ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών
Επιχειρήσεων & Συστημάτων
Εφοδιασμού

5815 – Δίκαιο (Φορολογικό – Εργατικό -Περιβαλλοντικό)

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Εισαγωγή. Αντικείμενο, διακρίσεις, πηγές και θεμελιώδεις αρχές του εργατικού δικαίου

2. Η ατομική σύμβαση εργασίας. Έννοια και χαρακτηριστικά, διάκριση από συγγενείς έννοιες, κατάρτιση, διαδοχικές συμβάσεις εργασίας. Τα υποκείμενα της σύμβασης εργασίας. Χρόνος εργασίας

3. Τυπολογία των σύγχρονων μορφών απασχόλησης. Μερική, εκ περιτροπής και προσωρινή απασχόληση. Δανεισμός εργασίας, απόσπαση εργαζομένου, ευέλικτες μορφές απασχόλησης

4. Αμοιβή της παροχής εργασίας

5. Εργοδοτική πρόνοια. Υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

6. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συλλογικές διαφορές εργασίας

7. Έννοια και διακρίσεις των φόρων. Η αρχή της νομιμότητας του φόρου και της φορολογικής ισότητας. Φορολογία εισοδήματος. Κανόνες του διεθνούς Φορολογικού δικαίου

8. Οι αρχές που διέπουν τη νομοθεσία για το περιβάλλον, σε διεθνές, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο.

9. Η βιώσιμη ανάπτυξη στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.

10. Η νομική έννοια του περιβάλλοντος. Η προστασία του περιβάλλοντος ως οριζόντια αρχή στο δίκαιο (ενσωμάτωση). Η νομική έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος. Η συνταγματική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Κλιματική αλλαγή: η αντιμετώπιση της πρόκλησης από το δίκαιο.

11. Τύποι νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με το περιβάλλον: άμεση ρύθμιση (command and control) /αγορακεντρικά εργαλεία (economic incentive-market based instruments)

12. Ο θεσμός της Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων (Το νομοθετικό πλαίσιο, Η κατάταξη των έργων και δραστηριοτήτων, Η διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, Η προέγκριση χωροθέτησης). Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (Νόμος 4014/2011). Η νομολογία για τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων). Η νομολογία για τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Για την προέγκριση χωροθέτησης).

13. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), Η θεσμοθέτηση της ευθύνης για περιβαλλοντική ζημία, Η θεσμοθέτηση ποινικής ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος, H εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Θα χρησιμοποιηθεί συνδυασμός διδακτικών και μαθησιακών μεθόδων με στόχο την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών και την πρακτική εφαρμογή των υπό εξέταση θεματικών ενοτήτων: διαλέξεις με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης σε πραγματικά επιχειρησιακά ζητήματα, βιωματικές (ομαδικές) ασκήσεις, καθώς και προβολή σχετικών video. Επίσης, οι φοιτητές/τριες θα εκπονήσουν ατομική ή ομαδική εργασία.

Επιπλέον, στο eclass αναρτώνται σε ηλεκτρονική μορφή άρθρα, οπτικοακουστικό υλικό διαλέξεων, διαδικτυακές διευθύνσεις, χρήσιμες πληροφορίες, μελέτες περίπτωσης και ασκήσεις για την εξάσκηση των φοιτητών/τριών.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Σκοπός του μαθήματος είναι : 

Η ανάπτυξη, ανάλυση και ερμηνεία της φορολογικής νομοθεσίας, σε συνδυασμό και με την Περιβαλλοντική Νομοθεσία (Δίκαιο Περιβάλλοντος).

Αρχικά́ γίνεται θεωρητική́ προσέγγιση γενικών εννοιών, όπως έννοια, περιεχόμενο και διακρίσεις των φορών, των γενικών αρχών που διέπουν το φορολογικό́ δίκαιο. Έπειτα παρουσιάζεται το ελληνικό́ φορολογικό́ σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής φορολογικής διαδικασίας και ιδιαιτέρως της δικαστικής προστασίας στις φορολογικές διάφορες. Το μάθημα επίσης πραγματεύεται τα κυριότερα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και παρουσιάζουν ιδιαίτερο εφαρμοσμένο ενδιαφέρον καθώς και εισαγωγικές έννοιες που αφορούν στην Περιβαλλοντική Νομοθεσία (Δίκαιο Περιβάλλοντος).

Στο σκέλος του μαθήματος που αφορά στην Περιβαλλοντική Νομοθεσία (Δίκαιο Περιβάλλοντος), σκοπός είναι: α) να συμβάλει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θεσπίζεται το κανονιστικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και του συστήματος των πηγών του περιβαλλοντικού δικαίου (διεθνείς συμβάσεις, νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εθνική νομοθεσία), β) να εξοικειώσει τις φοιτήτριες/φοιτητές με τις αρχές που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος και τους τρόπους εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Έμφαση δίνεται στα εργαλεία περιβαλλοντικής προστασίας που επιβάλλονται νομοθετικά, όπως εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), η ανάλυση και διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου, η ιδιωτική επιβολή του δικαίου του περιβάλλοντος (περιβαλλοντική ευθύνη-αποζημίωση) καθώς και ο ποινικός κολασμός της περιβαλλοντικής βλάβης.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:

  • Κατανοούν τις έννοιες του Φορολογικού́ και Εργατικού Δίκαιου,
  • Αναγνωρίζουν το πεδίο εφαρμογής του Φορολογικού́ και Εργατικού Δίκαιου,
  • Γνωρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το Φορολογικό́ και Εργατικό Δίκαιο,
  • Αναλύουν θεωρητικά́ ζητήματα του Φορολογικού́ και Εργατικού Δίκαιου και
  • Επιλύουν πρακτικά́ ζητήματα του Φορολογικού́ και Εργατικού Δίκαιου.
  • Κατανοούν τις έννοιες της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας,
  • Αναγνωρίζουν το πεδίο εφαρμογής της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας,
  • Γνωρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας,
  • Αναλύουν θεωρητικά́ ζητήματα της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας και
  • Επιλύουν πρακτικά́ ζητήματα της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας και να κατανοούν τη σημασία και τις δυνατότητες της εναλλακτικής παρέμβασης και των εργαλείων παρακολούθησης (monitoring) του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, με στόχο την προστασία και αναβάθμισή του.

Βιβλιογραφία

- Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

Ελληνική

• Ιωάννης Αλ. Τζιώνας, Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου, Εκδόσεις Τζιόλα, 2019

• Φορτσάκης Θ., Σαββαΐδου Κ. , Πανταζόπουλος Π., Τσουρουφλής Α., Φορολογικό Δίκαιο, Εκδόσεις Πολιτεία

• Το δίκαιο του περιβάλλοντος (συλλογικό), Νομική βιβλιοθήκη 2021, ISBN: 9789606544729

• Γλυκερία Π. Σιούτη, Εγχειρίδιο δικαίου περιβάλλοντος, 4η έκδ., Εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ, Δ’ Έκδοση 2022, σελ ΧΧ+399, ISBN: 978-960-648-577-0

Ξενόγλωσση

• Birnie, Boyle, and Redgwell's, International Law and the Environment, OUP 2021, ISBN: 9780199594016

• S. Kingstone, V. Heyvaert, A. Cavoski, European Environmental Law, CUP 2017, ISBN: 9781107640443

- Συναφή επιστημονικά περιοδικά:

• Περιβάλλον και Δίκαιο, Νομική βιβλιοθήκη

• European Energy and Environmental Law Review (Kluwer)

• Journal for European Environmental and Planning Law (Brill/Nijhoff)

• Journal of Environmental Law (OUP)

• Journal of Planning and Environment Law (Sweet & Maxwell)

• Review of European Community & International Environmental Law (RECIEL)

• Yearbook of European Environmental Law (OUP)

-Σημειώσεις Διδάσκοντα

4 Ώρες Εβδομαδιαίως
 5 Διδακτικές Μονάδες
Κατεύθυνση:  

NEWSLETTER

Το Τμήμα δημιουργήθηκε το 2019 (άρθρο 20, Ν. 4589/2019) και αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Δ.Σ.Ε.). Στεγάζεται σε κτίριο 770 τ.μ. εντός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 8.000 τ.μ. σε εγκαταστάσεις με εκτεταμένους ερευνητικούς και διδακτικούς χώρους.
ΚορμούΔ.Γ.Ε.Δ.Σ.Ε.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο