ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Περιφερειακής 
& Οικονομικής Ανάπτυξης

[6528] Μαθηματικές μέθοδοι στα Οικονομικά

Περιεχόμενο Μαθήματος

Το μάθημα περιλαμβάνει παρουσίαση των μαθηματικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην οικονομική επιστήμη και του τρόπου εφαρμογής τους κατά την ανάλυση επιμέρους οικονομικών προβλημάτων. Παρουσιάζει ένα ενοποιημένο πλαίσιο που περιέχει τις κατάλληλες μαθηματικές μεθόδους για τη μελέτη και ανάλυση των οικονομικών φαινομένων, στις οποίες περιλαμβάνονται στοιχεία θεωρίας συνόλων και συναρτήσεων, απειροστικού, διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού, γραμμικής άλγεβρας και άλγεβρας (θεωρίας) πινάκων

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος έγκειται:

  • Στην αποδεδειγμένη γνώση και κατανόηση θεμάτων ποσοτικών μεθόδων ανάλυσης η οποία βασίζεται στη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους και, ενώ υποστηρίζεται από επιστημονικά εγχειρίδια προχωρημένου επιπέδου και περιλαμβάνει και απόψεις που προκύπτουν από σύγχρονες εξελίξεις στην αιχμή του γνωστικού τους πεδίου.
  • Οι φοιτητές μετά την διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος θα έχουν αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες απόκτησης γνώσεων που τους χρειάζονται για να συνεχίσουν σε περαιτέρω σπουδές με μεγάλο βαθμό αυτονομίας.
  • Θα διαθέτει προχωρημένες γνώσεις σε ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής, οι οποίες συνεπάγονται κριτική κατανόηση θεωριών και αρχών.
  • Θα κατέχει πλέον προχωρημένες και εξειδικευμένες δεξιότητες και τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης και της αξιολόγησης, που απαιτούνται για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων στην έρευνα και για την διεύρυνση και τον επαναπροσδιορισμό των υφιστάμενων γνώσεων.

Συνοψίζοντας σκοπός του μαθήματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές μαθηματικές γνώσεις οι οποίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική ανάλυση. Οι φοιτητές θα δουν και θα μάθουν εφαρμογές αυτών των μεθόδων τόσο στην διατύπωση και την διερεύνηση της θεωρίας, όσο και στην επίλυση συγκεκριμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ή τη χάραξη πολιτικής. Οι φοιτητές θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα των προηγούμενων μαθηματικών γνώσεων που απέκτησαν και τις οποίες θα ασκήσουν πάλι, και θα μπορούν να κρίνουν και να αποφασίζουν ποιες είναι οι συγκεκριμένες μαθηματικές μέθοδοι που διδάσκονται στο μάθημα αυτό και ενδείκνυνται προς επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Θα ασκηθούν στη σωστή εφαρμογή τους, βοηθούμενοι με ασκήσεις και παραδείγματα. Οι εφαρμογές αυτών των ποσοτικών μεθόδων θα βελτιώσουν και την αντίληψή τους για θεωρητικά ζητήματα αλλά και την μαθηματική και οικονομική κρίση τους για την επίλυση προβλημάτων. Επιπλέον,  αποκτούν πολύτιμες μαθηματικές γνώσεις υποδομής που αναμφίβολα θα χρειαστούν σε όσους αποφασίσουν να συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα.   

Βιβλιογραφία

Βασικά διδακτικά εγχειρίδια είναι τα συγγράμματα «Μαθηματικές Μέθοδοι στα Οικονομικά» του Α. Π. Ξεπαπαδέα. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης σημειώσεις μαθηματικών εφαρμογών στην μικροοικονομική και μακροοικονομική ανάλυση.

Διδάσκοντες

Παναγιώτης Μητρόπουλος

2265072268
pmitro@aua.gr
Ο Παναγιώτης Μητρόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, […]
4 Ώρες Εβδομαδιαίως
 5 Διδακτικές Μονάδες

NEWSLETTER

Ιδρύθηκε με τον Νόμο 4589/2019 (ΦΕΚ 13/29-01-2019 τ.Α΄) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΄Ίδρυση Τμημάτων, Άρθρο 20, παρ. γ΄. Βρίσκεται στην Άμφισσα. Η διεύθυνση του Τμήματος είναι: Νέο κτήριο, Νέα Πόλη, Άμφισσα, Τ.Κ. 33100
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο