Το Τμήμα ΔΔΦΠ της Σχολής ΕΦ του ΓΠΑ έχει αναπτύξει και θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένη επίσημη Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας, η οποία αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ΓΠΑ.
Στην ανάπτυξη και εφαρμογή της πολιτικής αυτής, με τις κατάλληλες δομές και διαδικασίες, συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εσωτερικοί παράγοντες (όργανα διοίκησης, μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές/τριες του Τμήματος).
Η πολιτική του Τμήματος για τη διασφάλιση ποιότητας και η στρατηγική εφαρμογής της υλοποιούνται μέσω της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΓΠΑ.
Για τη διασφάλιση και συνεχή βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, καθώς και για την αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση των υπηρεσιών του, το Τμήμα συμμορφώνεται με τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 72.2 του Νόμου 4009/2011.
Για λόγους ενημέρωσης και διαφάνειας η Πολιτική Διασφάλισης της Ποιότητας του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος και, μέσω της ΟΜΕΑ, έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του προσωπικού του Τμήματος.
Η πολιτική αυτή υποστηρίζει κυρίως:
- Την ανάληψη των ευθυνών της ηγεσίας του Τμήματος και των επιμέρους διοικητικών μονάδων αυτού, των μελών του διδακτικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού και των φοιτητών, καθώς, και τον ρόλο που τους αναλογεί σχετικά με τη διασφάλιση ποιότητας.
- Τη διαφύλαξη των ακαδημαϊκών αρχών, της δεοντολογίας, την αποτροπή των διακρίσεων και την ενθάρρυνση της συμμετοχής εξωτερικών φορέων στη διασφάλιση ποιότητας.
- Τη συνεχή βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας, της έρευνας και της καινοτομίας.
- Τη διασφάλιση ποιότητας του προγράμματος σπουδών και τη συμμόρφωσή του με το ειδικό πρότυπο της Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
- Τη διάθεση και αποτελεσματική διαχείριση των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία του Τμήματος.
- Την ανάπτυξη και ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
- Μεριμνά για την ποιότητα των υπηρεσιών και των υποδομών
Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομείται η Πολιτική Διασφάλισης και Βελτίωσης της Ποιότητας του Τμήματος και οι οποίοι συνδέονται και αποτελούν μέρος της στρατηγικής του ΓΠΑ είναι οι ακόλουθοι (αναλυτικότερα και επεξηγηματικά στοιχεία, βλ. στα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ: 1. Πολιτική ποιότητας ΠΠΣ):
- Η συνεχής αναμόρφωση και βελτίωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος.
- Η ενίσχυση της φοιτητοκεντρικής εκπαίδευσης στον σχεδιασμό του ΠΠΣ.
- Η βελτίωση της απόδοσης και της επίδοσης των φοιτητών του Τμήματος.
- Η μείωση του ποσοστού των φοιτητών που εγκαταλείπουν ή καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
- Η ενίσχυση του πολυεπίπεδου ερευνητικού έργου στο Τμήμα και η παραγωγή περισσότερων και σημαντικής επίδρασης δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων με κριτές.
- Η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργασίας του διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού του Τμήματος και η επίλυση ζητημάτων υποδομής (π.χ. κτιριακών, εξοπλισμού).
- Η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των Τμημάτων και Σχολών του ΓΠΑ, αλλά και άλλων ΑΕΙ, σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
- Η αύξηση των προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας που προβλέπουν την κινητικότητα φοιτητών και διδακτικού προσωπικού (π.χ. Πρόγραμμα ERASMUS).
- Η ενίσχυση συνεργασιών με άλλα ιδρύματα του εξωτερικού και του εσωτερικού, η διάχυση και η ενίσχυση ερευνητικών έργων και ευρύτερων συνεργιών, καθώς επίσης και η βελτίωση της παραγωγής ερευνητικού έργου.
- Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας του Τμήματος.
- Η προσέλκυση μελών ΔΕΠ υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
- Η συμβολή του Τμήματος στην επιδιωκόμενη από το ΓΠΑ υψηλότερη κατάταξη του κατά την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σύμφωνα με τους γενικώς αποδεκτούς ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες.
- Η επίλυση προβλημάτων που αφορούν την υλοποίηση του διοικητικού έργου.
- Η συμβολή του Τμήματος στην επιδιωκόμενη εφαρμογή μέτρων μείωσης των ρύπων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης («περιβαλλοντικό αποτύπωμα») που προκαλεί το Πανεπιστήμιο λόγω της λειτουργίας του.
- Η δημιουργία νέων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).
- Η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης (συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα, αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα σπουδών, χορηγίες/δωρεές).
- Η βελτίωση της οργάνωσης και παροχής προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.
- Η συμβολή του Τμήματος στην πολιτική του ΓΠΑ για συνεχή οργάνωση και υλοποίηση δραστηριοτήτων άμεσης και έμμεσης υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
- Η αξιοποίηση του δικτύου αποφοίτων του Τμήματος στην υπηρεσία των ακαδημαϊκών και κοινωνικών στόχων του.