ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών
Επιχειρήσεων & Συστημάτων
Εφοδιασμού

5605 - Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1.    Εισαγωγή - Η φύση των τροφίμων – Κύρια χημικά συστατικά
2.    Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων
3.    Μέθοδοι συντήρησης τροφίμων
4.    Ειδικό μέρος – Μεταποίηση τροφίμων
5.    Φρούτα - Λαχανικά
6.    Δημητριακά, Πατάτα, Ζάχαρη
7.    Οίνος
8.    Προϊόντα Ελιάς: - Επιτραπέζια (Βρώσιμη ) Ελιά – Ελαιόλαδο
9.    Σπορέλαια –Λίπη
10.    Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
11.    Κρέας και Πουλερικά
12.    Αλιεύματα
13.    Μελλοντικές τάσεις -Ειδικά θέματα

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Σκοπός του μαθήματος είναι :
Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων Εισάγει:
• τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της επιστήμης των τροφίμων και των υποκείμενων τεχνολογιών που συνδέονται με την παραγωγή ασφαλών και θρεπτικών, νωπών και μεταποιημένων τρόφιμων για τον άνθρωπο.
• τις κύριες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων όπως αφυδάτωση (ξήρανση), ψύξη, κατάψυξη, θερμική επεξεργασία (κονσερβοποίηση).

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:
• Θα έχει γνώση και κατανόηση των βασικών θεμάτων αλλά και των νεώτερων εξελίξεων στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Τροφίμων.
• Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται σύνθετες έννοιες και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο πεδίο της Επιστήμης Τροφίμων και της Διατροφής.
• Θα μπορεί να διαμορφώνει και να εκφράζει άποψη για θέματα της Επιστήμης Τροφίμων και της Διατροφής προς πολλαπλούς αποδέκτες όπως το επιστημονικό κοινό άλλων γνωστικών πεδίων, η Βιομηχανία Τροφίμων, ειδικά κοινά του επαγγελματικού χώρου, το κοινωνικό σύνολο.
• Θα έχει αποκτήσει δεξιότητες επικοινωνίας των θεμάτων Τροφίμων και της Διατροφής.
Οι γνώσεις, επιστημονικές ικανότητες και δεξιότητες που θα έχει αποκτήσει ο φοιτητής/ τρια με αυτό το εισαγωγικό μάθημα θα μπορούν να αξιοποιηθούν (εάν επιθυμήσουν να οδηγηθούν) σε επόμενο κύκλο σπουδών σε αυτό ή σε συναφή επιστημονικά αντικείμενα.

Βιβλιογραφία

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
 Ελληνική
•    ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, BELITZ D.-H., GROSCH W., SCHIEBERLE P. Εκδότης ΤΖΙΟΛΑΣ ISBN13 9789604183678
•    ΑΡΧΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΚΙΟΣΕΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΠΛΕΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Εκδότης ΓΑΡΤΑΓΑΝΗΣ ISBN13 9789609828857
•    Τεχνολογίες επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων     Αρβανιτογιάννης Ιωάννης Σ. , Στρατάκος Αλέξανδρος Χ. Εκδότης: University Studio Press, ISBN: 9789601220161
Ξενόγλωσση

- Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
•    Journal of Agricultural and Food Chemistry,
•    Journal of Food Science and Technology,
•    Agricultural and Environmental Chemistry,
•    International Journal of Agricultural and Food Research (IJAFR)
•    Journal of Food Processing & Technology

-Σημειώσεις Διδάσκοντα

NEWSLETTER

Το Τμήμα δημιουργήθηκε το 2019 (άρθρο 20, Ν. 4589/2019) και αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Δ.Σ.Ε.). Στεγάζεται σε κτίριο 770 τ.μ. εντός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 8.000 τ.μ. σε εγκαταστάσεις με εκτεταμένους ερευνητικούς και διδακτικούς χώρους.
ΚορμούΔ.Γ.Ε.Δ.Σ.Ε.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο