ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μικροβιολογία Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Βασικές Έννοιες. Μικροοργανισμοί που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στη Μικροβιολογία Τροφίμων.
2. Παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση/επιβίωση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα – Εισαγωγικές έννοιες.
3. Θεωρία των εμποδίων.
4. Ενδογενείς παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα (pH, ρυθμιστική ικανότητα, ενεργότητα ύδατος, δυναμικό οξειδοαναγωγής, δομή του τροφίμου, θρεπτικά συστατικά).
5. Εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, τροποποιημένη ατμόσφαιρα).
6. Φυσικά αντιμικροβιακά συστήματα.
7. Εμπόδια μικροβιακής προέλευσης.
8. Εμπόδια φυτικής προέλευσης.
9. Κλασσικές , συμβατικές & Ταχείες μέθοδοι απαρίθμησης του μικροβιακού φορτίου στα τρόφιμα.
10. Μεθοδοι βασισμένοι σε μοριακές τεχνικές & αισθητήρες.
11. Αρχές μικροβιακής οικολογίας: Η έννοια του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοθέσης, και της κυριότητας.
12. Βασικές αρχές της Μικροβιολογικής αλλοίωσης των τροφίμων.
13. Μικροβιακές Αλλοίωσεις Φυτικών, ζωικών και μη προιόντων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Βιβλιογραφία

- Γ.Ι. Νυχάς, Σημειώσεις στη Μικροβιολογία Τροφίμων, Πανεπιστημιακές σημειώσεις
- Adams, M.R. and Moss, M.O. (2008) Food Microbiology, RSC Publishing, UK
- Jay, M.J. (2000) Modern Food Microbiology, 6th Edition, Aspen Publishers, USA

NEWSLETTER

Η Βιοτεχνολογία αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις Βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο