Σκοπός του μαθήματος είναι :
η κατανόηση & εκμάθηση επιστημονικών και τεχνικών εννοιών που αφορούν τη συσκευασία τροφίμων και συγκεκριμένα τη λειτουργία της συσκευασίας, τα υλικά, την παραγωγή τους και τις εφαρμογές τους.
Η αποκτηθείσα γνώση μέσα από τις διαλέξεις και τα εργαστήρια του μαθήματος αφορά στις πληροφορίες γύρω από τα υλικά και τις ιδιότητές τους. Στο μάθημα περιγράφονται τα βασικά υλικά συσκευασίας και αναλύονται οι φυσικές, θερμικές, χημικές και λοιπές ιδιότητές τους που σχετίζονται με την διατήρηση των τροφίμων. Προσδιορίζονται επακριβώς οι μέθοδοι ανάλυσης των και τα επιθυμητά όρια των ιδιοτήτων σε εφαρμογές συσκευασίας τροφίμων.
Στις εργαστηριακές ασκήσεις οι φοιτητές καλούνται να ανακαλέσουν τις πληροφορίες και να συνδυάσουν αυτές προς επιλογή κατάλληλων συνδυασμών υλικών συσκευασίας για την μέγιστη διατηρησιμότητα και ποιότητα.
Η κατανόηση των εννοιών συσκευασίας επιτυγχάνεται μέσω της επίλυσης προβλημάτων όπου απαιτούνται η ερμηνεία του προβλήματος και αναγνωρίζονται τα επίπεδα και οι παράγοντες ώστε να οδηγηθεί ο φοιτητής σε συμπεράσματα ως προς την μέθοδο και τεχνική προσέγγισης του προβλήματος.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:
• Έχει κατανόηση της σημασίας της ποιότητας και του οφέλους αυτής και ότι αποτελεί θέμα πρόληψης και όχι ελέγχων ή επιθεωρήσεων
• Έχει κατανόηση της σημασίας των προδιαγραφών, του πελάτη και της μεταβλητότητας για τον ορισμό της ποιότητας, και τη σχέση της τελευταίας με τα προβλήματα ποιότητας
• Έχει αντίληψη των διαστάσεων της ποιότητας που συμβάλλουν στον προσδιορισμό της σε ένα προϊόν
• Μπορεί να συνδυάσει τη στατιστική με την έννοια της ποιότητας για την επίλυση ή πρόληψη προβλημάτων ποιότητας, καθώς και βελτίωσης αυτής
• Έχει κατανόηση της εφαρμογής των εργαλείων επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης ποιότητας
• Αντιληφθεί την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας
• Έχει κατανόηση της έννοιας και των μεθόδων της οργανοληπτικής εξέτασης
• Έχει εξοικείωση με την ανάλυση των δεδομένων της οργανοληπτικής εξέτασης