ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Περιφερειακής 
& Οικονομικής Ανάπτυξης

Οικονομικά της Ενέργειας

Περιεχόμενο Μαθήματος

Εισαγωγή, τύποι ενεργειακών δεδομένων, ζήτηση και προσφορά ενέργειας, Οικονομική ανάλυση ενεργειακών επενδύσεων, Ανανεώσιμες και Μη- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Τιμολόγηση και φορολόγηση ενέργειας, Περιβαλλοντική προστασία και Ενέργεια, Κλιματική αλλαγή και ενέργεια, προκλήσεις ενεργειακού τομέα, ενεργειακή ασφάλεια, ενεργειακή πρόσβαση, διαχείριση ενεργειακής ζήτησης, αγορές πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναμόρφωση ενεργειακού τομέα, θέματα ρύθμισης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος είναι:

Τα οικονομικά της ενέργειας είναι ένας κλάδος των εφαρμοσμένων οικονομικών που ασχολείται με τα οικονομικά της ζήτησης και της παραγωγής ενέργειας, την εξερεύνηση πηγών ενέργειας, την μεταφορά της, της αποθήκευση, τον μετασχηματισμό της και την παραγωγή διαφόρων παραγώγων ενέργειας.

Το μάθημα αυτό εξηγεί στον φοιτητή την λογική των αποφάσεων ενεργειακής κατανάλωσης από διάφορους χρήστες καθώς και τις συναλλαγές στην ενέργεια μέσω εναλλακτικών μορφών αγοράς και διακυβέρνησης.

Επίσης οι φοιτητές θα διδαχτούν την οικονομική διάσταση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιδράσεων της ενεργειακής χρήσης και τέλος για τον σχεδιασμό, την πολιτική και την απόδοση των βιομηχανιών, των συμμετεχόντων και των μηχανισμών διακυβέρνησης.

Βιβλιογραφία

Βασικά διδακτικά εγχειρίδια:

Menegaki, A.N. The economics and Econometrics of the energy-growth nexus, Academic Publishing (Elsevier)

Menegaki, A.N. A guide to the econometrics of the energy-growth nexus, Academic Publishing (Elsevier)

Bradford, Traviw, Οικονομικά της Ενέργειας και Ενεργειακό Σύστημα, Εκδόσεις Παπαζήση

Bhattacharyya, S.C. Energy Economics, 2nd edition, Springer

Kirschen, D.S., Strbac,G., Βασικές αρχές Οικονομίας Συστημάτων ηλεκτρικής Ενέργειας, Εκδόσεις ΡΟΠΗ

Διδάσκοντες

Άννα Φτούλη

aftouli@aua.gr
Η Άννα Φτούλη του Σταματίου είναι μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα  Λέκτορα  στο […]

Αγγελική Μενεγάκη

2265072268
amenegaki@aua.gr
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- EU-CONEXUS
5 Ώρες Εβδομαδιαίως
 5 Διδακτικές Μονάδες

NEWSLETTER

Ιδρύθηκε με τον Νόμο 4589/2019 (ΦΕΚ 13/29-01-2019 τ.Α΄) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΄Ίδρυση Τμημάτων, Άρθρο 20, παρ. γ΄. Βρίσκεται στην Άμφισσα. Η διεύθυνση του Τμήματος είναι: Νέο κτήριο, Νέα Πόλη, Άμφισσα, Τ.Κ. 33100
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο