Προέλευση της αμπέλου -Η αμπελουργία στην ελληνική αρχαιότητα- Η συμβολή της αμπέλου στην αισθητική του αγροτικού τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος- Η αμπελουργία στην Ελλάδα και τον κόσμο - Παραγωγικές ποικιλίες αμπέλου- Καλλιεργούμενες εκτάσεις και παραγωγή αμπελουργικών προϊόντων - Αμπελουργικά προϊόντα-Προβλήματα και προοπτικές του ελληνικού αμπελώνα.
ii. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ
Ρίζα-Βλαστός-Φύλλα-Έλικες-Ταξιανθία-Άνθος-Σταφυλή-Ράγα-Ποδίσκος-Γίγαρτο (Προέλευση - Διάκριση - Ρόλος-Μορφολογία-Ανατομία)- Οφθαλμοί της αμπέλου -Οφθαλμοί του βλαστού-Επάκριος οφθαλμός-Πλευρικοί οφθαλμοί- Οφθαλμοί της κληματίδας (Ανατομία-Γονιμότητα-Διάκριση και αξιολόγηση λανθανόντων οφθαλμών κληματίδας)
iii. ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
Εισαγωγή-Εκβλάστηση των οφθαλμών της αμπέλου (Δακρύρροια- Φαινολογία-Εκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών της κληματίδας- Εκβλάστηση των ταχυφυών και λανθανόντων οφθαλμών του βλαστού)- Αύξηση-Διαφοροποίηση των βλαστών-Φυλλόπτωση. iv. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΑ Καλλιέργεια του εδάφους-Καταπολέμηση ζιζανίων- Λίπανση- Άρδευση - Τρυγητός -Μέθοδοι τρυγητού.
v. ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ
Εισαγωγή-Κλάδεμα και σχήματα μόρφωσης των πρέμνων-Φυσικά χαρακτηριστικά του φυλλώματος Σχήματα μόρφωσης των πρέμνων και Κριτήρια επιλογής-Μεθοδολογία και τεχνικές μόρφωσης των πρέμνων στα διάφορα συστήματα- Κλάδεμα καρποφορίας-Επίδραση του κλαδέματος στην εκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών και την καρποφορία των πρέμνων-Κατευθυντήριες αρχές κλαδέματος- Συστήματα και κριτήρια επιλογής κλαδέματος καρποφορίας- Ανανέωση βραχιόνων και κορμού- Εποχή εκτέλεσης χειμερινού κλαδέματος καρποφορίας-Σχήματα μόρφωσης και κλάδεμα καρποφορίας του ελληνικού αμπελώνα.
Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στις βασικές λειτουργίες του φυτού της αμπέλου και τη μορφολογική και φυσιολογική βάση αυτών, στις βασικές καλλιεργητικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ένα παραγωγικό αμπελώνα, καθώς και στη σημασία που έχει η καλλιέργεια της αμπέλου για τη φυτική παραγωγή.
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται τόσο στην εγκατάσταση όσο και τη διαχείριση ενός σύγχρονου παραγωγικού αμπελώνα. Περαιτέρω, στις αμπελοκομικές τεχνικές που αφορούν στη μόρφωση, καρποφορία και στον ετήσιο κύκλο βλάστησης των πρέμνων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος (θεωρία και εργαστήριο), οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση (περιγραφικός δείκτης 6 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων) να έχουν:
Το μάθημα προσφέρεται στους φοιτητές:
9ου εξαμήνου του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (προαιρετικό)
5ου εξαμήνου του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (υποχρεωτικό)
3ου εξαμήνου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (προαιρετικό)
3ου εξαμήνου του Τμήματος Βιοτεχνολογίας (προαιρετικό)
7ου εξαμήνου του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (προαιρετικό)
Συναφή επιστημονικά περιοδικά: Vitis, American Journal of Enology and Viticulture, Scientia Horticulturae .