και την προσομοίωση πραγματικών περιβαλλόντων και σεναρίων διάσωσης. H ευαισθητοποίηση του κοινού θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση φορητών συσκευών για τη συμμετοχή των πολιτών, μαζί με αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις σχετικά με τις πρακτικές ασφάλειας.
Πιλοτική εφαρμογή και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
Οι καινοτομίες του έργου SILVANUS θα αναπτυχθούν και θα επιδειχθούν συστηματικά σε οκτώ περιφέρειες των κρατών μελών της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Σλοβακία, Ελλάδα, Τσεχία, Πορτογαλία, Κροατία και Ρουμανία). Πρόσθετες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Ινδονησία, τη Βραζιλία και την Αυστραλία.
Για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα του SILVANUS θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, το έργο θα περιλαμβάνει συστάσεις πολιτικής σχετικά με τη διακυβέρνηση των δασών, συστάσεις στρατηγικής αποκατάστασης του εδάφους και υπηρεσίες οδικού χάρτη αποκατάστασης για τους φυσικούς πόρους.
Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του και πέραν αυτής, το SILVANUS θα επικεντρωθεί και στις τρεις συνιστώσες της πυρόσβεσης: πρόληψη και ετοιμότητα, ανίχνευση και αντίδραση, αποκατάσταση και προσαρμογή.
Επιπλέον πληροφορίες στο: https://www.youtube.com/watch?v=t2yPQdFPIaU

«Αξιολόγηση του οικοτόπου 9340-Ανόρθωση Πρεμνοφυών Συστάδων»

Το Τμήμα Δασολογίας & Δ.Φ.Π. συμμετέχει στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης στο Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) σε ότι αφορά τους τύπους οικοτόπων που εμφανίζονται στις Προστατευόμενες Περιοχές Natura 2000, της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Το Τμήμα Δασολογίας & Δ.Φ.Π. έχει αναλάβει την εκπόνηση ερευνητικής μελέτης με τίτλο «Αξιολόγηση των τύπων οικοτόπων της λίμνης Μικρής Πρέσπας και υδρογραφικά χαρακτηριστικά της λεκάνης απορροής αυτής», στο πλαίσιο των δράσεων Α2 (Διαχειριστικές κατευθύνσεις για τον καλαμιώνα) και Ε4 (Θερινό Σχολείο) του προγράμματος «LIFE 15 NAT/GR/936 Prespa Waterbirds – Δράσεις για την προστασία των υδρόβιων πουλιών στη Μικρή Πρέσπα: συμβάλλοντας στην προσαρμογή των οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή και δημιουργώντας οφέλη για την τοπική κοινωνία», που υλοποιεί η ΕΠΠ. Συγκεκριμένα, η ερευνητική μελέτη αφορά: (α) αξιολόγηση τύπων οικοτόπων του υγροτόπου της λίμνης Μικρή Πρέσπα, (β) αξιολόγηση της κατάστασης των ρεμάτων της λεκάνης απορροής της λίμνης Μικρή Πρέσπα, ως προς συγκεκριμένους δείκτες με στόχο την καταγραφή δυνητικών απειλών και τη διαμόρφωση διαχειριστικών προτάσεων και (γ) συμμετοχή σε δράσεις διάχυσης του προγράμματος.

Το Τμήμα Δασολογίας & Δ.Φ.Π. έχει αναλάβει την αξιολόγηση της κατάστασης του ρέματος Αγίου Γερμανού, στην Πρέσπα, με τη χρηματοδότηση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

Αντικείμενο της δράσης είναι η υλοποίηση της ερευνητικής πρότασης «Το μέλλον των ελληνικών ελατοδασών υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής». Στόχος της παρέμβασης είναι η ενίσχυση του ακαδημαϊκού βιογραφικού των ερευνητών και των ερευνητικών δεξιοτήτων τους, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές ακαδημαϊκής / ερευνητικής καριέρας τους.

Η ξηρασία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για τα ελληνικά δάση ελάτης (Abies spp.) καθώς έχει αναγνωριστεί ως ο βασικός παράγοντας που αποδυναμώνει τα δέντρα, κάνοντάς τα ευάλωτα σε δευτερογενείς προσβολές από φλοιοφάγα έντομα. Ως αποτέλεσμα της συνδυαστικής δράσης της ξηρασίας και των προσβολών από έντομα, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνται εκτεταμένες νεκρώσεις δέντρων στα ελατοδάση της χώρας. Η τάση αύξησης της θερμοκρασίας και μείωσης των βροχοπτώσεων που παρατηρείται στις ορεινές περιοχές της Μεσογείου αναμένεται να συνεχιστεί με αυξητικούς ρυθμούς. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση της διαθέσιμης υγρασίας και αύξηση της ξηρασίας, γεγονός που προβλέπεται να οδηγήσει όχι μόνο στη συνέχιση αλλά και στην επιδείνωση των νεκρώσεων δέντρων ελάτης.

Η γνώση των βιοκλιματικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών ξηρασίας, του αυξητικού χώρου των ελατοδασών είναι αναγκαία για την αξιολόγηση του βαθμού ευπάθειάς τους στην κλιματική αλλαγή. Στόχος της ερευνητικής πρότασης είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμας μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της ευπάθειας και την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο σύνολο των ελληνικών ελατοδασών. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, μια σε επίπεδο είδους και μια σε επίπεδο κοινότητας. Η πρώτη προσέγγιση περιλαμβάνει τη μοντελοποίηση του βιοκλιματικού χώρου της ελάτης και την πρόβλεψη της μελλοντικής δυνητικής εξάπλωσης της. Η δεύτερη προσέγγιση περιλαμβάνει την οικολογική μελέτη των ελατοδασών, τη διάκριση των φυτοκοινοτήτων τους και την ποσοτικοποίηση του ορίου ξηρασίας τους. Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων αναμένεται να δώσει πιο ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα της ελάτης, και να βοηθήσει στην αξιολόγηση με μεγαλύτερη ακρίβεια την ευπάθεια των ευαίσθητων αυτών ορεινών οικοσυστημάτων. Ο ακριβής προσδιορισμός των πιο ευπαθών περιοχών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση (ΕΣΔ). Η παρούσα ερευνητική πρόταση αναμένεται να συμβάλει σημαντικά, στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τα δάση, στην προστασία, διατήρηση και ορθολογικότερη αξιοποίηση των πολύτιμων δασικών οικοσυστημάτων της ελάτης.

Στο Έργο ολοκληρώνεται μια σειρά από χαρτογραφήσεις που αφορούν τους παραλίμνιους τύπους οικοτόπων στις τρεις χώρες που συνορεύουν στην περιοχή της Πρέσπας. Συγκεκριμένα στο συγκεκριμένο Έργο γίνεται η χαρτογράφηση των παραλίμνιων τύπων οικοτόπων στην Αλβανία (αποτελώντας και την πρώτη ολοκληρωμένη χαρτογράφηση και αξιολόγηση στη γειτονική χώρα) των τύπων οικοτόπων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Αλβανική ΜΚΟ PPNEA.

Το Τμήμα Δασολογίας & Δ.Φ.Π. ανέλαβε την Εκπόνηση ερευνητικής μελέτης για τη «Διάκριση, αξιολόγηση και χαρτογράφηση των υγροτοπικών τύπων οικοτόπων της διασυνοριακής λεκάνης των Πρεσπών», στα πλαίσια του προγράμματος “Strengthening NGO-led Conservation in the Transboundary Prespa Basin” το οποίο χρηματοδοτείτε από την οργάνωση «European Nature Heritage Fund” – EuroNatur. Συγκεκριμένα το αντικείμενο είναι η διάκριση, η αξιολόγηση και η χαρτογράφηση των υγροτοπικών τύπων οικοτόπων της Μεγάλης Πρέσπας στην περιοχή της Ελλάδας, και η έκθεση συνθετικής αναφοράς και χάρτη για τους υγροτοπικούς τύπους οικοτόπων της διασυνοριακής λεκάνης Πρεσπών. Ως υγροτοπικοί τύποι οικοτόπων ορίζονται, στο παρόν συμφωνητικό, οι τύποι οικοτόπων που επηρεάζονται άμεσα από τις Λίμνες των Πρεσπών.

Το Τμήμα Δασολογίας & Δ.Φ.Π. ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης που αφορά την αξιολόγηση της αφθονίας της βλάστησης μετά την εφαρμογή εξάλειψης αρουραίων (post rat eradication) σε 4 έως 7 νησίδες σε 2 περιοχές υλοποίησης του Προγράμματος. Οι περιοχές μελέτης του εν λόγω έργου αλλά και του Προγράμματος είναι οι Διονυσάδες της Κρήτης και οι Μάκαρες στις Μικρές Κυκλάδες. Το Έργο είναι στα πλαίσια του Προγράμματος “Conservation measures to assist the adaptation of Falco eleonorae* to climate change” – «Διαχειριστικές δράσεις για την διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή», το οποίο εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE+ με τον αριθμό LIFE13 NAT/GR/000909 και κωδικό LIFE13 Elclima, που υλοποιείται από την εταιρεία «ΕΝ ΣΙ ΣΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΕ», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Αντικείμενο του έργου του Τμήματος Δασολογίας και ΔΦΠ είναι η καταγραφή, μελέτη και παρακολούθηση της βλάστησης-χλωρίδας και των κλιματικών και βιοκλιματικών δεδομένων στις περιοχές που θα τοποθετηθούν τα μελισσοκομεία – δείκτες, αλλά και η καταγραφή μεγάλων ενοτήτων βλάστησης στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Επιπλέον σε περιοχές και θέσεις που θα επιλεγούν και σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες θα προταθούν για φύτευση μελισσοκομικά φυτά στα πλαίσια δασώσεων – αναδασώσεις και θα επιλεγούν θέσεις για την δημιουργία γηπέδων για την μελισσοκομία. Στο αντικείμενο του έργου του Τμήματος περιλαμβάνεται επίσης η συγκέντρωση των δειγμάτων κλαδιών από τους μελισσοκόμους και η αποστολή τους στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. Ένα μέρος από αυτά μετά από εκπαίδευση του προσωπικού θα εξετάζονται από το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ, ενώ παράλληλα θα εκπαιδευθεί προσωπικό για την αξιολόγηση των δεδομένων που θα καταγράφονται στα πλαίσια του έργου. Η εκπαίδευση αυτή αποβλέπει στη βιωσιμότητα του έργου μετά τη λήξη του προγράμματος με τη διαχείριση των δεδομένων από το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ με βάση μια νέα προγραμματική σύμβαση. Το συνολικό ερευνητικό έργο από το Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ θα χρησιμοποιηθεί μαζί με αυτό των άλλων ομάδων στη διατύπωση ερευνητικών κατευθύνσεων και προτάσεων που θα αποτελέσουν τη βάση πληροφόρησης για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων των μελισσοκόμων και τη δημιουργία πληροφοριακού υλικού. Το αντικείμενο του έργου του Τμήματος εντάσσεται στο γενικότερο σκοπό του έργου που είναι: α) η αύξηση της παραγωγής μελιού, με ταυτόχρονη διατήρηση και βελτίωση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών β) η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων του μελισσιού που παράγονται στο Νομό.

Αντικείμενο του έργου του Τμήματος Δασολογίας και ΔΦΠ είναι η συγγραφή έκθεσης όπου θα προτείνονται συγκεκριμένα διαχειριστικά μέτρα για την διατήρηση και βελτίωση του βαθμού διατήρησης των τύπων των παραλίμνιων τύπων οικοτόπων στην Αλβανική Πρέσπα. Το Έργο βασίζεται στα στοιχεία που συλλέχθηκαν στο Έργο Mapping the Assessment of Prespa lakes wetland habitat types in Albania, που είχε αναλάβει επίσης το Τμήμα Δασολογίας και ΔΦΠ. Το έργο χρηματοδοτείται από την Αλβανική ΜΚΟ PPNEA.

Επιστημονικά υπεύθυνη για την Ελληνική ομάδα: Α. Παντέρα

https://www.agforward.eu

https://cordis.europa.eu/project/id/101086563

Eπιστημικά υπεύθυνη Α. Παντέρα

Επιστημικά υπεύθυνη για την Ελληνική ομάδα: Α. Παντέρα

Eπιστημικά υπεύθυνη Α. Παντέρα

Agroforestry Business Model Innovation Network-AF4EU, HORIZON EUROPE

Eπιστημικά υπεύθυνη για την Ελληνική ομάδα: Α. Παντέρα

Εργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του έργου ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ: Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Λαμίας

Επιστημονικός υπεύθυνος : Δρ. Ραυτογιάννης Ιωάννης, Αναπλ. Καθηγητής

Εργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του έργου ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ: Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Λαμίας

Tο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, έχει αναλάβει και υλοποιεί το ανταγωνιστικό πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣΙΙΙ με τίτλο
«ΣΥΜΒΟΛΗ ΔΑΣΟΛΙΒΑΔΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΒΑΛΑΝΙΔΙΑΣ ΤΗΣ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Το κύριο θέμα του προγράμματος αφορά τη βαλανιδιά (Q. ithaburensis, ένα χαρακτηριστικό ενδημικό είδος δρυός της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου το οποίο σχηματίζει παραδοσιακά δασολιβαδικά οικοσυστήματα με ιδιαίτερη στο παρελθόν αξία. Τα απαξιωμένα αυτά οικοσυστήματα επανέρχονται τελευταία στο προσκήνιο λόγω της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της ζήτησης οικολογικών προϊόντων. Στην κατεύθυνση αυτή έρχεται να συμβάλλει η προτεινόμενη έρευνα με τη διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με τη συμβολή των δασολίβαδων βαλανιδιάς στην τοπική ανάπτυξη και το περιβάλλον γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, σε μια χαρακτηριστική για τη βαλανιδιά περιοχή της Δ. Ελλάδας, θα ερευνηθεί ο ρόλος της βόσκησης –επικρατούσα σήμερα χρήση των δασολιβάδων βαλανιδιάς- στην φυτοπικοιλότητα και αναγέννηση του είδους, θα εξετασθεί η θρεπτική αξία των βαλανιδιών, θα εξετασθεί η εναλλακτική χρήση φυτικών ειδών των δασολιβάδων βαλανιδιάς, θα μελετηθεί η συμβολή της βαλανιδιάς στη δέσμευση του άνθρακα, θα διερευνηθεί το ιστορικό των δασολίβαδων βαλανιδιάς με τη χρήση δενδροχρονολογικών μεθόδων και τέλος θα γίνει η κοινωνική τους αξιολόγηση. Η γνώση αυτή θα συμβάλει θετικά στη δασική πράξη για την προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση των δασολίβαδων βαλανιδιάς στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στα πλαίσια της ζητούμενης βιώσιμης ανάπτυξης και της διατήρησης των οικοσυστημάτων ενόψει του κινδύνου ερημοποίησης πολλών περιοχών.
Επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η καθηγήτρια κα Παντέρα Αναστασία ενώ στο πρόγραμμα συνεργάζονται ερευνητές και καθηγητές εκτός από το ΤΕΙ Λαμίας, από το ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΙ Καρδίτσας, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα επίσης συμμετέχει η διακεκριμένη καθηγήτρια για τέτοια συστήματα Maria-Rosa Mosquera Losada από Πανεπιστήμιο της Ισπανίας η οποία θα επισκεφτεί το δάσος μέσα στο 2013.

«Environment – Archimedes II: Funding of research groups in Technological Educational Institution of Lamia»

Εργο συγχρηματοδοτούμενο κατά 75 % από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέτρο 2.6: «Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

Ενέργεια 2.6.1: «Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

Κατηγορία Πράξεων 2.6.1.ιδ: «Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων σε Θέματα Περιβάλλοντος & Οικολογίας στα ΤΕΙ»

«Environment - Archimedes: Funding of research groups in Technological Educational Institution of Lamia»

Εργο συγχρηματοδοτούμενο κατά 75 % από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέτρο 2.6: «Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

Ενέργεια 2.6.1: «Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

Κατηγορία Πράξεων 2.6.1.ιδ: «Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων σε Θέματα Περιβάλλοντος & Οικολογίας στα ΤΕΙ»
Δομή του έργου:

Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ4 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΟΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
Υποέργο 1 «Νέκρωση των ελατοδασών στην Ελλάδα». Δρ. Ραυτογιάννης Ιωάννης Επίκουρος Καθηγητής
Υποέργο 2 «Κλιματικές - περιβαλλοντικές μεταβολές και ευαισθησία των ετησίων δακτυλίων της χαλεπίου πεύκης στο λεκανοπέδιο της Αττικής». Δρ. Παπαδόπουλος Ανδρέας Αναπληρωτής Καθηγητής
Υποέργο 3 «Κεντρικές δράσεις». Δρ. Παντέρα Αναστασία
Επίκουρος Καθηγήτρια

Η υλοποίηση των προγραμμάτων γίνεται στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του Τμήματος Δασοπονίας του Παραρτήματος Καρπενησίου του ΤΕΙ Λαμίας.

NEWSLETTER

22370 23282
Σκεπετάρη Κασιανή
Δημοκρατίας 3, Τ.Κ. 36100
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο