ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κληρονομικότητα και Επιγενετικές

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Ανασκόπηση στις έννοιες της Γενετικής και Επιγενετικής. Ιστορική ανασκόπηση της Επιγενετικής. Ένζυμα επιγενετικής δράσης. Επιγενετικοί μηχανισμοί σε ζωικά κύτταρα.
2. Κληρονομικότητα στην Επιγενετική. Μεταβίβαση επιγενετικών τροποποιήσεων σε γαμέτες και γενετική βελτίωση ζώων. Παραδείγματα επιγενετικών διαφοροποιήσειων μονοζυγωτικών διδύμων.
3. Κληρονομικότητα και επιγενετικοί μηχανισμοί πολυμορφικών θέσεων και απλοτύπων γονιδίων. Κληρονόμηση γενετικών αλλοιώσεων στην λειτουργικότητα ενζύμων επιγενετικής δράσης και οι συνέπειές τους.
4. Διαγενεαλογική επιγενετική κληρονόμηση. Ο ρόλος του τρόπου ζωής, διατροφής και του μεταβολισμού στην επιγενετική κληρονόμηση. Αλληλεπιδράσεις του μεταβολωμικού και επιγενωμικού προφίλ σε κύτταρα θηλαστικών.
5. Επιγενετικές διαμορφώσεις στην διατήρηση της ομοιόστασης στη αιμοποίηση και μυογένεση.
6. Επιγενετική τοξικολογία στην αγροβιοτεχνολογία.
7. Κληρονόμηση επιγενετικών μηχανισμών εντυπώματος στα σύνδρομα Beckwith & Weidemann, Prader-Willi και Angelman.
8. Επιγενετική παθοφυσιολογία ασθενειών και νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως σε διατροφικές. διαταραχές, μεταβολισμό, ανοσολογικές ασθένειες, Alzheimer, άσθμα, καρδιακή νόσος, γήρανση.
9. Επιγενετική του καρκίνου.
10. Διαταραχή επιγενετικού προγραμματισμού και επιγενετικές μεταβολές στην κλωνοποίηση ζωϊκών οργανισμών και σε υποβοηθούμενες τεχνολογίες αναπαραγωγής στον άνθρωπο. Επιγενετική υπογραφή επαγόμενων πλειοδύναμων βλαστικών κυττάρων, iPSCs.
11. Prions και επιγενετική. Λανθασμένη αναδίπλωση πρωτεϊνών.
12.Τελευταίες εξελίξεις από την έρευνα στην επιγενετική. Μεθοδολογίες και πειραματικές προσεγγίσεις στην Επιγενετική ανάλυση.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Βιβλιογραφία

NEWSLETTER

Η Βιοτεχνολογία αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις Βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο