Τμήμα Βιοτεχνολογίας
Η Βιοτεχνολογία αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις Βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Η συνεισφορά της Βιοτεχνολογίας είναι σημαντική στους τομείς υγείας, βιομηχανίας, διατροφής, πρωτογενούς παραγωγής, ενέργειας, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής της σύγχρονης κοινωνίας, με τεράστιες επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις εφαρμογές της.
Ως συνέπεια των νέων δεδομένων και τάσεων, το Τμήμα Βιοτεχνολογίας στοχεύει να καλύψει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στους ανωτέρω τομείς και να μυήσει τους φοιτητές του στους πλέον εξελιγμένους κλάδους γνώσης, τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη Βιοτεχνολογία. Σκοπός του Τμήματος είναι να διασφαλίσει ένα ολοκληρωμένο βιολογικό και τεχνολογικό υπόβαθρο, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, παρέχοντας στους αποφοίτους του τα απαραίτητα εφόδια για την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία και εξέλιξη τους.
Ειδικότερα, το Τμήμα στοχεύει στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, ερευνούν και προάγουν τομείς της επιστήμης που αφορούν στη γενετική και τις εφαρμογές της, στη μοριακή βιολογία και τα κυκλώματα γονιδίων στη βιολογία βιοσυστημάτων, στην εξέλιξη και τη γενετική τροποποίηση για την κατανόηση της λειτουργίας και ανάπτυξης των οργανισμών, στη λειτουργική γονιδιωματική, τη δημιουργία και ανάλυση διαγονιδιακών οργανισμών (ΓΤΟ), στη διαχείριση του γενετικού υλικού της πρωτογενούς παραγωγής μέσω της τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA, στις ομικές τεχνολογίες, τη συνθετική βιολογία και την κυτταρική μηχανική, στις βιοδιεργασίες και την ενζυμομηχανική, στη μελέτη ενζύμων και πρωτεϊνών και τις εφαρμογές τους στις βιοεπιστήμες και τη βιομηχανία, στη βιοενέργεια μέσω χρησιμοποίησης ‘πράσινων οργανισμών’, στη βιοφυσική και τη βιοπληροφορική για την κατανόηση της δομής και λειτουργίας των βιομορίων και βιοσυστημάτων, στη νανοτεχνολογία, τους βιοαισθητήρες, τα μικροηλεκτρονικά συστήματα και τις μοριακές τεχνικές ως μεθόδους ανάλυσης και διάγνωσης, στην επανορθωτική ιατρική μέσω βλαστοκυττάρων, στη φαρμακευτική βιοτεχνολογία και την παραγωγή βιοπροϊόντων από ‘κυτταρικά εργοστάσια’.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου το Τμήμα προσφέρει:
- Εργαστηριακούς χώρους για τη γενική εκπαίδευση όλων των φοιτητών.
- Εξειδικευμένα εργαστήρια όπου διεθνώς αναγνωρισμένες ερευνητικές ομάδες προσφέρουν τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν σε θέματα αιχμής της σύγχρονης βιοτεχνολογίας.
Σύντομο ιστορικό
Η ιστορία του σημερινού Τμήματος Βιοτεχνολογίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τυπικά αρχίζει το 1989 ένα έτος που αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη του Ιδρύματος, αφού η μέχρι τότε Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών [1], με το Π.Δ. 377/1989, μετονομάζεται σε Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα ιδρύονται επτά ανεξάρτητα Τμήματα. Το νεοϊδρυθέν Τμήμα Γεωργικής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του 1989-1990 δέχτηκε φοιτητές του Πανεπιστημίου με μετεγγραφή από τα υπάρχοντα Τμήματα, ενώ από το 1990 το Τμήμα δηλώνεται στο μηχανογραφικό δελτίο των αποφοίτων Λυκείου και οι φοιτητές εισάγονται στο Τμήμα με τις Πανελλήνιες Γενικές Εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι. Στην τετραετία 1991-1994 εισάγονται 30 φοιτητές ετησίως, ενώ το 1995 το Υπουργείο Παιδείας αύξησε τον αριθμό αυτό σε 40 [2]. Πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Καθηγητής Γενετικής κ. Μιχαήλ Λουκάς, ο οποίος εμπνεύστηκε και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Τμήματος, που ήταν το πρώτο Βιοτεχνολογικό Τμήμα σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Ελλάδας.
Το 1992, σε ειδική συνεδρία του Τμήματος, αποφασίστηκε η αναγόρευση των Καθηγητών Φώτη Καφάτου, (Harvard University & Πανεπιστημίου Κρήτης) και F. J. Ayala, (University of California) σε Επίτιμους Διδάκτορες του Τμήματος, ως αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην Επιστήμη της Γενετικής και εν γένει της Βιολογίας [3]. Η Σύγκλητος (συνεδρία 193/28.09.1995) αποφάσισε την μετονομασία σε Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας [4], ενώ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξακολουθούσε να είναι το μοναδικό Α.Ε.Ι. στη χώρα μας, που παρέχει εκπαίδευση στη Βιοτεχνολογία σε επίπεδο Τμήματος [5]. Μέχρι το 1998 παρατηρείται από τις βάσεις εισαγωγής συστηματική εκδήλωση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους του Γ.Π.Α. [6].
Με το Π.Δ. 80/2013 (ΦΕΚ 119 Α΄/28.05.2013) ιδρύονται δύο Σχολές στο Γ.Π.Α., η Σχολή Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος και η Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Το Τμήμα μετονομάζεται σε Τμήμα Βιοτεχνολογίας και υπάγεται στη Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών [7]. Από 01.09.2019 το Τμήμα Βιοτεχνολογίας [8] εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας [9].
Κατά το Ακαδ. Έτος 2019-2020 το Τμήμα συμπληρώνει τριάντα χρόνια λειτουργίας και εγγράφηκαν στον πρώτο κύκλο σπουδών του 118 φοιτητές· στο δεύτερο κύκλο σπουδών ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων μεταπτυχιακών φοιτητών είναι 35 και στον τρίτο κύκλο σπουδών του Τμήματος ο αριθμός των εγγεγραμμένων υποψηφίων διδακτόρων είναι 40 [10]. Η ιστοσελίδα του Τμήματος Βιοτεχνολογίας βρίσκεται στη διεύθυνση gbt.aua.gr
- Με τη δημοσίευση του Νόμου 1844, κατά την 22α Ιανουαρίου του έτους 1920 ιδρύεται η Ανωτέρα Γεωπονική Σχολή. Με το Ν. 672/1943 (Α’325) επανιδρύεται και ονομάζεται Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Α.Γ.Σ.Α. Στο τέλος της δεκαετίας του 1980 ακολουθεί η μετονομασία της Σχολής σε Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Π.Δ. 377/14.06.1989, ενώ παράλληλα ιδρύονται επτά ανεξάρτητα Τμήματα που χορηγούν (πλην του γενικού Τμήματος) ενιαίο πτυχίο. Με το νόμο 1892/31.07.1990 κυρώνεται το Π.Δ. 377/89 και το μέχρι τότε πτυχίο Γεωπονικών Σπουδών καθιερώνεται σε Πτυχίο Γεωπόνου. Στις 20.06.1995 (ΦΕΚ 130) το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του Π.Δ. 377/89 (Α’166) μετονομάζεται σε Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως αναφέρει ο τότε Πρύτανης Καθηγητής Μ. Λουκάς «…με τη μετονομασία αυτή κατέστη δυνατή η επανασύνδεση της ιστορικής συνέχειας του Πανεπιστημίου μας και η οριστική εξάλειψη κάθε σύγχυσης στους υποψηφίους και στην κοινή γνώμη όσον αφορά στο επίπεδο σπουδών του».
- Πηγή: Εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος Γεωργικής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Καθηγητής Κ. Χολέβα, 75 Χρόνια Γ.Π.Α. 1920-1995, Έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, (Ιούνιος 1996), Επιμέλεια έκδοσης Καθηγητής Μιχαήλ Λουκάς.
- Στις 10.03.1992 είχε λάβει χώρα η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γεωργικής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του αείμνηστου Καθηγητή Φώτη Καφάτου. Στις 05.10.1992 έγινε η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γεωργικής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ακαδημαϊκού Καθηγητή κ. F. J. Ayala, University of California.
- Μετονομασία Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΚ Α’ 128/23.06.1997
- Πηγή: Περιοδικό Τριπτόλεμος, Τεύχος 4, Ιούνιος 1996, Γ.Π.Α.
- Πηγή: Οδηγός Σπουδών 1998-1999, Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας, Γ.Π.Α.
- Η Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που ιδρύθηκε το 2013 (ΦΕΚ Α’ 119/28.05.2013) συγκροτείτο από το Τμήμα Βιοτεχνολογίας, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου και το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης.
- Στο Τμήμα είναι νομοθετημένα τα ακόλουθα Εργαστήρια: ― Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας, ΦΕΚ Α΄1310/01.07.2015 ― Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας, ΦΕΚ Α΄46/21.03.1991 ― Εργαστήριο Ενζυμικής Τεχνολογίας, ΦΕΚ Α΄46/21.03.1991 ― Εργαστήριο Γενετικής, ΦΕΚ Α’80/12.05.1961 ― Εργαστήριο Φυσικής, ΦΕΚ Α’17/17.01.1920.
- Ίδρυση και κατάργηση Σχολών, N. υπ’αριθμ. 4589, ΦΕΚ Α’13/29.01.2019.
- Πηγή: Τμ. Α` Σπουδών-Μηχανογράφηση και Τμ. Γ’ Μεταπτυχιακών Σπουδών, Δ/νση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Γ. Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών, Γ.Π.Α.
Το υλικό συγκέντρωσε και συνέταξε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Εργαστηρίου Γενετικής Δρ. Αθηνά Ανδρέου.
Αξιολόγηση Τμήματος
Η έννοια της Αξιολόγησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθη με τον Ν. 3374/2005, σύμφωνα με τον οποίο, «η αξιολόγηση συνίσταται στη συστηματική, τεκμηριωμένη και λεπτομερή αποτίμηση, ανάδειξη και καταγραφή του έργου των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και στην κριτική ανάλυση και διαπίστωση τυχόν υφιστάμενων αδυναμιών και αποκλίσεων σε σχέση με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, τους στόχους και την αποστολή τους, …»
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμεριζόμενο την ανάγκη για μία συστηματική συλλογή και καταγραφή αντικειμενικών δεικτών –ποιοτικών και ποσοτικών- έχει εφαρμόσει σύστημα αξιολόγησης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας (ν. 3374/2005), για πρώτη φορά το 2008, για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 και συνεχίζεται ανελλιπώς κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Τα κριτήρια και οι δείκτες αξιολόγησης περιστρέφονται γύρω από τους εξής άξονες:
- Την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών
- Την ποιότητα του διδακτικού έργου
- Την ποιότητα του ερευνητικού έργου
- Την ποιότητα των λοιπών υπηρεσιών
Σκοπός της Αξιολόγησης είναι να διαμορφώσουν και να διατυπώσουν τα Τμήματα και το Πανεπιστήμιο κριτική άποψη για την ποιότητα του επιτελούμενου έργου του με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες κοινής συναίνεσης και γενικής αποδοχής, και με τους ακόλουθους στόχους:
- Την τεκμηριωμένη ανάδειξη των επιτευγμάτων του Τμήματος
- Την επισήμανση σημείων που χρήζουν βελτίωσης
- Τον προσδιορισμό ενεργειών βελτίωσης
- Την ανάληψη πρωτοβουλιών για αυτοτελή δράση εντός του Τμήματος, όπου και εφόσον είναι εφικτό
- Τη λήψη αποφάσεων για αυτοτελείς δράσεις εντός του Ιδρύματος, όπου και εφόσον είναι εφικτό
Αρμόδιοι για την παρακολούθηση της πορείας της Αξιολόγησης καθώς και για την υποστήριξη των διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας είναι:
- Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) σε εθνικό επίπεδο
- Η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) σε επίπεδο Ιδρύματος
- Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) σε επίπεδο Τμήματος
Η αξιολόγηση είναι μία περιοδική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει:
- Την υποβολή της Ετήσιας Εσωτερικής Έκθεσης του Τμήματος στη ΜΟ.ΔΙ.Π., σε ετήσια βάση
- Την υποβολή της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος στη ΜΟ.ΔΙ.Π. κάθε τέσσερα χρόνια
Η συλλογή των στοιχείων ανά Ακαδημαϊκή Μονάδα, πραγματοποιείται από τις Ομάδες Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) του κάθε Τμήματος.
Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) ορίζεται από το Τμήμα που υποβάλλεται σε αξιολόγηση, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του. Συγκροτείται από μέλη ΔΕΠ, κατά προτίμηση με εμπειρία σε διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών.
Αρμοδιότητες της ΟΜ.Ε.Α. :
- Έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της Διαδικασίας Εσωτερικής Αξιολόγησης στο Τμήμα, σε συνεργασία με την οικεία ΜΟ.ΔΙ.Π.
- Παρακολουθεί τη συμπλήρωση των Απογραφικών Δελτίων και Ερωτηματολογίων και ενημερώνει τα όργανα και τα μέλη του Τμήματος για τις απαντήσεις
- Συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα για την αξιολόγηση στοιχεία και με βάση αυτά :
- Συντάσσει την Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης (Αυτο-αξιολόγησης) του Τμήματος,την οποία διαβιβάζει στη ΜΟ.ΔΙ.Π. και μέσω αυτής στην ΕΘ.Α.Α.Ε.
- Συνεργάζεται με την ΕΘ.Α.Α.Ε. για την οργάνωση και πραγματοποίηση της Εξωτερικής Αξιολόγησης
Με βάση αυτές, η ΜΟ.ΔΙ.Π. συντάσσει κάθε διετία και υποβάλλει στη Σύγκλητο του ιδρύματος την αντίστοιχη Εσωτερική Έκθεση.
Ο ρόλος της ΟΜ.Ε.Α. είναι επιτελικός, συντονιστικός αλλά και εκτελεστικός:
Το έργο της η ΟΜ.Ε.Α. επικουρείται από όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Μονάδας: επιδιώκει τη συμμετοχή όλων, αλλά και λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους.
Η ΟΜ.Ε.Α. καθορίζει και κοινοποιεί εξαρχής τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζεται η διαφάνεια της εσωτερικής αξιολόγησης (π.χ. με ποιους τρόπους ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη όλες οι απόψεις, τρόπους και μέσα επικοινωνίας όλων των ενδιαφερομένων, τήρηση αρχείου επικοινωνίας, διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, αντιμετώπιση διαφωνιών κλπ.).
Υπογραμμίζεται η σημασία του καλού και έγκαιρου προγραμματισμού, της τυποποίησης των διαδικασιών και της περιοδικής ενημέρωσης όλων των συμμετεχόντων.
Η ΟΜ.Ε.Α. του Τμήματος Βιοτεχνολογίας αποτελείται – σύμφωνα με Απόφαση της Συνέλευσης (10η/10.04.2023) - από τους:
- Ελένη Ντούνη, Καθηγήτρια
- Μιχάλης Καρπούζας, Αν. Καθηγητής - Γεωργία Μοσχοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια - Γεράσιμος Δάρας, Επίκ. Καθηγητής - Πέτρος Γκιάστας, Επίκ. Καθηγητής - Αναστασία Ζέρβα, Επίκ. ΚαθηγήτριαΚοινωνική Προσφορά
Το Τμήμα Βιοτεχνολογίας από την ίδρυση του το 1989, έχει ως θεμελιώδεις στόχους την αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις Βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών, την παραγωγή, τη μετάδοση και την προαγωγή της γνώσης και επιστήμης με την έρευνα και τη διδασκαλία και συντελεί στην άρτια διαμόρφωση κατηρτισμένων και υπευθύνων επιστημόνων. Η συνεισφορά της Βιοτεχνολογίας είναι σημαντική στους τομείς της υγείας, βιομηχανίας, διατροφής, πρωτογενούς παραγωγής, ενέργειας, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής της σύγχρονης κοινωνίας. Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, το Τμήμα Βιοτεχνολογίας έχει συνεισφέρει στην ακαδημαϊκή, οικονομική/παραγωγική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του ΓΠΑ και της χώρας δημιουργώντας και αναπτύσσοντας:
- Νέους τομείς και εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα αλλά και άλλα διεπιστημονικά υψηλού επιπέδου ερευνητικά αντικείμενα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μοντέρνων τεχνολογιών, στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, για την κατάρτιση και τη διασφάλιση άρτιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας στους φοιτητές.
- Συμφωνίες/συνεργασίες με εθνικά, ευρωπαϊκά και άλλα ξένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα για ανταλλαγή φοιτητών, νέων ερευνητών και τη μεταφορά και διάχυση της γνώσης.
- Επιμελείται της έκδοσης υψηλού επιπέδου επιστημονικών άρθρων, περιοδικών και βιβλίων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και άλλους ξένους οργανισμούς και παρέχει ερευνητικές θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες.
- Παρέχει υπηρεσίες έρευνας σε παραγωγικούς φορείς, εθνικούς αλλά και της αλλοδαπής με συνεργασίες και παροχή υπηρεσιών σε άλλες ερευνητικές ομάδες, εντός και εκτός του ιδρύματος, για το χαρακτηρισμό ενός ευρέος φάσματος προϊόντων (ορθολογικός σχεδιασμός φαρμάκων, ενζύμων, γενετικών πολυμορφισμών, βιομιμητικών μορίων, ενζυμικών βιοαισθητήρων κλπ.).
- Συνεργάζεται με παραγωγικούς φορείς για τη μεταφορά τεχνολογίας και γνώσης για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και εργαλείων βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος που αφορούν στη γενετική και τις εφαρμογές της, στη μοριακή βιολογία και τα κυκλώματα γονιδίων, στην εξέλιξη και τη γενετική τροποποίηση για την κατανόηση της λειτουργίας και ανάπτυξης των οργανισμών, στη λειτουργική γονιδιωματική, τη δημιουργία και ανάλυση διαγονιδιακών οργανισμών (ΓΤΟ), στη διαχείριση του γενετικού υλικού της πρωτογενούς παραγωγής μέσω της τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA, στις ομικές τεχνολογίες, στη βιολογία βιοσυστημάτων, τη συνθετική βιολογία και την κυτταρική μηχανική, στις βιοδιεργασίες και την ενζυμομηχανική, στη μελέτη ενζύμων και πρωτεϊνών και τις εφαρμογές τους στις βιοεπιστήμες και τη βιομηχανία, στη βιοενέργεια μέσω χρησιμοποίησης ‘πράσινων οργανισμών’, στη βιοφυσική και τη βιοπληροφορική για την κατανόηση της δομής και λειτουργίας των βιομορίων και βιοσυστημάτων, στη νανοτεχνολογία, τους βιοαισθητήρες, τις μοριακές τεχνικές ως μεθόδους ανάλυσης και διάγνωσης, στην επανορθωτική ιατρική μέσω βλαστοκυττάρων, στη φαρμακευτική βιοτεχνολογία και την παραγωγή βιοπροϊόντων από ‘κυτταρικά εργοστάσια’.
- Οργανώνει Συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες για τη μεταφορά και διάχυση της γνώσης προς την κοινωνία.
- Συμμετέχει σε συμβουλευτικές δράσεις ακαδημαϊκών σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης για μαθητές, φοιτητές και νέους επιστήμονες.
- Βιομιμητικά μόρια - δεσμευτές και ανάπτυξη τεχνολογίας καθαρισμού ενζύμων και πρωτεϊνών.
- Ενζυμική μηχανική και Θεραπευτικά ένζυμα.
- Συμβολή και θεμελίωση του ρόλου ενζύμων στο φαινόμενο της ανθεκτικότητας των φυτών σε φυτοφάρμακα και στην θεραπεία του καρκίνου.
- Παρασκευή προϊόντων που ενισχύουν την προστιθέμενη αξία των φυσικών προϊόντων της εγχώριας χλωρίδας και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία φαρμάκων και τροφίμων όπως τα αντιοξειδωτικά ένζυμα και εκχυλίσματα με φαρμακοκαλλυντική και αντιγηραντική δράση
- Επιπλέον, έχουν μελετηθεί και προταθεί αγροχημικά προϊόντα νέας γενιάς που προσφέρουν σημαντικά στον περιορισμό της μόλυνσης και στην προστασία του περιβάλλοντος.
- Αυτόματη διάγνωση γενετικών ασθενειών των ζώων και του ανθρώπου και συσχέτιση γονιδιώματος και ασθενειών.
- Παγκόσμια πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας γεωργικών προϊόντων μέσω επιτόπιας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων με βάση καινοτόμους βιοηλεκτρικούς βιοαισθητήρες και άμεσης καταγραφής και κοινοποίησης των αποτελεσμάτων μέσω smartphone στο διαδίκτυο.
- Ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης μέσω βιοτεχνολογικών διεργασιών.
Επίτιμοι Διδάκτορες
Frances S. Ligler
Βαθμίδα: Καθηγήτρια
Πανεπιστήμιο: North Carolina State University
Φώτης Καφάτος
Βαθμίδα: Καθηγητής
Πανεπιστήμιο: Harvard University
Francisco J. Ayala
Βαθμίδα: Καθηγητής
Πανεπιστήμιο: University of California
Διοίκηση Τμήματος Βιοτεχνολογίας
Πρόεδρος
Ηλιόπουλος Ηλίας, Καθηγητής
Τηλέφωνο: 210529 4223
FAX: 210529 4374
Γραφείο: Κτήριο Χασιώτη, Α όροφος
E-mail: eliop@aua.gr
Αναπληρωτής Πρόεδρος
Ντούνη Ελένη, Καθηγήτρια
Τηλέφωνο: 210529 4372
FAX: 210529 4372
Γραφείο: Κτήριο Χασιώτη, Β όροφος
E-mail: douni@aua.gr
Επιστημονικός Υπεύθυνος ΠΜΣ
Χατζόπουλος Πολυδεύκης, Καθηγητής
Τηλέφωνο: 210529 4321
FAX: 210529 4321
Γραφείο: Κτήριο Αμφιθεάτρων, Ισόγειο
E-mail: phat@aua.gr
Διευθυντές Εργαστηρίων
Εργαστήριο Γενετικής
Ηλίας Ηλιόπουλος, Καθηγητής
Εργαστήριο Ενζυμικής Τεχνολογίας
Νικόλαος Λάμπρου, Καθηγητής
Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας
Πολυδεύκης Χατζόπουλος, Καθηγητής
Εργαστήριο Φυσικής
Μιχαήλ Καρπούζας, Αν. Καθηγητής
Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας
Σπυρίδων Κίντζιος, Καθηγητής
Διατελέσαντες Πρόεδροι
Τμήμα Γεωργικής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας
1989-1991 Καθηγητής Μιχαήλ Λουκάς
1991-1993 Καθηγητής Σπυρίδων Τσάκας
1993-1997 Καθηγητής Κωνσταντίνος Χολέβας
Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας
1997-2005 Καθηγητής Ιωάννης Δροσόπουλος
2005-2008 Καθηγητής Παναγιώτης Κατινάκης
2008-2009 Καθηγητής Δημήτριος Μπουράνης
2009-2010 Καθηγητής Παναγιώτης Κατινάκης
2010-2012 Καθηγητής Δημήτριος Μπουράνης
2012-2013 Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος
Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας & Ανάπτυξης
Τμήμα Βιοτεχνολογίας
2013 - 2017 Καθηγητής Ηλίας Ηλιόπουλος
2017 - 2019 Καθηγητής Πολυδεύκης Χατζόπουλος
Σχολή Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας
Τμήμα Βιοτεχνολογίας
2019 - Καθηγητής Ηλίας Ηλιόπουλος
Εκπρόσωποι του Τμήματος
Στη Σύγκλητο
- Ηλίας Ηλιόπουλος, Καθηγητής (τακτικό μέλος)
- Ελένη Ντούνη, Καθηγήτρια (αναπληρωματικό μέλος)
Στην Επιτροπή Ερευνών
- Εμμανουήλ Φλεμετάκης, Καθηγητής (τακτικό μέλος)
- Ηλίας Ηλιόπουλος, Καθηγητής (αναπληρωματικό μέλος)
Στο Πρόγραμμα ERASMUS+
- Σταματιος Ρήγας, Αναπλ. Καθηγητής (τακτικό μέλος)
- Ελένη Ντούνη, Καθηγήτρια (αναπληρωματικό μέλος)
Επικαιροποίηση Ιδρυματικού Διαδικτυακού τόπου
- Τριάς Θηραίου, Επικ. Καθηγήτρια
Ψηφιακές Δράσεις - Ανάπτυξη
- Ηλίας Ηλιόπουλος, Καθηγητής
- Τριάς Θηραίου, Επικ. Καθηγήτρια
- Κων/νος Χρονόπουλος, ΕΔΙΠ
Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Τμήματος
-Νικόλαος Κοσμίδης, Αναπλ. Καθηγητής
Εκπρόσωποι Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματος
- Νικόλαος Λάμπρου, Καθ. (τακτικό μέλος)
-Σταμάτιος Ρήγας, Αν. Καθ. (αναπληρωματικό μέλος)
Επιτροπές του Τμήματος
Αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων αλλοδαπής– ΔΟΑΤΑΠ
- Γεωργία Μοσχοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια,
- Γεράσιμος Δάρας, Επίκ. Καθηγητής
-Πέτρος Γκιάστας, Επίκ. Καθηγητής
Εξέταση δικαιολογητικών εγγραφής Αλλογενών-Αλλοδαπών, Πασχόντων από Σοβαρές Παθήσεις, Αθλητών, Ελλήνων εξωτερικού, υποτρόφων Ελληνικού Δημοσίου
- Ηλίας Ηλιόπουλος, Καθηγητής
- Νικόλαος Αλβέρτος, Επίκ. Καθηγητής
- Πέτρος Γκιάστας Επίκ. Καθηγητής
Γνωστικά Αντικείμενα
- Νικόλαος Λάμπρου, Καθηγητής
- Ελένη Ντούνη, Καθηγήτρια
- Δήμητρα Μηλιώνη, Αναπλ. Καθηγήτρια
- Κώστας Μπεθάνης, Αναπλ. Καθηγητής
- Γεωργία Μοσχοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια
Ιστοσελίδα του Τμήματος
- Δημήτριος Βλαχάκης Αν. Καθηγητής (τακτικό μέλος)
- Τριάδα Θηραίου Επίκ. Καθηγήτρια (αναπληρωματικό μέλος)
Εκπρόσωποι Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματος
- Νικόλαος Λάμπρου, Καθ. (τακτικό μέλος)
-Σταμάτιος Ρήγας, Αν. Καθ. (αναπληρωματικό μέλος)
Ιδρυματικός Κατάλογος Μαθημάτων
- Νικόλαος Λάμπρου, Καθηγητής
- Ελένη Ντούνη, Καθηγήτρια
- Δήμητρα Μηλιώνη, Αν. Καθηγήτρια
- Κώστας Μπεθάνης, Αν. Καθηγητής
- Γεωργία Μοσχοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια
Κατοχύρωσης βαθμολογιών πτυχιούχων εισαχθέντων με κατατακτήριες εξετάσεις
- Ηλίας Ηλιόπουλος, Καθηγητής
- Σταμάτιος Ρήγας, Αναπλ. Καθηγητής
- Γεράσιμος Δάρας, Επίκ. Καθηγητής
Ανασχεδιασμός ΠΠΣ 2022-2023
- Ελένη Ντούνη, Καθηγήτρια
- Νικόλαος Λάμπρου, Καθηγητής
- Δήμητρα Μηλιώνη, Αν. Καθηγήτρια
- Κώστας Μπεθάνης, Αν. Καθηγητής
- Γεωργία Μοσχοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια
Προτάσεις για το Προπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών και ΕU-CONEXUS Minor
- Νικόλαος Λάμπρου, Καθηγητής
- Δήμητρα Μηλιώνη, Αν. Καθηγήτρια
- Εμμανουήλ Φλεμετάκης, Καθηγητής
- Κώστας Μπεθάνης, Αναπλ. Καθηγητής
- Δημήτριος Βλαχάκης Αν. Καθηγητής
- Γεωργία Μοσχοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια
- Σοφία Μαυρίκου Επικ. Καθηγήτρια
Ακαδημαϊκός Σύμβουλος Σπουδών για το ακ. έτος 2023-2024
Ανάθεση καθηκόντων Συμβούλων φοιτητών Προπτυχιακών Σπουδών στα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Βιοτεχνολογίας για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24:
- Γεωργία Μοσχοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια, (τακτικό μέλος)
- Δημήτριος Βλαχάκης Αν. Καθηγητής, (αναπληρωματικό μέλος)
ΟΜ.Ε.Α.
- Ελένη Ντούνη, Καθηγήτρια
- Γεράσιμος Δάρας, Επίκ. Καθηγητής
-Πέτρος Γκιάστας, Επίκ. Καθηγητής
-Μιχάλης Καρπούζας, Αν. Καθηγητής
- Αναστασία Ζέρβα, Επίκ. Καθηγήτρια
- Γεωργία Μοσχοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια
ERASMUS+
- Σ. Ρήγας, Αναπλ. Καθηγητής (τακτικό μέλος)
- Ε. Ντούνη, Καθηγήτρια (αναπληρωματικό μέλος)
Γραφείο Υποστήριξης Διδασκαλίας
- Τριάς Θηραίου, Επίκ. Καθηγήτρια
- Κωνσταντίνος Χρονόπουλος, ΕΔΙΠ
- Έλλη Χατζησταύρου, ΕΤΕΠ
Υποτροφιών, Βραβείων και Επαίνων
- Δήμητρα Μηλιώνη, Αν. Καθηγήτρια (τακτικό μέλος),
- Ελένη Ντούνη, Καθηγήτρια (αναπληρωματικό μέλος)
Εκπρόσωποι στο Συμβούλιο ΚΕΔΙΒΙΜ (3ετής θητεία)
- Ελένη Ντούνη, Καθηγήτρια (τακτικό μέλος)
- Νικόλαος Λάμπρου, Καθηγητής (αναπληρωματικό μέλος)
Αξιολόγηση Υποψηφίων Διδακτόρων χορήγησης Υποτροφιών (ΕΛΚΕ)
- Ευαγγελία Χρονοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια,( τακτικό μέλος)
- Αναστασία Ζέρβα, Επίκ. Καθηγήτρια,( τακτικό μέλος)
- Πέτρος Γκιάστας, Επίκ. Καθηγητής,( τακτικό μέλος)
- Γεράσιμος Δάρας, Επίκ. Καθηγητής,( τακτικό μέλος)
- Σταμάτιος Ρήγας, Αν. Καθηγητής, (τακτικό μέλος)
- Σοφία Μαυρίκου, Επίκ. Καθηγήτρια, (αναπληρωματικό μέλος)
- Βασιλική Κουμάντου, Επίκ. Καθηγήτρια, (αναπληρωματικό μέλος)
- Γεωργία Μοσχοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια, (αναπληρωματικό μέλος)
- Δημήτριος Βλαχάκης, Αν. Καθηγητής, (αναπληρωματικό μέλος)
- Κώστας Μπεθάνης, Αν. Καθηγητής, (αναπληρωματικό μέλος)
Γραμματεία Τμήματος Βιοτεχνολογίας
Γραμματεία Προπτυχιακών
Παπαδοπούλου Φωτεινή
Βαθμίδα: Προισταμένη
Εργαστήριο: ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού
Τηλέφωνο: 210529 4662
Fax: 210529 4364
Γραφείο: Κτήριο Χασιώτη, Β όροφος
E-mail: fanny@aua.gr
E-mail: gbiotech@aua.gr
Βεζύρη Ελένη
Βαθμίδα: Προσωπικό
Εργαστήριο: ΠΕ Βιολόγων
Τηλέφωνο: 210529 4363
Fax: 210529 4364
Γραφείο: Κτήριο Χασιώτη, Β όροφος
E-mail: vezyri@aua.gr
Γραμματεία Μεταπτυχιακών
e-Γραμματεία Τμήματος Βιοτεχνολογίας
Ηλεκτρονικά έντυπα παρατίθενται στον ακόλουθο ιστοχώρο του Πανεπιστημίου: