ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Αμπελουργία ΙΙΙ (Τεχνολογία επιτραπέζιων σταφυλιών)

Περιεχόμενο Μαθήματος

Εισαγωγή Η καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών στην Ελλάδα και τον κόσμο- Τάσεις και Προοπτικές 1. Παραδοσιακές και νέες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών- Χαρακτήρες ποιότητας 2. Εγκατάσταση αμπελώνα επιτραπέζιων ποικιλιών - Επιλογή τοποθεσίας- Κλίμα-Έδαφος Προσανατολισμός αμπελώνα-Αποστάσεις φύτευσης Κριτήρια επιλογής συστήματος μόρφωσης, κλαδέματος καρποφορίας και υποστύλωσης των πρέμνων -Προσαρμογή των νέων συστημάτων στις ελληνικές συνθήκες 3. Καλλιεργητικές τεχνικές βελτίωσης της ποιότητας των σταφυλιών- Χλωρά κλαδέματα - Ειδικές επεμβάσεις με φυτορρυθυμιστικές ουσίες στην αύξηση του μήκους της ταξιανθίας και του μεγέθους των ραγών, στην βελτίωση του χρώματος και στον χρόνο ωρίμασνης των σταφυλιών - Λίπανση – Θρέψη- Υδατική μεταχείριση 4. Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών 5. Τρυγητός και μεταχείριση των επιτραπέζιων σταφυλιών Προσδιορισμός του κατάλληλου βαθμού ωριμότητας των σταφυλιών ανάλογα με τον προορισμό χρήσης Ειδικές επεμβάσεις πριν από τον τρυγητό Μεθοδολογία και τεχνικές τρυγητού επιτραπέζιων σταφυλιών Μεθοδολογία και τεχνικές συσκευασίας επιτραπέζιων σταφυλιών Μεθοδολογία και μέσα πρόψυξης, διατήρησης σε ψυκτικούς θαλάμους 6. Εμπορία επιτραπέζιων σταφυλιών

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.και του Τομέα Δενδροκομίας- Αμπελουργίας στις βασικές γνώσεις της καλλιέργειας των επιτραπέζιων σταφυλιών στην Ελλάδα και τον κόσμο, των χαρακτήρων ποιότητας των παραδοσιακών και νέων ποικιλιών επιτραπέζιων σταφυλιών. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στην μεθοδολογία  που χρησιμοποιείται τόσο στην εγκατάσταση αμπελώνα επιτραπέζιων ποικιλιών όσο και τη διαχείριση και τις καλλιεργητικές τεχνικές βελτίωσης της ποιότητας των σταφυλιών.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος (θεωρία και εργαστήριο) οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση (περιγραφικός δείκτης 6 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων) να έχουν:

  • Κατανοήσει τις παραδοσιακές και νέες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών καθώς και τους χαρακτήρες ποιότητας αυτών.
  • Κατανοήσει την επιλογή τοποθεσίας για την εγκατάσταση αμπελώνα επιτραπέζιων ποικιλιών και τα κριτήρια επιλογής συστημάτων μόρφωσης, κλαδέματος καρποφορίας και υποστύλωσης των πρέμνων  καθώς και τη προσαρμογή των νέων συστημάτων στις ελληνικές συνθήκες 
  • Κατανοήσει τον προσδιορισμό του κατάλληλου βαθμού ωριμότητας των σταφυλιών ανάλογα με τον προορισμό χρήσης
  • Κατανοήσει τη μεθοδολογία και τεχνικές τρυγητού επιτραπέζιων σταφυλιών, συσκευασίας επιτραπέζιων σταφυλιών καθώς και τα μέσα πρόψυξης, διατήρησης αυτών σε ψυκτικούς θαλάμους.

Το μάθημα προσφέρεται στους φοιτητές:

  • 9ου εξαμήνου του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (προαιρετικό)

Βιβλιογραφία

Αμπελουργία 2019. Μ.Ν.Σταυρακάκης. Εκδόσεις Έμβρυο. Αμπελογραφία 2021. Μ.Ν.Σταυρακάκης. Εκδόσεις Έμβρυο.

Διδάσκοντες

(+30) 210 5294632
kbiniari@aua.gr
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αμπελουργίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του […]
(+30) 210 5294636
desph@aua.gr
Μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. […]
(+30) 210 5294631
maritina@aua.gr
Επίκουρη Καθηγήτρια Αμπελουργίας, του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεωπόνος – […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο