Σκοπός του μαθήματος είναι :
- Να εισάγει τις/τους φοιτήτριες/φοιτητές στις βασικές αρχές και στις τεχνικές διαχείρισης κινδύνων, που μπορεί να προκύψουν μέσα σε έναν οργανισμό, καθώς και την αποτελεσματική διαχείρισης των κρίσεων, με βασική επιδίωξη τον περιορισμό της έκτασης και των επιπτώσεων, σε περίπτωση που προκύψουν.
- Να ενθαρρύνει την αναλυτική και κριτική θεώρησης των φοιτητριών/φοιτητών, ώστε να είναι σε θέση να διακρίνουν το είδος του κινδύνου, αλλά και των επιπτώσεων των κρίσεων σε έναν οργανισμό, στα πλαίσιο του σύγχρονου παγκόσμιου δυναμικού περιβάλλοντος
- Να αναπτύσσει τις δεξιότητες των φοιτητριών/φοιτητών, ώστε να επιλέγουν τις κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης κινδύνων και πιθανών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:
- Αναγνωρίσει τη συστημική προσέγγιση της διαχείρισης κινδύνων και της αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων που προκύπτουν σε έναν οργανισμό
- Αναλύσει και να εξετάζει το πλήρες φάσμα των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον 21ο αιώνα
- Αναγνωρίζει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των διοικητικών στελεχών στη διαχείριση ενός συμβάντος πριν αυτό προκαλέσει την κρίση.
- Εντοπίζει τα κατάλληλα στελέχη και φορείς μέσα και έξω από τον οργανισμό που θα πρέπει να εμπλακούν στην διαχείριση εκτάκτων γεγονότων και καταστάσεων.
- Αναγνωρίσει τις προβληματικές ηγετικές συμπεριφορές, και τις ακατάλληλες στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης
- Εξοικειωθεί με την εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης και την ανάπτυξη και υλοποίηση μιας στρατηγικής Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας (BCM)
- Διακρίνει τους τρόπους αντιμετώπισης επικοινωνιακά της κρίσης.
- Προσδιορίσει τους ψυχολογικούς παράγοντες που επιδρούν στη διαχείριση των κρίσεων.
Εξηγήσει τις πρακτικές και τεχνικές της εφοδιαστικής αλυσίδας για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση μιας κρίσης.