ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Περιφερειακής 
& Οικονομικής Ανάπτυξης

Οικονομετρία ΙΙ

Περιεχόμενο Μαθήματος

Το μάθημα Οικονομετρία ΙΙ αποτελεί συνέχεια του μαθήματος Οικονομετρία Ι και εξετάζει προχωρημένα οικονομετρικά ζητήματα τόσο σε θεωρητικό όσο κι εμπειρικό επίπεδο. Το μάθημα Οικονομετρία ΙΙ αποτελεί για τους φοιτητές ένα βασικό εργαλείο ενδελεχούς ανάλυσης των εμπειρικών σχέσεων σε μια οικονομία. Οι φοιτητές εξοικειώνονται με την χρήση κι εφαρμογή εξειδικευμένων, σύγχρονων και απαιτητικών οικονομετρικών μεθόδων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στις εμπειρικές μελέτες. Το μάθημα εξετάζει προχωρημένα οικονομετρικά υποδείγματα με στόχο την κατανόηση σε βάθος των προβλημάτων που προκύπτουν στην εμπειρική χρήση των οικονομετρικών υποδειγμάτων και την επίλυσή τους, καθώς και στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των φοιτητών ώστε να είναι ικανοί να διαχειριστούν σύγχρονα οικονομετρικά υποδείγματα και να σχεδιάσουν την οικονομετρική ανάλυση που θα χρησιμοποιήσουν μελετώντας παραδείγματα που εμπίπτουν στις περιοχές της οικονομικής επιστήμης και των κοινωνικοπολιτικών επιστημών. 

Πιο συγκεκριμένα, η Οικονομετρία ΙΙ δίνει έμφαση στο πρόβλημα της ενδογένειας και την μέθοδο βοηθητικών μεταβλητών, τις μεθόδους γενικευμένων ροπών και μέγιστης πιθανοφάνειας καθώς και εισάγει την χρήση μη γραμμικών υποδειγμάτων. Επίσης, εξετάζει τα υποδείγματα διακριτών επιλογών γραμμικής πιθανοφάνειας, probit και logit, συστήματα εξισώσεων, στάσιμες κι ολοκληρωμένες χρονολογικές σειρές. Τέλος, εισάγει τους φοιτητές στις έννοιες των πάνελ (στατικά και δυναμικά). Το μάθημα προαπαιτεί την γνώση των βασικών οικονομετρικών ορολογιών καθώς και οι φοιτητές πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με την γραμμική παλινδρόμηση, τις υποθέσεις και τις ιδιότητες του εκτιμητή ελαχίστων τετραγώνων, καθώς και τα ζητήματα που προκύπτουν από την παραβίαση υποθέσεων

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα έχει κατανοήσει σε βάθος κι εφαρμόσει εξειδικευμένες και σύγχρονες οικονομετρικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην εμπειρική βιβλιογραφία για την μελέτη των σχέσεων μεταξύ οικονομικών μεταβλητών. Επίσης, θα είναι ικανός να αξιολογήσει την καταλληλόλητα των οικονομετρικών μεθόδων βασισμένος στα διαθέσιμα δεδομένα για ανάλυση.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές για να ολοκληρώσουν επιτυχώς το μάθημα θα πρέπει:

  • Να κατανοήσουν σε βάθος και χρησιμοποιήσουν στην πράξη σύγχρονα οικονομετρικά εργαλεία, τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα στις εμπειρικές μελέτες.
  • Να είναι εξοικειωμένοι και να μπορούν να εφαρμόσουν τις διάφορες οικονομετρικές μεθόδους που θα διδαχτούν κατά την διάρκεια του εξαμήνου (μέγιστη πιθανοφάνεια, μέθοδος των ροπών, μέθοδος των βοηθητικών μεταβλητών)
  • Να γνωρίζουν σε βάθος τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση χρονολογικών σειρών και πάνελ δεδομένων.
  • Να είναι ικανοί να σχεδιάσουν κι αξιολογήσουν ποιες οικονομετρικές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν αναλόγως με το υπό μελέτη οικονομικό φαινόμενο, την φύση των διαθέσιμων μεταβλητών και των δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στην ανάλυση.

Βιβλιογραφία

  • Οικονομετρία: Αρχές και Εφαρμογές, D.N. Gujarati, D.C. Porter, Εκδόσεις Τζίολα (Βασικό εγχείριδιο). 
  • Σύγχρονες Μέθοδοι Ανάλυσης Χρονολογικών Σειρών, Σ. Δημέλη, Εκδόσεις Ο.Π.Α.
  • Οικονομετρικές Μέθοδοι, Johnston J., Dinardo J., Εκδόσεις Κλειδάριθμος
  • Σύγχρονη Οικονομετρία: Ανάλυση και Εφαρμογές, Γ. Βάμβουκας, Εκδόσεις Ο.Π.Α.
  • https://www.econometrics-with-r.org/index.html
  • https://link.springer.com/book/10.1007%2F978-3-540-73291-4
  • Time Series Estimation tutorials, https://www.eviews.com/Learning/timeseries.html
  • Σημειώσεις και ασκήσεις για το μάθημα θα αναρτώνται στο e-class ή στην ιστοσελίδα του μαθήματος.

Διδάσκοντες

Αγγελική Μενεγάκη

2265072268
amenegaki@aua.gr
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- EU-CONEXUS
5 Ώρες Εβδομαδιαίως
 5 Διδακτικές Μονάδες

NEWSLETTER

Ιδρύθηκε με τον Νόμο 4589/2019 (ΦΕΚ 13/29-01-2019 τ.Α΄) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΄Ίδρυση Τμημάτων, Άρθρο 20, παρ. γ΄. Βρίσκεται στην Άμφισσα. Η διεύθυνση του Τμήματος είναι: Νέο κτήριο, Νέα Πόλη, Άμφισσα, Τ.Κ. 33100
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο