2. Βασικές αρχές και διαστάσεις της επιχειρηματικότητας και το επιχειρηματικό στυλ. Σύνδεση με τις αρχές της αγροοικολογίας.
3. Επιχειρηματικότητα: Ένα παγκόσμιο κοινωνικό κίνημα/Παγκοσμιοποίηση και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον στον κλάδο της αγροδιατροφής. Ευκαιρίες και απειλές από την κλιματική κρίση και την επισιτιστική ασφάλεια.
4. Παραγωγή νέων ιδεών στην αγροδιατροφή. Καινοτομία και επιδόσεις του ελληνικού συστήματος καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.
5. Ανάπτυξη επιχειρηματικής νοοτροπίας στις γεωργικές επιχειρήσεις
6. Επιχειρηματικές προκλήσεις, δημιουργικότητα και σχεδιαστική σκέψη στον κλάδο της αγροδιατροφής
7. Δεξιότητες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας διοίκησης. Το πλαίσιο ανάπτυξης δεξιοτήτων στο οικοσύστημα της αγροδιατροφής (Anastasopoulou, Marentakis & Trivellas, 2024).
8. Κοινωνική & πράσινη επιχειρηματικότητα στο οικοσύστημα της αγροδιατροφής. Εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος.
9. Η σχέση της ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Μελέτες περίπτωσης (π.χ. light προϊόντα, ανασυνδυασμένο DNA, βιολειτουργικά τρόφιμα και ποτά, βιολογικά προϊόντα, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, οργανικά τρόφιμα).
10. Έξυπνη γεωργία (smart farming) και ο ρόλος της διοίκησης γεωργικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Εκτίμηση επιπτώσεων & βιωσιμότητα. Μελέτες περίπτωσης (π.χ. γεωργία ακριβείας (precision agriculture), αισθητήρες & IoT, drones, συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης, εφαρμογές με χρήση δορυφορικών εικόνων, έξυπνη συσκευασία).
11. Εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου/επιχειρηματικός καμβάς. Μελέτες περίπτωσης (π.χ. βιολειτουργικά τρόφιμα και ποτά, βιολογικά προϊόντα).
12. Ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο για τα τρόφιμα. Πολιτικές Έρευνας & Καινοτομίας. Διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Μελέτες περίπτωσης: Επιχειρηματικότητα & επισιτιστική ασφάλεια.
13. Σύγχρονες Τάσεις & Ειδικά θέματα: Μετασχηματισμός οικοσυστημάτων (μικρής κλίμακας αγροτικών επιχειρήσεων) & κοινωνική ανθεκτικότητα στα τοπικά οικοσυστήματα αγροδιατροφής.
Θα χρησιμοποιηθεί συνδυασμός διδακτικών και μαθησιακών μεθόδων με στόχο την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών/τριών και την πρακτική εφαρμογή των υπό εξέταση θεματικών ενοτήτων:
διαλέξεις με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης σε πραγματικά επιχειρησιακά ζητήματα, βιωματικές (ομαδικές) ασκήσεις, καθώς και προβολή σχετικών video. Επίσης, οι φοιτητές/τριες θα εκπονήσουν ατομική ή ομαδική εργασία.
Επιπλέον, στο eclass αναρτώνται σε ηλεκτρονική μορφή άρθρα, οπτικοακουστικό υλικό διαλέξεων, διαδικτυακές διευθύνσεις, χρήσιμες πληροφορίες, μελέτες περίπτωσης και ασκήσεις για την εξάσκηση των φοιτητών/τριών
Σκοπός του μαθήματος είναι:
- να εξετάσει τις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας εστιάζοντας με
εφαρμογές στη διοίκηση γεωργικών επιχειρήσεων
- να αναλύσει τις διαστάσεις, το νομικό πλαίσιο και τις μορφές επιχειρηματικότητας και
καινοτομίας στον κλάδο της αγροδιατροφής.
- να αναδείξει τις απαιτούμενες δεξιότητες για τη σύνταξη σχετικών σχεδίων και προτάσεων.
Ελληνική
- Βιβλίο [77271644]: Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων και Επιχειρηματικών Σχεδίων, (2019, Σολώμος Κωνσταντίνος, Βαρζάκας Θεόδωρος, ISBN: 9786185309701, ΤΣΟΤΡΑΣ ΑΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
- Βιβλίο [94645251]: Επιχειρηματικότητα, Neck Heidi, Neck Christopher, Murray Emma (Συγγρ.) - Τσίτσκαρη Έφη, Σταμπουλής Γιώργος (Επιμ.)
- Βιβλίο [86183338]: Επιχειρηματικότητα, Alain Fayolle
- Βιβλίο [102123994]: Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Σύγχρονες προσεγγίσεις και πρακτικές διαχείρισης, Λάμπρος Βασιλειάδης
- Βιβλίο [94700732]: Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα: Η ευρωπαϊκή και η ελληνική εμπειρία, Λιαργκόβας Παναγιώτης Γ., Αποστολόπουλος Νικόλαος, Δερμάτης Ζαχαρίας
- Βιβλίο [94644184]: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΕΚΚΙΝΗΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ, PAUL BURNS
- Βιβλίο [86201100]: Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, Σουμπενιώτης Δημήτριος, Ταμπακούδης Ιωάννης
- Βιβλίο [77107408]: Επιχειρηματικότητα-Aπό τη Θεωρία στην Πράξη, Kuratko F. Donald, Επιμέλεια Έκδοσης Φαφαλιού Ειρήνη
-Βιβλίο [77106780]: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα, 8η Έκδοση, Griffin Ricky W., Pustay M.W., Δημήτρης Μανωλόπουλος, Παναγιώτα Σαπουνά (επιμέλεια)
- Βιβλίο [112695355]: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ξενόγλωσση (ενδικτική)
- Bruce Campbell et al, (2023) Transforming Food Systems Under Climate Change through Innovation, Cambridge University Press
- Neck Heidi M., Neck Christopher P., Murray Emma L. (2020), Entrepreneurship: The Practice and Mindset, SAGE Publications, 2nd Edition, ISBN-13 : 978-1544354620
- Bessant, J. & Tidd, J. (2016) Innovation and Entrepreneurship, Wiley; 3rd edition, ISBN-13 : 978- 1118993095
- Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- Entrepreneurship Theory and Practice
- Journal of Global Entrepreneurship Research
- Strategic Management Journal
- Journal of Food Innovation, Nutrition, and Environmental Sciences (JFINES)
- Innovative Food Science and Emerging Technologies (IFSET)
- Συναφείς δημοσιευμένες έρευνες:
1. Anastasopoulou A., Marentakis H., Trivellas P. (2024), Towards the development of context-sensitive agrifood entrepreneurial skills frameworks. In: Sakas, D.P., Nasiopoulos, D.K., Taratuhina, Y. (eds) Computational and Strategic Business Modelling. IC-BIM 2021. Springer Proceedings in Business and Economics. Springer, Cham, pp. 301–312. https://doi.org/10.1007/978-3-031-41371-1_25
2. Trivellas, P., Mavrommati, S., Anastasopoulou, A., Grapas, C., Kallikantzarou, E. (2023), Agro living Labs: Creating innovative, sustainable, resilient and social inclusive food systems, The 8th Conference