ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ
/ ΣΠΟΥΔΕΣ

Γενική Περιγραφή Σπουδών

Ακαδημαϊκός Σύμβουλος Σπουδών

Στο πλαίσιο βελτίωσης και διασφάλισης της ποιότητας του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματός μας, ενεργοποιείται ο θεσμός του ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ προς υποστήριξη και καθοδήγηση των φοιτητριών και φοιτητών.

Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος Σπουδών (ΑΣΣ) ανήκει στους διδάσκοντες του Τμήματος, και κύριο καθήκον του έχει να υποστηρίζει και να καθοδηγεί τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που απευθύνονται σε αυτόν, σε ζητήματα σπουδών (δικαιώματα/υποχρεώσεις, διαδικασία εξετάσεων θεωρίας/ εργαστηρίου, Πρακτική Άσκηση, Πτυχιακή Μελέτη κ.τ.λ.) με σκοπό την αποτελεσματική οργάνωση και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, τη διαχείριση προβλημάτων με το πρόγραμμα σπουδών και τη διασαφήνιση αποριών που μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με τις διαδικασίες σπουδών. Επίσης, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε φοιτητές και υπηρεσίες του Ιδρύματος, όπως η Φοιτητική Μέριμνα, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης κλπ.

Μπορείτε να αναζητήσετε το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας του Ακαδημαϊκού Συμβούλου που σας αντιστοιχεί (με βάση τον Αριθμό Μητρώου σας) σύμφωνα με τον συνημμένο Πίνακα και αν επιθυμείτε να απευθυνθείτε σε αυτήν/ον, προκειμένου να προγραμματίσετε σχετική συνάντηση.

 

Προπτυχιακές Σπουδές

Η δομή των προπτυχιακών σπουδών

Οι σπουδές διαρκούν πέντε ακαδημαϊκά έτη. Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται χρονικά σε δύο εξάμηνα. Από τα δέκα Εξάμηνα το 1ο, 3ο, 5ο, 7ο και 9ο είναι τα Χειμερινά Εξάμηνα και το 2ο, 4ο, 6ο, 8ο και 10ο είναι τα Εαρινά Εξαμηνα. Τα 9 εξάμηνα διατίθενται για μαθήματα, σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα και το 10ο εξάμηνο διατίθεται για την εκπόνηση της πτυχιακής μελέτης. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες για διδασκαλία και αντίστοιχο αριθμό εβδομάδων για εξετάσεις. Για τα περισσότερα μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε εξάμηνο προβλέπονται συνήθως τρεις ώρες θεωρητικής διδασκαλίας και δύο ώρες εργαστηριακών ασκήσεων ή φροντιστηρίων την εβδομάδα, χωρίς ο συνολικός αριθμός ωρών διδασκαλίας να υπερβαίνει συνήθως τις 32 εβδομαδιαίως. Ο αριθμός των μαθημάτων που επιτρέπεται να παρακολουθεί ένας φοιτητής ανά εξάμηνο, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των μαθημάτων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένο κατά 3.

Η αλληλουχία των μαθημάτων, μέσα στα χρονικά πλαίσια που αναφέρθηκαν, προϋποθέτει την κανονική συμμετοχή του φοιτητή στην εκπαιδευτική διαδικασία για την ολοκλήρωση των σπουδών και τη λήψη του πτυχίου του μέσα σε πέντε χρόνια από την εισαγωγή του στο Γ.Π.Α. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν τα πρότυπα προγράμματα σπουδών και δείχνουν το σύνολο των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων του φοιτητή. Δεν είναι όμως δεσμευτικά και ο φοιτητής μπορεί να επιλέγει ο ίδιος ένα μέρος των μαθημάτων που θα παρακολουθεί κατά Εξάμηνο, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια των σπουδών του.

Η παρακολούθηση των εργαστηριακών ασκήσεων και φροντιστηρίων είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές και δεν επιτρέπονται απουσίες σε περισσότερες από το 1/5 των προβλεπόμενων ασκήσεων ή φροντιστηρίων. Η εγγραφή των φοιτητών σε κάθε εξάμηνο είναι υποχρεωτική. Η εγγραφή γίνεται στη Γραμματεία του Τμήματος. Η περίοδος εγγραφής για τα Χειμερινά Εξάμηνα είναι συνήθως μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου και για τα Εαρινά μεταξύ 10-25 Ιανουαρίου. Οι φοιτητές υποχρεούνται να δηλώσουν τα μαθήματα επιλογής των εξαμήνων. Η δήλωση γίνεται ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στα Εξάμηνα.

Tο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει έναν αριθμό μαθημάτων που καλύπτουν το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της βιοτεχνολογίας και που παρέχουν στους φοιτητές υψηλού επιπέδου γνώσεις σε σύγχρονα θέματα της Βιοχημείας, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Ενζυμικής Τεχνολογίας, Κυτταρικής Τεχνολογίας και Φυσικής. Για τη λήψη πτυχίου, η συμπλήρωση των διδακτικών μονάδων (ΔΜ) (300) ή European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) (300) γίνεται από τα μαθήματα γενικών γνώσεων, τα μαθήματα υποβάθρου και τα μαθήματα ειδίκευσης.

Κατηγορίες Μαθημάτων

Ι. Μαθήματα Γενικών Γνώσεων

Υπάρχουν 31 μαθήματα Γενικών Γνώσεων από τα οποία 19 είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές και 12 μαθήματα επιλογής. Tο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας διδάσκεται τρεις (3) ώρες την εβδομάδα σε προοδευτική σειρά τεσσάρων εξαμήνων που αντιστοιχούν στις βαθμίδες Ι, II, III, IV. Tα επίπεδα Aγγλικών I και III προσφέρονται στο χειμερινά εξάμηνο ενώ τα επίπεδα II και IV στο εαρινό εξάμηνο.

ΙΙ. Μαθήματα Βιοτεχνολογικής Εξειδίκευσης

Υπάρχουν 33 μαθήματα Βιοτεχνολογικής Ειδίκευσης εκ των οποίων τα 13 είναι υποχρεωτικά και 20 επιλογής.

ΙΙΙ. Μαθήματα Ανάπτυξης Συμπληρωματικών Δεξιοτήτων

Υπάρχουν 9 μαθήματα επιλογής Ανάπτυξης Συμπληρωματικών Δεξιοτήτων.

  1. Μαθήματα εμβάθυνσης επιπέδου 7

Υπάρχουν 11 μαθήματα εκ των οποίων τα 4 είναι υποχρεωτικά και τα υπόλοιπα 7 επιλογής.

  1. Διπλωματική Εργασία

Η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει σε εργαστήριο του Τμήματος Βιοτεχνολογίας ή άλλου Τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σε θεματική περιοχή που να είναι συναφής με το πρόγραμμα σπουδών στην οποία εντάσσεται ο φοιτητής.

Εκπαιδευτικές Εκδρομές

Μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούν και οι εκπαιδευτικές εκδρομές. Οι σχετικές προτάσεις γίνονται από τους Τομείς και εγκρίνονται από τις Συνελεύσεις των οικείων Τμημάτων, στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του κάθε Τμήματος, που κατανέμεται από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα έσοδα του Πανεπιστημίου. Λεπτομέρειες που καθορίζουν τη συμμετοχή, τους συνοδούς και το κόστος καθορίζονται από το Πανεπιστήμιο.

Εξετάσεις – Βαθμολόγηση

Μετά τη λήξη κάθε εξαμήνου διενεργούνται γραπτές ή προφορικές εξετάσεις. Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου εξετάζονται στην εξεταστική περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου και τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στην περίοδο Ιουνίου. Στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου μπορούν να εξετασθούν σε όλα τα μαθήματα, στα οποία ο φοιτητής απέτυχε ή δεν προσήλθε στις εξετάσεις, είτε ανήκουν στο χειμερινό είτε στο εαρινό εξάμηνο, εφόσον όμως έχουν συμπεριληφθεί στη δήλωση προτίμησης του φοιτητή. Ο διδάσκων ή ο συντονιστής του μαθήματος μπορεί να διενεργεί και ενδιάμεσες εξεταστικές δοκιμασίες των οποίων η συμμετοχή στην τελική βαθμολογία καθορίζεται με ευθύνη του διδάσκοντα.

Αν ο φοιτητής αποτύχει περισσότερες από τρεις φορές σε ένα μάθημα, με απόφαση του Κοσμήτορα εξετάζεται, ύστερα από αίτηση του, από τριμελή επιτροπή Καθηγητών της Σχολής, οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο και ορίζονται από τον Κοσμήτορα. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φοιτητής συνεχίζει ή όχι τη φοίτησή του σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Οργανισμό του ιδρύματος, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μέγιστος αριθμός επαναλήψεων της εξέτασης σε ένα μάθημα. (Ν 4009/2011 αρθ.33, παρ.10. Η τελική βαθμολογία κάθε μαθήματος προκύπτει από το μέσο όρο της επίδοσης στη θεωρία και στην εργαστηριακή ή φροντιστηριακή άσκηση. Η βαθμολογία δίνεται με τους πρώτους 10 αριθμούς και το μηδέν. Βάση επιτυχίας αποτελεί ο βαθμός πέντε (5).

Το Πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://www2.aua.gr/el/info/programma-mathimaton-exetaseon

Κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις μόνον εκείνων των μαθημάτων του συγκεκριμένου εξαμήνου, τα οποία έχει μόνος του καθορίσει με τη δήλωση μαθημάτων που κατέθεσε στην αρχή του εξαμήνου. Η διάρκεια των εξετάσεων είναι τρεις εβδομάδες για τις περιόδους ΙανουαρίουΦεβρουαρίου και Ιουνίου και τέσσερις εβδομάδες για την περίοδο Σεπτεμβρίου.

Διπλωματική Εργασία

H εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας είναι υποχρεωτική και διενεργείται στο 10ο εξάμηνο σπουδών, αλλά μπορεί να αρχίσει με τη λήξη των μαθημάτων του 9ου εξαμήνου και ισοδυναμεί με 30 ΔΜ ή 30 ECTS. Για την ανάθεση της προπτυχιακής διπλωματικής εργασίας οι φοιτητές επιτρέπεται να οφείλουν έως και τρία (3) το πολύ μαθήματα. Ως επιβλέπων της διπλωματικής εργασίας μπορεί να οριστεί μέλος ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ του Τμήματος Βιοτεχνολογίας ή άλλου Τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σε θεματική περιοχή που να είναι συναφής με το πρόγραμμα σπουδών στην οποία εντάσσεται ο φοιτητής. Η διπλωματική εργασία περιλαμβάνει επίσης γραπτή αναφορά της ερευνητικής εργασίας που εκπονήθηκε από τον/την φοιτητή/τρια. Η εξέταση της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των άλλων εκπαιδευτικών υποχρεώσεων του προπτυχιακού φοιτητή και είναι προφορική και δημόσια. Τέλος, η εξέταση και βαθμολόγησή της γίνεται από τριμελή Επιτροπή μελών Δ.Ε.Π., που αποτελείται από τον επιβλέποντα και δύο άλλα μέλη συγγενούς γνωστικού αντικειμένου.

Πτυχιακή Εργασία

Βαθμός Πτυχίου

Ο βαθμός του πτυχίου προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών όλων των μαθημάτων με συντελεστή τέσσερα πέμπτα (4/5) και από το βαθμό της πτυχιακής μελέτης με συντελεστή ένα πέμπτο (1/5). Η επίδοση του φοιτητή χαρακτηρίζεται με Άριστα (βαθμοί 9 και 10), Λίαν Καλώς (βαθμοί 7 και 8) και Καλώς (βαθμοί 5 και 6).Ο βαθμός του πτυχίου προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών όλων των μαθημάτων με συντελεστή τέσσερα πέμπτα (4/5) και από το βαθμό της πτυχιακής μελέτης με συντελεστή ένα πέμπτο (1/5). Η επίδοση του φοιτητή χαρακτηρίζεται με Άριστα (βαθμοί 9 και 10), Λίαν Καλώς (βαθμοί 7 και 8) και Καλώς (βαθμοί 5 και 6).

Απονομή Πτυχίου

Όταν ο φοιτητής εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του (εξεταστικές, πρακτική εξάσκηση και πτυχιακή μελέτη), λαμβάνει μέρος στην Τελετή Ορκωμοσίας και Απονομής Πτυχίων. Η τελετή αυτή γίνεται δημόσια στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος. Την Ορκωμοσία ακολουθεί η Απονομή των Πτυχίων από τις Πρυτανικές Αρχές και τον Πρόεδρο του Τμήματος. Όταν ο φοιτητής εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του (εξεταστικές, πρακτική εξάσκηση και πτυχιακή μελέτη), λαμβάνει μέρος στην Τελετή Ορκωμοσίας και Απονομής Πτυχίων. Η τελετή αυτή γίνεται δημόσια στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος. Την Ορκωμοσία ακολουθεί η Απονομή των Πτυχίων από τις Πρυτανικές Αρχές και τον Πρόεδρο του Τμήματος.

Προϋπόθεση Ανάθεσης

Ο Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 4 του Εσωτερικού Κανονισμού του Γ.Π.Α. «Προϋπόθεση για την ανάθεση θέματος πτυχιακής μελέτης θεωρείται η επιτυχής ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των 8 πρώτων εξαμήνων των προτύπων προγραμμάτων σπουδών. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανάθεση μελέτης σε φοιτητές οι οποίοι μετά το πέρας των εξετάσεων του 8ου εξαμήνου φέρονται αποτυχόντες σε τρία το πολύ μαθήματα (μαθήματα και εργαστήρια) των οκτώ πρώτων εξαμήνων»

Ενέργειες φοιτητή πριν την ανάθεση θέματος πτυχιακής μελέτης:

  1. Ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα https://estudent.aua.gr
  2. Προσκόμιση του σχετικού υπηρεσιακού σημειώματος (πιστοπ. Νο 22) «ανάθεσης πτυχιακής μελέτης» στον εισηγητή προκειμένου στη συνέχεια ο εισηγητής-μέλος ΔΕΠ να ορίσει το θέμα της πτυχιακής και να ακολουθήσει η σύσταση τριμελούς εξεταστικής επιτροπής.

Διαδικασίες Ανάθεσης

Ενέργειες του Τμήματος ή των Τομέων (για τα Τμήματα που έχουν τομείς):

1.Έγκριση θέματος πτυχιακής μελέτης από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος ή του Τομέα.

2.Διαβίβαση του θέματος της πτυχιακής μελέτης στο Τμήμα Μηχανοργάνωσης ως ακολούθως: Για την ορθή καταχώριση των στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα, το έντυπο στο οποίο θα αναγράφονται τα σχετικά στοιχεία για το θέμα της πτυχιακής μελέτης θα πρέπει να είναι δακτυλογραφημένο και όχι χειρόγραφο. Παράλληλα θα πρέπει να αναγράφονται απαραίτητα: Το θέμα της πτυχιακής μελέτης (δακτυλογραφημένο και όχι χειρόγραφο) Η ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος ή του Τομέα Η τριμελής συμβουλευτική και εξεταστική επιτροπή και ο κύριος σύμβουλος του φοιτητή. Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Εσωτερικού Κανονισμού «Η όλη διαδικασία ανάθεσης πτυχιακών μελετών τελικά εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τομέα στον οποίο ανήκει το εργαστήριο ή φροντιστήριο του κύριου συμβούλου. Τα εγκριθέντα θέματα μαζί με τα αντίστοιχα ονόματα των φοιτητών και τα ονόματα 3μελών επιτροπών γνωστοποιούνται υπό μορφή καταλόγου στη Γραμματεία του Τμήματος»

Με βάση τα ανωτέρω, οι εν λόγω κατάλογοι και τα έντυπα των πτυχιακών μελετών, είτε αφορούν στη Γ.Σ. του Τομέα, (για τα Τμήματα που έχουν Τομείς) είτε μόνο στη Γ.Σ. του Τμήματος (για τα Τμήματα που δεν έχουν Τομείς) θα διαβιβάζονται στο Τμήμα Μηχανοργάνωσης με συνοδευτικό έγγραφο υπογεγραμμένο από το Διευθυντή του Τομέα (για τα Τμήματα που έχουν Τομείς) ή από τον Πρόεδρο του Τμήματος (για τα Τμήματα που δεν έχουν Τομείς) μέσω του Κεντρικού Πρωτοκόλλου του Πανεπιστημίου.

Προϋπόθεση Βαθμολόγησης

Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ.3 του Εσωτερικού Κανονισμού του Γ.Π.Α. «Η εξέταση της πτυχιακής εργασίας γίνεται μετά την επιτυχή εκπλήρωση όλων των εξεταστικών υποχρεώσεων του φοιτητή, όπως αυτές καθορίζονται από τα πρότυπα προγράμματα σπουδών των 9 πρώτων εξαμήνων»

Απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο φοιτητής πριν τη βαθμολόγηση της πτυχιακής μελέτης:

Ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα https://estudent.aua.gr για έκδοση πιστοποιητικού (Νο 10) ότι έχει το δικαίωμα να προωθήσει την πτυχιακή του μελέτη για βαθμολόγηση και προσκόμιση του σχετικού υπηρεσιακού σημειώματος (Νο 10) στον επιβλέποντα Καθηγητή της εξεταστικής επιτροπής. Κατάθεση βεβαιώσεων πρακτικής εξάσκησης στο Τμήμα Μηχανοργάνωσης (σύνολο ημερών 120).

Διαδικασίες Ορκωμοσίας

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://estudent.aua.gr στην επιλογή «ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ» για τις σχετικές οδηγείες.

Για να συμπεριληφθεί ο φοιτητής σε προγραμματισμένη από το Πανεπιστήμιο ορκωμοσία θα πρέπει πρώτα να έχουν κατατεθεί στο Τμήμα Μηχανοργάνωσης: Ο βαθμός της πτυχιακής μελέτης του φοιτητή (από το Τμήμα) Οι Βεβαιώσεις της πρακτικής άσκησης του φοιτητή (από το φοιτητή).

Παράλληλα οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ο φοιτητής για να συμπεριληφθεί σε προγραμματισμένη από το Πανεπιστήμιο ορκωμοσία είναι:

Αίτηση Ορκωμοσίας από την ιστοσελίδα https://estudent.aua.gr επιλέξτε Χρήσιμες συνδέσεις και Αιτήσεις Γραμματειών και συνημμένα τα εξής δικαιολογητικά:

1ο) Βεβαίωση από την Βιβλιοθήκη ότι δεν υπάρχει καμία δανειστική εκκρεμότητα,

2ο) Φοιτητική Ταυτότητα (Τρίπτυχο)

3ο) Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου(πάσο)(εάν έχει χορηγηθεί)

4ο) Φοιτητικό Βιβλιάριο Υγειονομικής Περίθαλψης (εάν έχει χορηγηθεί)

5ο) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 (όπου συμπληρώνεται στην περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί ή που έχει χαθεί κάποιο από τα παραπάνω δικαιολογητικά) Κατάθεση της αίτησης Ορκωμοσίας μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά στο Τμήμα Μηχανοργάνωσης.

Αίτηση πιστοποιητικών πτυχιούχων από την ιστοσελίδα http://estudent.aua.gr επιλέξτε Χρήσιμες συνδέσεις και Αιτήσεις Γραμματειών.

Πρακτική Άσκηση Φοιτητών

Πρακτική Άσκηση

Η πρακτική εξάσκηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φοιτητών πάνω σε γεωπονικά επιστημονικά ή επαγγελματικά αντικείμενα. Πραγματοποιείται στα εργαστήρια του Ιδρύματος, σε εργαστήρια κρατικών ιδρυμάτων, σε υπηρεσίες και ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας ή άλλων Υπουργείων με σχετικό αντικείμενο, σε γεωργικούς συνεταιρισμούς ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργαστήρια που κατά την κρίση του Ιδρύματος έχουν τη δυνατότητα παροχής συστηματικής εμπειρίας και γνώσης.

Η πρακτική εξάσκηση είναι τετράμηνη και πραγματοποιείται από τους φοιτητές 6ου, 8ου και 10ου εξαμήνου στις θερινές διακοπές των μαθημάτων, δηλαδή στις περιόδους Ιουλίου-τέλος Σεπτεμβρίου. Η όλη διαδικασία της πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών γίνεται με ευθύνη του Τμήματος, το οποίο καθορίζει τους τόπους πρακτικής εξάσκησης και την κατανομή των φοιτητών σ’ αυτούς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Μέρος της πρακτικής εξάσκησης, μέχρι δύο (2) μήνες μπορεί να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του 10ου εξαμήνου σπουδών. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος μετά από αίτημα του φοιτητή και κριτήρια. Οι φοιτητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το 10ο εξάμηνο και δεν έχουν συμπληρώσει την πρακτική εξάσκησή τους μπορούν να την πραγματοποιήσουν καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Κάθε φοιτητής στο τέλος εκάστου διμήνου πρακτικής εξάσκησης είναι υποχρεωμένος να υποβάλει στη Γραμματεία του Τμήματος Βεβαίωση Πρακτικής Εξάσκησης, Ημερολόγιο Εργασιών θεωρημένο από το διευθυντή του φορέα πραγματοποίησης της πρακτικής του εξάσκησης, καθώς και Έκθεση πάνω στην εμπειρία και γνώση που απόκτησε κατά το δίμηνο. Το Ημερολόγιο Εργασιών και η Έκθεση αξιολογούνται από τον επιβλέποντα επιστημονικό σύμβουλο. Η αξιολόγηση αυτή αναφέρεται στο αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών. Εάν η πρακτική εξάσκηση του φοιτητή δε θεωρηθεί ικανοποιητική, τότε ο φοιτητής υποχρεώνεται να τη συμπληρώσει χωρίς πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

Ποιους αφορά: Αφορά τους φοιτητές των εξαμήνων: 6ου, 8ου, 10ου, καθώς επίσης και τους φοιτητές στο πτυχίο.
Συνολική Διάρκεια Πρακτικής για την απόκτηση πτυχίου:  120 ημέρες

Για Έντυπα Πρακτικής Άσκησης Επισκεφθείτε το Γ.Π.Α.

 

6ου και 8ου εξαμήνου

Οι φοιτητές του 6ου και του 8ου εξαμήνου μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση από 11 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου.

Τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος φοιτητής;

Α. Πριν την έναρξη της πρακτικής του:

  1. Να επιλέξει τον τόπο πραγματοποίησης της πρακτικής του εξάσκησης και να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο του φορέα. Κατάλογος φορέων πραγματοποίησης πρακτικής εξάσκησης φοιτητών του Τμήματος Βιοτεχνολογίας .
  2. Μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο του φορέα, να συμπληρώσει μία αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος από 12 - 28 Μαΐου 2015 ( Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη 12:00 - 14:00 μ.μ.). Το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του μηνός. ΜΟΝΟ οι φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα της πρακτικής άσκησης, δικαιούνται να πραγματοποιήσουν χρονικό διάστημα μικρότερο του μηνός, προκειμένου να την ολοκληρώσουν.
  3. Να παραλάβει από τη Γραμματεία τα εξής: Διαβιβαστικό του Γ.Π.Α προς το φορέα που θα πραγματοποιηθεί η πρακτική του εξάσκηση σε δύο αντίγραφα. Το ένα αντίγραφο προορίζεται για το φορέα της πρακτικής και το άλλο για τη Γραμματεία. Έγγραφο που θα προσκομίσει ο φοιτητής στο ΙΚΑ της περιοχής του για την έκδοση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου και Α.Μ.Κ.Α.
  4. Να παραλάβει από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, κα Φρέσκου) ένα Ημερολόγιο Εργασιών, το οποίο θεωρείται από το Φορέα της Πρακτικής.
  5. Να φροντίσει για την έκδοση Αριθμού Μητρώου ΙΚΑ και προσωπικού αριθμού ΑΜΚΑ (πληροφορίες στη διεύθυνση: www.amka.gr). Αρμόδιο για την έκδοση των παραπάνω είναι το ΙΚΑ της περιοχής κατοικίας του φοιτητή, όπου ο φοιτητής πρέπει να προσκομίσει το έγγραφο για το ΙΚΑ, το διαβιβαστικό που πήρε από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, την ταυτότητά του, καθώς και το προσωπικό του ΑΦΜ σε εκτύπωση (αν δεν έχει πρέπει να βγάλει στην οικεία εφορία). Το διαβιβαστικό πρέπει να του επιστραφεί, για να το προσκομίσει στον φορέα πρακτικής άσκησης.

Β. Με την έναρξη της πρακτικής εξάσκησης:

  1. Ο φοιτητής παρουσιάζεται στο φορέα, στον οποίο επέλεξε να κάνει την πρακτική του την ημέρα που δήλωσε στην αίτησή του και η οποία αναφέρεται και στο διαβιβαστικό του. Το διαβιβαστικό οφείλει να το προσκομίσει στο φορέα.
  2. Τηρεί με επιμέλεια το Ημερολόγιο πρακτικής εξάσκησης, το οποίο θεωρείται από το φορέα της πρακτικής εξάσκησης.

Οι φοιτητές οφείλουν:

  1. Να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους στον τόπο και χρόνο όπου αιτήθηκαν.
  2. Να φροντίσουν να παραλάβουν βεβαίωση για την πραγματοποίηση της πρακτικής εξάσκησής τους από τον φορέα πραγματοποίησης. Το πρότυπο της εν λόγω βεβαίωσης το παραλαμβάνουν από τη Γραμματεία.
  3. Να τηρήσουν με επιμέλεια το «Ημερολόγιο Πρακτικής Εξάσκησης», να φροντίσουν να υπογραφεί από τον Υπεύθυνο όσο και από τον Επιβλέποντα της πρακτικής τους εξάσκησης και να το έχουν μαζί τους, όταν προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα για την αναγνώριση και την πληρωμή της πρακτικής τους άσκησης στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας.
  4. Όποιος από τους φοιτητές δεν τηρήσει την ως άνω διαδικασία, δεν θα έχει το δικαίωμα να καταχωρηθεί η πρακτική του εξάσκηση ως πραγματοποιηθείσα στην αναλυτική του βαθμολογία.
  5. Να φροντίσουν, εφόσον το επιθυμούν να πληρωθούν την πρακτική τους άσκηση μέσα στις ημερομηνίες που ορίζονται (διαδικασία η οποία γίνεται εξ ολοκλήρου από το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας)

10ου εξαμήνου

Οι φοιτητές του 10ου εξαμήνου μπορούν να πραγματοποιήσουν μέρος της πρακτικής τους άσκησης, για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μήνες, κατά τη διάρκεια του 10ου εξαμήνου.

Τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος φοιτητής;

Α. Πριν την έναρξη της πρακτικής του:

  1. Να επιλέξει τον τόπο πραγματοποίησης της πρακτικής του εξάσκησης.
  2. Να συμπληρώσει μία αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της πρακτικής άσκησης.
  3. Να παραλάβει από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, κα Φρέσκου) τα εξής: Ένα διαβιβαστικό του Γ.Π.Α προς το φορέα που θα πραγματοποιηθεί η πρακτική του εξάσκηση σε δύο αντίγραφα, τα οποία ο φοιτητής πρέπει να δώσει για υπογραφή στον Πρόεδρο του Τμήματος. Το ένα αντίγραφο προορίζεται για το φορέα της πρακτικής και το άλλο για τη Γραμματεία.Ένα έγγραφο που δίνεται στο ΙΚΑ για την έκδοση Αριθμού Μητρώου. Ένα Ημερολόγιο Εργασιών, το οποίο θεωρείται από το Φορέα της Πρακτικής.
  4. Να φροντίσει για την έκδοση Αριθμού Μητρώου ΙΚΑ και προσωπικού αριθμού ΑΜΚΑ (πληροφορίες στη διεύθυνση: www.amka.gr). Αρμόδιο για την έκδοση των παραπάνω είναι το ΙΚΑ της περιοχής κατοικίας του φοιτητή, όπου ο φοιτητής πρέπει να προσκομίσει το έγγραφο για το ΙΚΑ, το διαβιβαστικό που πήρε από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, την ταυτότητά του, καθώς και το προσωπικό του ΑΦΜ σε εκτύπωση (αν δεν έχει πρέπει να βγάλει στην οικεία εφορία). Το διαβιβαστικό πρέπει να του επιστραφεί, για να το προσκομίσει στον φορέα πρακτικής άσκησης.

Β. Με την έναρξη της πρακτικής εξάσκησης:

  1. Ο φοιτητής παρουσιάζεται στο φορέα, στον οποίο επέλεξε να κάνει την πρακτική του την ημέρα που δήλωσε στην αίτησή του και η οποία αναφέρεται και στο διαβιβαστικό του. Το διαβιβαστικό οφείλει να το προσκομίσει στο φορέα.
  2. Τηρεί με επιμέλεια το Ημερολόγιο πρακτικής εξάσκησης, το οποίο θεωρείται από το φορέα της πρακτικής εξάσκησης.

Οι φοιτητές οφείλουν:

  1. Να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους στον τόπο και χρόνο όπου αιτήθηκαν.
  2. Να φροντίσουν να παραλάβουν βεβαίωση για την πραγματοποίηση της πρακτικής εξάσκησής τους από τον φορέα πραγματοποίησης. Το πρότυπο της εν λόγω βεβαίωσης το παραλαμβάνουν από τη Γραμματεία.
  3. Να τηρήσουν με επιμέλεια το «Ημερολόγιο Πρακτικής Εξάσκησης», να φροντίσουν να υπογραφεί από τον Υπεύθυνο όσο και από τον Επιβλέποντα της πρακτικής τους εξάσκησης και να το έχουν μαζί τους, όταν προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα για την αναγνώριση και την πληρωμή της πρακτικής τους άσκησης στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας.
  4. Όποιος από τους φοιτητές δεν τηρήσει την ως άνω διαδικασία, δεν θα έχει το δικαίωμα να καταχωρηθεί η πρακτική του εξάσκηση ως πραγματοποιηθείσα στην αναλυτική του βαθμολογία.
  5. Να φροντίσουν, εφόσον το επιθυμούν να πληρωθούν την πρακτική τους άσκηση μέσα στις ημερομηνίες που ορίζονται (διαδικασία η οποία γίνεται εξ ολοκλήρου από το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας)

Στο πτυχίο

Οι φοιτητές που βρίσκονται στο πτυχίο μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος φοιτητής;

Α. Πριν την έναρξη της πρακτικής του:

  1. Να επιλέξει τον τόπο πραγματοποίησης της πρακτικής του εξάσκησης και να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο του φορέα.
  2. Μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο του φορέα, να συμπληρώσει μία αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της πρακτικής άσκησης. Το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του μηνός. ΜΟΝΟ οι φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα της πρακτικής άσκησης, δικαιούνται να πραγματοποιήσουν χρονικό διάστημα μικρότερο του μηνός, προκειμένου να την ολοκληρώσουν.
  3. Να παραλάβει από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, κα Φρέσκου) τα εξής: Ένα διαβιβαστικό του Γ.Π.Α προς το φορέα που θα πραγματοποιηθεί η πρακτική του εξάσκηση σε δύο αντίγραφα, τα οποία ο φοιτητής πρέπει να δώσει για υπογραφή στον Πρόεδρο του Τμήματος. Το ένα αντίγραφο προορίζεται για το φορέα της πρακτικής και το άλλο για τη Γραμματεία.

Ένα έγγραφο που δίνεται στο ΙΚΑ για την έκδοση Αριθμού Μητρώου.

Ένα Ημερολόγιο Εργασιών, το οποίο θεωρείται από το Φορέα της Πρακτικής.

  1. Να φροντίσει για την έκδοση Αριθμού Μητρώου ΙΚΑ και προσωπικού αριθμού ΑΜΚΑ (πληροφορίες στη διεύθυνση: www.amka.gr). Αρμόδιο για την έκδοση των παραπάνω είναι το ΙΚΑ της περιοχής κατοικίας του φοιτητή, όπου ο φοιτητής πρέπει να προσκομίσει το έγγραφο για το ΙΚΑ, το διαβιβαστικό που πήρε από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, την ταυτότητά του, καθώς και το προσωπικό του ΑΦΜ σε εκτύπωση (αν δεν έχει πρέπει να βγάλει στην οικεία εφορία). Το διαβιβαστικό πρέπει να του επιστραφεί, για να το προσκομίσει στον φορέα πρακτικής άσκησης.

Β. Με την έναρξη της πρακτικής εξάσκησης:

  1. Ο φοιτητής παρουσιάζεται στο φορέα, στον οποίο επέλεξε να κάνει την πρακτική του την ημέρα που δήλωσε στην αίτησή του και η οποία αναφέρεται και στο διαβιβαστικό του. Το διαβιβαστικό οφείλει να το προσκομίσει στο φορέα.
  2. Τηρεί με επιμέλεια το Ημερολόγιο πρακτικής εξάσκησης, το οποίο θεωρείται από το φορέα της πρακτικής εξάσκησης.

Οι φοιτητές οφείλουν:

  1. Να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους στον τόπο και χρόνο όπου αιτήθηκαν.
  2. Να φροντίσουν να παραλάβουν βεβαίωση για την πραγματοποίηση της πρακτικής εξάσκησής τους από τον φορέα πραγματοποίησης. Το πρότυπο της εν λόγω βεβαίωσης το παραλαμβάνουν από τη Γραμματεία.
  3. Να τηρήσουν με επιμέλεια το «Ημερολόγιο Πρακτικής Εξάσκησης», να φροντίσουν να υπογραφεί από τον Υπεύθυνο όσο και από τον Επιβλέποντα της πρακτικής τους εξάσκησης και να το έχουν μαζί τους, όταν προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα για την αναγνώριση και την πληρωμή της πρακτικής τους άσκησης στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας.
  4. Όποιος από τους φοιτητές δεν τηρήσει την ως άνω διαδικασία, δεν θα έχει το δικαίωμα να καταχωρηθεί η πρακτική του εξάσκηση ως πραγματοποιηθείσα στην αναλυτική του βαθμολογία.
  5. Να φροντίσουν, εφόσον το επιθυμούν να πληρωθούν την πρακτική τους άσκηση μέσα στις ημερομηνίες που ορίζονται (διαδικασία η οποία γίνεται εξ ολοκλήρου από το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας).

Διευκρινίζεται ότι όσοι πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση κατά τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο...., Ιούνιο – Ιούλιο..., Σεπτέμβριο – Οκτώβριο..., Δεκέμβριο – Ιανουάριο..., επειδή πρέπει να καταθέσουν ΔΥΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ, ώστε να συμπεριληφθούν εμπρόθεσμα στις τριμηνιαίες καταστάσεις πληρωμής, παρακαλούνται αμέσως μετά τη λήψη του διαβιβαστικού από τη Γραμματεία και πριν την έναρξη της πρακτικής, να απευθύνονται στο Τμήμα Φοιτητική Μέριμνας – Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.

Αμοιβή πρακτικής Άσκησης

Όλοι οι φοιτητές που θα πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση θα αμειφθούν και θα ασφαλιστούν μόνο για τον κίνδυνο ατυχήματος. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο φοιτητής πριν τη βαθμολόγηση της πτυχιακής μελέτης:

Οι δικαιούχοι φοιτητές μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ολοκλήρωση:

  1. Αίτηση για την πληρωμή, την οποία παραλαμβάνουν από τη Γραμματεία του Τμήματος
  2. Πρωτότυπη Βεβαίωση Πρακτικής Εξάσκησης και δύο (2) επικυρωμένες φωτοτυπίες αυτής. Στη Βεβαίωση αναφέρονται με σαφήνεια το ονοματεπώνυμο του φοιτητή, ο αριθμός μητρώου του, χρονικό διάστημα και το αντικείμενο απασχόλησης. Φέρει ονοματεπώνυμο, σφραγίδα και υπογραφή του υπευθύνου από τον φορέα, καθώς επίσης και την υπογραφή του επιβλέποντος μέλους ΔΕΠ του Τμήματος. Οι βεβαιώσεις που δεν αναφέρουν τα παραπάνω στοιχεία δεν θα γίνονται δεκτές. Οι φωτοτυπίες επικυρώνονται με την επίδειξη της πρωτότυπης βεβαίωσης από τη Γραμματεία του Τμήματος.
  3. Φωτοτυπία της βεβαίωσης Αριθμού Ασφαλισμένου ΙΚΑ
  4. Φωτοτυπία του Αριθμού ΑΜΚΑ
  5. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο ο φοιτητής θα είναι πρώτος δικαιούχος.

Αμοιβή Σίτισης

Οι φοιτητές που θα πραγματοποιήσουν πρακτική εξάσκηση, εφόσον έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης το ίδιο ακαδημαϊκό έτος, θα λάβουν επιπλέον αποζημίωση, το ύψος της οποίας είναι ίσο με το διπλάσιο του ημερήσιου σιτηρέσιου επί των ημερών της πρακτικής εξάσκησης, υπό την προϋπόθεση ότι κατά το διάστημα πραγματοποίησης αυτής, το Εστιατόριο είναι κλειστό ή εφόσον η πρακτική εξάσκηση πραγματοποιείται μακριά από την έδρα του Πανεπιστημίου, οπότε εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη η σίτισή τους στο Εστιατόριο του ΓΠΑ. Οι δικαιούχοι φοιτητές μέσα σε μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση της πρακτικής εξάσκησης πρέπει να καταθέσουν στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας (υπεύθυνη: κα Μ. Φρέσκου), τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση για την πληρωμή, την οποία παραλαμβάνουν από τη Γραμματεία ττου Τμήματος.
  2. Δύο (2) επικυρωμένες φωτοτυπίες της βεβαίωσης Πρακτικής Εξάσκησης.
  3. Φωτοτυπία της κάρτας σίτισης
  4. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο ο φοιτητής θα είναι πρώτος δικαιούχος.

Κατάθεση Βεβαίωσης

Οι φοιτητές φροντίζουν να καταθέσουν μία (1) επιπλέον επικυρωμένη φωτοτυπία της Βεβαίωσης Πρακτικής Εξάσκησης στο Γραφείο Μηχανοργάνωσης, ενώ η πρωτότυπη φυλάσσεται από το φοιτητή μέχρι την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών του υποχρεώσεων.

Μέσω IASTE ή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Οι φοιτητές που θα ασκηθούν στο εξωτερικό μέσω της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλαγής Φοιτητών (IAESTE) ή μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, θα συνεννοηθούν με τα αντίστοιχα αρμόδια Γραφεία που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, καθώς και με τον υπεύθυνο του Τμήματός τους

Μέσω ΕΣΠΑ

Στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5033175 - ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «Χρηματοδοτήσεις για την Πρακτική Άσκηση των Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών» , οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν την Πρακτική τους άσκηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‹‹Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία›› του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, με Ενδιάμεσο Φορέα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‹‹Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση››.

Ανά περιόδους, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΕΣΠΑ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκδίδει ανακοινώσεις για τις προσφερόμενες θέσεις ανά Τμήμα Σπουδών και εξάμηνο, τις προθεσμίες και τον τρόπο υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους φοιτητές καθώς και για τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών. Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: http://praktiki-espa.aua.gr/.

Προσοχή, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την Πρακτική Άσκηση μέσω ΕΣΠΑ είναι ανεξάρτητη και δεν συσχετίζεται με τις αντίστοιχες διαδικασίες που ακολουθούνται από τις Γραμματείες των Τμημάτων για την εκτός ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΕΣΠΑ του ΓΠΑ βρίσκεται στο Υπόγειο του Κεντρικού Κτιρίου (Κτιρίου Διοίκησης), δίπλα από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας.

Τηλ. επικοινωνίας: 210 529 48 25

E-mail: praktiki-espa@aua.gr

Ιστοσελίδα: http://praktiki-espa.aua.gr

Facebook: https://el-gr.facebook.com/PraktikiEspaAua/

Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματός μας για την Πρακτική Άσκηση μέσω ΕΣΠΑ είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Εργαστηρίου Γενετικής κος Νικόλαος Κοσμίδης ( ncosmidis@aua.gr) )

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Διδακτορικές Σπουδές

ΠΜΣ Βιολογία Συστημάτων | MSc. in Systems Biology

Το Τμήμα Βιοτεχνολογίας της Σχολής Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο “Βιολογία Συστημάτων”.

Αντικείμενο του ΠΜΣ “Βιολογία Συστημάτων” είναι η ειδίκευση πτυχιούχων σε θεματολογίες αιχμής της βιολογικής επιστήμης. Επιπλέον το ΠΜΣ “Βιολογία Συστημάτων” στοχεύει στην εξοικείωση των εκπαιδευομένων με α) τις ολιστικές προσεγγίσεις βιολογικών συστημάτων, β) τη μοντελοποίηση των δικτύων σε γονιδιακό?πρωτεϊνικό?λειτουργικό επίπεδο, γ) τη βιοπληροφορική και τη χρήση της στη συνθετική βιολογία και τη βιοτεχνολογία. Το πρόγραμμα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις προπτυχιακές σπουδές που παρέχει το Τμήμα Βιοτεχνολογίας. Το ΠΜΣ προσφέρει εξειδίκευση, η οποία θα καλύψει υπαρκτές και ουσιαστικές ανάγκες και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η εκπαίδευση στα παραπάνω θεματικά πεδία της Βιολογίας Συστημάτων περιλαμβάνει την ακριβή διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων και υποθέσεων, την ανάπτυξη ερευνητικού σχεδίου και ερευνητικών επιστημονικών τεχνικών και μεθοδολογιών, τη διαδικασία συλλογής δεδομένων καθώς και την ποσοτική και ποιοτική τους επεξεργασία. Τέλος, επιδίωξη του είναι η συνθετική επεξεργασία βιολογικών δεδομένων μέσω βιοπληροφορικής, με στόχο την βαθύτερη και αρτιότερη γνώση επιμέρους βιολογικών διεργασιών και συστημάτων και βιοτεχνολογικών εφαρμογών.

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Σχολών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολών Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας, Επιστημών Περιβάλλοντος, Επιστημών των Υπολογιστών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε είκοσι (20) μεταπτυχιακούς φοιτητές ετησίως.

Το Πρόγραμμα Σπουδών χαρακτηρίζεται εντατικό διάρκειας ενός (1) έτους (δύο εξάμηνα και θερινή περίοδος) και απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη «Βιολογία Συστημάτων».

http://systems.aua.gr/

Erasmus+

Προγράμματα Ανταλλαγής Φοιτητών

Το πρόγραμμα Erasmus+ πραγματοποιεί ανταλλαγές φοιτητών για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές, πτυχιακή εργασία και πρακτική άσκηση καθώς και ανταλλαγές μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.  

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και προσωπικού, μεταξύ των οποίων επικρατέστερο είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+/ ΚΑ1:: Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων.

Το  Τμήμα Βιοτεχνολογίας συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα ERASMUS+.

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με ΑΕΙ που εδρεύουν στις χώρες του Προγράμματος, κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος εδω

Μέσω των διμερών αυτών συμφωνιών, γίνονται ετησίως ανταλλαγές φοιτητών με σκοπό τις σπουδές και προσωπικού με σκοπό τη διδασκαλία. Για την διευκόλυνση των ανταλλαγών, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος προσφέρουν μαθήματα στην αγγλική γλώσσα αποκλειστικά για τους φοιτητές ERASMUS που έρχονται από το εξωτερικό. Ο κατάλογος των μαθημάτων αυτών επικαιροποιείται τακτικά και είναι διαθέσιμος εδώ.

Το Πρόγραμμα ERASMUS+ επιχορηγεί επίσης ανταλλαγές φοιτητών για πρακτική εξάσκηση και προσωπικού για επιμόρφωση σε φορείς του εξωτερικού. Οι φοιτητές και τα μέλη του προσωπικού του Τμήματος συμμετέχουν ενεργά και στις δράσεις αυτές.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στις ευκαιρίες του Προγράμματος και τη διαδικασία συμμετοχής στο Πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Ευρωπαικών Προγραμμάτων

Erasmus+

Προγράμματα Ανταλλαγής Φοιτητών

Το πρόγραμμα Erasmus+ πραγματοποιεί ανταλλαγές φοιτητών για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές, πτυχιακή εργασία και πρακτική άσκηση καθώς και ανταλλαγές μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.  

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και προσωπικού, μεταξύ των οποίων επικρατέστερο είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+/ ΚΑ1:: Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων.

Το  Τμήμα Βιοτεχνολογίας συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα ERASMUS+.

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με ΑΕΙ που εδρεύουν στις χώρες του Προγράμματος, κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος εδω

Μέσω των διμερών αυτών συμφωνιών, γίνονται ετησίως ανταλλαγές φοιτητών με σκοπό τις σπουδές και προσωπικού με σκοπό τη διδασκαλία. Για την διευκόλυνση των ανταλλαγών, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος προσφέρουν μαθήματα στην αγγλική γλώσσα αποκλειστικά για τους φοιτητές ERASMUS που έρχονται από το εξωτερικό. Ο κατάλογος των μαθημάτων αυτών επικαιροποιείται τακτικά και είναι διαθέσιμος εδώ.

Το Πρόγραμμα ERASMUS+ επιχορηγεί επίσης ανταλλαγές φοιτητών για πρακτική εξάσκηση και προσωπικού για επιμόρφωση σε φορείς του εξωτερικού. Οι φοιτητές και τα μέλη του προσωπικού του Τμήματος συμμετέχουν ενεργά και στις δράσεις αυτές.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στις ευκαιρίες του Προγράμματος και τη διαδικασία συμμετοχής στο Πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Ευρωπαικών Προγραμμάτων

ΣΠΟΥΔΕΣ

Γενικά / Οδηγός Σπουδών
Προπτυχιακές Σπουδές
Πτυχιακή Εργασία
Πρακτική Άσκηση Φοιτητών
Erasmus+

NEWSLETTER

Η Βιοτεχνολογία αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις Βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο