ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΑΘΗΝΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλέφωνα - Χάρτης 

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ 

  • 6 Σχολές
  • 14 Τμήματα
  • 19 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
  • 8 Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών
  • 28 Συγκροτήματα Κτηρίων
  • 44 Εξοπλισμένα Εργαστήρια
  • 55 Αμφιθέατρα και Αίθουσες Διδασκαλίας
  • 13 Θερμοκήπια

Αριθμός Προπτυχιακών Φοιτητών 

  • 5243 από το 1ο έως και το ν έτος
  • 7139 από το 1ο έως και το ν+2 έτος  
  • 13636 όλοι οι εγγεγραμμένοι, ανεξάρτητα από το έτος εγγραφής, που δεν έχουν αποφοιτήσει
 
 

Ακαδημαϊκό Έτος: 2016-2018

  • Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές: 7863
  • Ετεροαναφορές: 150.004
  • Διπλώματα ευρεσιτεχνίας: 76
  • Χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα: 4585
  • Προϋπολογισμός χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων: 27.760.000 €

Αριθμός Μεταπτυχιακών Φοιτητών 

  • 656 Ακαδημαικό Έτος 2021 - 2022 

Αριθμός Υποψηφίων Διδακτόρων 

  • 445 Ακαδημαικό Έτος 2021 - 2022 

Στρατηγικός Σχεδιασμός

Στρατηγικός Σχεδιασμός και Στόχοι

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Σχολής ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών διαμορφώθηκε μετά από σχετικά εκτενή διάλογο με τους Προέδρους των Τμημάτων και των Διευθυντών των Εργαστηρίων της Σχολής, και εγκρίθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής. Για τούτο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Προέδρους και τους Διευθυντές των Εργαστηρίων για τη συμμετοχή τους και τις προτάσεις τους.

  • Ερευνητική αριστεία και παραγωγή Νέας Γνώσης στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Η ενίσχυση της ερευνητικής μας ικανότητας μέσω νέων ακαδημαϊκών αναθέσεων και χρηματοδότησης από προγράμματα όπως το HORIZON 2020, το 9ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το Regional Integrated Information System/RIIS, το EIT Regional Innovation Scheme κ.α. θα αυξήσει την επιρροή της Σχολής μας.

Η διεύρυνση του πληθυσμού των Υποψηφίων Διδακτόρων σε σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν τα Τμήματα της Σχολής μας, καθώς και η υποστήριξη νέων ερευνητών και μεταδιδακτόρων θα ενισχύσουν την ερευνητικής μας κουλτούρα και θα δημιουργήσουν μια σειρά ταλέντων.

Η διαμόρφωση νέων συνθηκών στον αγροδιατροφικό τομέα επιτάσσει την ανάπτυξη νέων επιστημονικο-τεχνολογικών συνόλων γνώσης – σχετιζόμενων με εξελίξεις όπως η Web Technology, η Βιοπληροφορική, η Μοριακή και η Συνθετική Βιολογία, η Τηλεπισκόπηση, η Γνωστική Επιστήμη, η Επιστήμη Μαζικών Δεδομένων, η Επιστήμη Δικτύων, το Ιντερνέτ των Πραγμάτων, η Γονιδιωματική των Θρεπτικών Ουσιών κα. -  με μόνο στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και της διατροφικής ασφάλειας.

Η διεύρυνση των ερευνητικών μας συνεργασιών, τόσο εντός όσο και εκτός Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα προσφέρει νέες προοπτικές και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. 

Η συμμετοχή σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο θα διασφαλίσει τον βέλτιστο αντίκτυπο των πνευματικών μας πόρων στην οικονομική επιτάχυνση και την κοινωνική καινοτομία στη χώρα, με την εφαρμοσμένη έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο αναφορικά με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών.

Η δημιουργία Εθνικών Ινστιτούτων (π.χ. Ασφάλειας Τροφίμων) σε τομείς των Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στους οποίους άμεσα η Σχολή και εμμέσως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορούν να αναδειχθούν ως μητροπολιτικά κέντρα, θα αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους επιστήμονες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και όλων των παραμεσογείων χωρών.

  • Παροχή σύγχρονης, ανθρωποκεντρικής και υψηλής στάθμης εκπαίδευσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο

Ο καινοτόμος σχεδιασμός του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών μας, σε συνδυασμό με την τεχνολογικά βελτιωμένη μάθηση, θα προσδώσουν αναγνώριση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Η χρήση νέων τεχνολογιών κατά τη διδασκαλία, η βελτίωση της ποιότητας των διδακτικών συγγραμμάτων, ο εκσυγχρονισμός του περιεχομένου των περιγραμμάτων μαθήματος και η βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής των εργαστηριακών ασκήσεων συνιστούν βασικούς στρατηγικούς στόχους μας.

Η ουσιαστική συνεργασία με τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές θα ενισχύει συνεχώς τη διδασκαλία και τη μάθηση, ενώ ο γόνιμος διάλογος με τους εργοδότες και τους επαγγελματικούς φορείς της Βιομηχανίας Τροφίμων και της Διατροφής θα διευκολύνει την ανταπόκριση μας στις μεταβαλλόμενες δεξιότητες που απαιτούνται στο εργασιακό περιβάλλον.

Η διαμόρφωση σύγχρονων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών τόσο στην Ελληνική, όσο και στην Αγγλική γλώσσα καθώς και η ανάπτυξη της διδακτικής αριστείας θα αυξήσει τα επίπεδα ικανοποίησης των φοιτητών και θα υποστηρίξει τις προσδοκίες σταδιοδρομίας των διδασκόντων.

Μελέτες σταδιοδρομίας και επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας - σε συνεργασία με το Γραφείο Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου - θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στις προοπτικές απασχόλησης. Η επένδυση σε ψηφιακές τεχνολογίες και νέες υποδομές θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στην υψηλή ζήτηση για παροχή εκπαιδευτικού έργου και να υιοθετήσουμε νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις.

  • Προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και των εταιρικών σχέσεων

Η εμβάθυνση των επίσημων εταιρικών μας σχέσεων με διακεκριμένα ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστήμια θα ενισχύσει τη δικτύωση και θα επεκτείνει την επιρροή μας. Η συνδιοργάνωση συνεδρίων και συμποσίων, καθώς και η συνεργασία στο πλαίσιο κοινών ερευνητικών προγραμμάτων θα προσφέρει ευκαιρίες ανάδειξης της Νέας Γνώσης που παράγεται στη Σχολή μας.

Η διαμόρφωση Δικτύων Συνεργασίας με την υπογραφή Memoranda of Understanding θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση πειραματικών διατάξεων υψηλού κόστους που βρίσκονται διάσπαρτες, με πιθανότητα περαιτέρω αξιοποίησης των καινοτόμων τους αποτελεσμάτων. Η αύξηση της κινητικότητας των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού και η διαπολιτισμική τους υποστήριξη θα συμβάλουν στην αύξηση του διεθνούς προφίλ τους και στην επέκταση των ερευνητικών τους συνεργασιών. Η διεύρυνση των ευκαιριών για προπτυχιακή και μεταπτυχιακή κινητικότητα θα βοηθήσει τους φοιτητές μας να διευρύνουν τον επαγγελματικό τους ορίζοντα στην παγκόσμια αγορά προσλήψεων και να δημιουργήσουν τα μελλοντικά δίκτυα.

  • Προσέλκυση και υποστήριξη των καλύτερων φοιτητών από διαφορετικά περιβάλλοντα

Η παροχή ενός περιβάλλοντος ενσωμάτωσης που θα προβλέπει τις ποικίλες ανάγκες υποστήριξης ολόκληρου του φοιτητικού πληθυσμού θα βοηθήσει τους μεμονωμένους φοιτητές να επιτύχουν τις δυνατότητές τους. Η συνεργασία με τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας για την αύξηση των προσδοκιών των ταλαντούχων νέων και τη διασφάλιση ότι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να επωφεληθούν από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών μας, θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο της διευρυμένης συμμετοχής.

  • Ενίσχυση της φοιτητικής εμπειρίας σε συνεργασία με ένα ενεργό φοιτητικό Σώμα

Η συνεργασία με τον Φοιτητικό Σύλλογο θα εξασφαλίσει ότι η φοιτητική φωνή εισακούγεται κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ότι όλοι οι φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και Υποψήφιοι Διδάκτορες) θα λαμβάνουν υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής υψηλής ποιότητας, προκειμένου να αναπτύξουν τις προσωπικές, επαγγελματικές και ακαδημαϊκές τους δεξιότητες και να συμμετέχουν σε κοινωνικές, ψυχαγωγικές και εθελοντικές δραστηριότητες.

  • Aνάπτυξη της υλικοτεχνικής μας υποδομής και της Tεχνολογίας της Πληροφορίας ώστε να ανταποκρίνονται στις αλλαγές του όγκου και της φύσης των δραστηριοτήτων μας

Σε στενή συνεργασία με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με το Υπουργείο Παιδείας, θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε τις φυσικές υποδομές μας για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της ερευνητικής μας δύναμης, προκειμένου να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των μελλοντικών προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Η υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων μας θα επεκτείνει τη διαδικτυακή και τη μικτή μάθηση, ενώ η έμφαση στην ανάπτυξη της «Κοινωνίας της Γνώσης» υπό το πρίσμα των εκρηκτικών τεχνολογικών επαναστάσεων σε τομείς της επιστήμης, ευελπιστούμε πως θα επιφέρουν αλλαγές στα τεχνολογικά κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα του εθνικού Αγρο-Διατροφικού χώρου.

  • Ανάπτυξη της ικανότητας του προσωπικού να υλοποιεί τους στόχους του και να ανταποκρίνεται με ευελιξία στις μεταβαλλόμενες ανάγκες

Η πλήρωση θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔιΠ και ΕΤΕΠ από νέους και εμπνευσμένους επιστήμονες, η παροχή του κατάλληλου υποβάθρου προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να πραγματώσουν τις δυνατότητες τους, καθώς και η επένδυση στην ανάπτυξη της ηγετικής και διαχειριστικής ικανότητας τους μέσω σεμιναρίων και ειδικής κατάρτισης, θα μας βοηθήσει να παρέχουμε αριστεία.

ΣΧΟΛΕΣ - ΤΜΗΜΑΤΑ
Σχολή Επιστημών των Φυτών
Σχολή Επιστημών των Ζώων
Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής
Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής
Σχολή Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας
Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

NEWSLETTER

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά Οδός 75, ΤΚ 11855, Αθήνα
magnifierchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο