Αριθμός Προπτυχιακών Φοιτητών
Ακαδημαϊκό Έτος: 2016-2018
Αριθμός Μεταπτυχιακών Φοιτητών
Αριθμός Υποψηφίων Διδακτόρων
Η Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα της.
Η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής προέκυψε από το διαμοιρασμό της πρώην Σχολής Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης και συγκροτείται από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου και το νεοϊδρυθέν Τμήμα Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής.
Η δημιουργία της Σχολής αποτελεί ένα σχετικά νέο δεδομένο και ταυτόχρονα, μία καινούργια αρχή για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.). Πράγματι, η εκπαίδευση στο Γ.Π.Α. βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις, καθώς οφείλει να υπηρετήσει μια Γεωργία, που διεκδικεί νέους ρόλους σε όλο το φάσμα του Αγροδιατροφικού Τομέα από την Πρωτογενή Παραγωγή, τη Μεταποίηση, την Εμπορία & Υπηρεσίες, τη Διατροφή και εν τέλει την Ποιότητα Ζωής και την εξέλιξη της με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή η Σχολή μας έχει καίριο ρόλο, με τον διαφοροποιημένο χαρακτήρα της, σε γνωστικά αντικείμενα πέραν του «παραδοσιακού» γεωπονικού τομέα. Τα γνωστικά αυτά αντικείμενα καλύπτουν την Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή και τη Διαιτολογία και Ποιότητα Ζωής του Ανθρώπου.
Η πρωταρχική αποστολή της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής είναι να ενημερώνει τους φοιτητές της και την κοινωνία σχετικά με το ρόλο των τροφίμων και της διατροφής στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας μεταξύ των τοπικών κοινωνιών αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και έρευνας.
Η εκπαιδευτική αποστολή της είναι να παρέχει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους, που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τη διατροφή. Η ερευνητική αποστολή της είναι να προωθεί, να αναπτύσσει και να υποστηρίζει ερευνητικά προγράμματα που θα βοηθούν στον προσδιορισμό και την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τη διατροφή και την ποιότητα ζωής. Η προσέγγιση είναι να αυξάνει την ευαισθητοποίηση για θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τη διατροφή μεταξύ τοπικών και παγκόσμιων κοινοτήτων, να υποστηρίζει τοπικές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες για τα τρόφιμα και τη διατροφή και να ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ ατόμων και οργανισμών για τη βελτίωση της διατροφής, η οποία σχετίζεται με την καλή υγεία.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, προσβλέπουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης, του οποίου οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι θα πρέπει να είναι:
Ανανεωμένη και σύγχρονη εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της κοινωνίας, σε μια ταχέως μεταλλασσόμενη παγκόσμια πραγματικότητα.
Αναζήτηση πόρων για την εκπαίδευση και την ερεύνα, μέσω της ανταποδοτικής ανάπτυξης της έρευνας, της δημιουργίας και της καινοτομίας, που θα προσβλέπει όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά σε βάθος χρόνου, προσανατολισμένης σε νέους τομείς, στους οποίους θα πρέπει να επενδύσουμε, με σκοπό τη δημιουργία ΝΕΑΣ ΓΝΩΣΗΣ.
Πεποίθηση μας είναι ότι, ακόμα και μέσα στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, μπορούμε να διακριθούμε, αφήνοντας το αποτύπωμά μας, στο τοπικό και παγκόσμιο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ήδη αποτελούν εχέγγυα για την επίτευξη αυτού του σκοπού, η διεθνώς αποδεδειγμένη εξωστρέφεια και ακαδημαϊκή αριστεία των μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ της Σχολής μας και τα εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων της. Σε πείσμα, λοιπόν, των δύσκολων καιρών και αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να παράσχουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και θα βάλουμε ψηλά τον πήχη στην ερευνητική μας παρουσία.
Ο Κοσμήτορας
Ελευθέριος Δροσινός
Καθηγητής