Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος -
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντης Εργαστηρίου Δενδροχρονολογίας.
Πτυχιούχος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1983, διδάκτωρ "Οικολογίας-
Δενδροκλιματολογίας" του Πανεπιστημίου Aix-Marseille III της Γαλλίας από το
1992 και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (D.E.A.), με ειδίκευση στα
Μεσογειακά Ηπειρωτικά Οικοσυστήματα από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε
Πρόεδρος του Τμήματος Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. και του Γενικού Τμήματος του
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας και Πρόεδρος
της Επιτροπής Ερευνών καθώς και Διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογικής Ερευνας
Στερεάς Ελλάδας. Έχει εκπονήσει ως επιστημονικός υπεύθυνος και μέλος, σημαντικό
αριθμό Δασολογικών, Οικολογικών και Περιβαλλοντικών ερευνών και μελετών και
έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών εργασιών σε διεθνή και Ελληνικά
περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Το ερευνητικό του έργο αναφέρεται από
σημαντικό αριθμό άλλων ερευνητών. Συμμετέχει σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά
προγράμματα της Ε.Ε. και της χώρας μας και είναι μέλος επιστημονικών και
γνωμοδοτικών επιτροπών, κριτής εργασιών και αξιολογητής προτάσεων ερευνητικών
προγραμμάτων.
Σπουδές
- Διδακτορικό Δίπλωμα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικό Τμήμα, Τομέας Πληροφορικής, Μαθηματικών και Στατιστικής, Εργαστήριο Πληροφορικής. Θέμα Διδακτορικής Διατριβής: «Σύστημα Υποστήριξης Λήψεως Απόφασης για τη Διαχείριση Δασικών Οικοσυστημάτων Βασισμένο στα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα και στα Συστήματα Γνώσης».
- Μεταπτυχιακό Δίπλωμα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Φυσικής. «Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Φυσική Περιβάλλοντος».
- Πτυχίο: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
- Διαχείριση Δασικών Οικοσυστημάτων με χρήση Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Συστημάτων Γνώσης.
- Εφαρμογές μεθόδων Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Τεχνητής Νοημοσύνης στο επιστημονικό πεδίο της Δασοπολογίας και του Περιβάλλοντος γενικότερα.
Ο Δρ Γεώργιος Φωτιάδης ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές, στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., το 1998. Ακολούθως, στο ίδιο Τμήμα, το 2000, ολοκλήρωσε με βαθμό άριστα, το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών, ενώ το 2004 παρουσίασε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 2000 έως και το 2015 δίδαξε, ως έκτακτο επιστημονικό προσωπικό, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο αντικείμενο της Δασικής Βοτανικής - Γεωβοτανικής, ενώ έχει διδάξει και σε εξειδικευμένα ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα Σεμινάρια με το ίδιο αντικείμενο. Από τις 1/9/2016 έως τις 30/11/2017 υπήρξε Ερευνητής Δ’ στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ενώ από τις 1/12/2017 είναι Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και από τις 29-01-2019 Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει από το 1998, ως υπεύθυνος ή επιστημονικός συνεργάτης ειδικός σε θέματα χλωρίδας και βλάστησης, σε πάνω από 50 ελληνικά και ευρωπαϊκά, ανταγωνιστικά και μη, ερευνητικά προγράμματα ή μελέτες σε διάφορα ιδρύματα (Α.Π.Θ., Ι.Δ.Ε, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Καβάλας και ΤΕΙ Λάρισας κ.ά.) και σε συνεργασία με Φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις κ.ά.). Παράλληλα έχει συμμετάσχει στην έκδοση 11 βιβλίων με επιστημονικό περιεχόμενο για θέματα χλωρίδας και βλάστησης, ενώ συμμετέχει σε πάνω από 20 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και σε 7 ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Επίσης έχει πάνω από 15 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές και πάνω από 25 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά επιστημονικά συνέδρια με κριτές.
Απόφοιτη Τμήματος Γεωλογίας, Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Πατρών (1989). Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο Université de Droit d’Economie et des Sciences d’Αix-Μarseille III, Faculté de Sciences et Techniques de Saint-Jérôme, Μασσαλία, Γαλλία με αντικείμενο «Geosciences de l’ Εnvironnement (Γεωεπιστήμες του περιβάλλοντος)» (1990) καθώς και διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών με θέμα διδακτορικής διατριβής: «Ορυκτολογική και γεωχημική μελέτη θαλάσσιων επιφανειακών ιζημάτων περιοχής λιμένος Κερατσινίου» (2006).
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1993-1994 εργάστηκα ως έκτακτος εκπαιδευτικός στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Μεσολογγίου, Τμήμα Δασοπονίας, Παράρτημα Καρπενησίου, και στη συνέχεια έως το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003 στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Λαμίας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Παράρτημα Καρπενησίου. Από 11-9-2003 έως 20-9-2012 Καθηγήτρια Εφαρμογών στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Λαμίας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, με εξειδίκευση στη «Γεωλογία-Ορυκτολογία-Γεωχημεία: Εφαρμογές στη Δασοπονία». Από 21-9-2012 έως 28-1-2019 Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Στερεάς Ελλάδας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, με γνωστικό αντικείμενο «Περιβαλλοντική Γεωχημεία - Ορυκτολογία» και από 29-1-2019 έως 19-12-2021 Επίκουρος Καθηγήτρια στο Γενικό Τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από 20-12-2021 έως και σήμερα Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Περιβαλλοντική Γεωχημεία - Ορυκτολογία». Από 2-2-1997 έως 20-2-2003 ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα την Αθήνα και αντικείμενο: «Γεωλογικές μελέτες και έρευνες».
Έχω συμμετάσχει σε πάνω από 10 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ευρωπαϊκή ένωση και εθνικούς πόρους. Έχω δημοσιεύσει αρκετές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή και ελληνικά συνέδρια με κριτές.
Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στα αντικείμενα της περιβαλλοντικής γεωχημείας, της ορυκτολογίας και της ιζηματολογίας.
Αποφοίτησα από το Τμήμα Δασοπονίας του ΤΕΙ Καβάλας με βαθμό πτυχίου 7,1 (Λίαν Καλώς) και απέκτησα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Δασική Διαχειριστική από το University of Aberdeen, UK (έτος 2000). Αναγορεύτηκα Διδάκτορας (03-12-2003) από το University of Edinburgh (Σχολή της Επιστήμης και της Μηχανικής - Γεωεπιστήμες).
Έχω διδάξει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (Univ. of Edinburgh, MAICH, Παν. Θεσσαλίας, Γεωπονικό Πανεπ. Αθηνών) και σε Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (Univ. of Edinburgh, ΤΕΙ Καβάλας, ΤΕΙ Λάρισας, Παν. Θεσσαλίας, Γεωπονικό Πανεπ. Αθηνών).
Έχω συμμετάσχει σε 14 ερευνητικά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους μέσω των: COST E21, FP7, INTERREG III B CADSES, INTERREG III B ARCHIMED, ΕΣΠΑ, ΥΠΑΑΤ, e-COST. Οι δημοσιευμένες εργασίες μου ανέρχονται σε 15 και βάσει Scopus έχουν λάβει πάνω από 1070 ετεροαναφορές.
Έχω οριστεί ως αξιολογητής (evaluator) έξι ερευνητικών προτάσεων σε προκήρυξη του προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως ελεγκτής (monitor) δύο ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Δασική Βιομετρία και στην Τηλεπισκόπιση των Δασικών Πόρων μέσω UAV. Συγκεκριμένα, εστιάζω στην μοντελοποίηση των διεργασιών και των μεταβλητών που επιδρούν στην αύξηση και στην παραγωγικότητα των δασικών οικοσυστημάτων καθώς επίσης και στην επίλυση στατιστικών προβλημάτων που εμφανίζονται κατά τις δασικές απογραφές. Η αναλυτική μεθοδολογία που χρησιμοποιώ βασίζεται κυρίως:
- στην χρήση της Bayesian ανάλυσης,
- στην δημιουργία μικτών μη-γραμμικών μοντέλων,
- στην χωρική μοντελοποίηση μέσω των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS),
- στην χρήση της γεωμετρίας των κλασματικών δομών (fractal geometry) και
- στην εμβιομηχανική των δασικών ειδών (tree biomechanics).
Η έρευνα μου επικεντρώνεται στη χαρτογράφηση διαφόρων ειδών κριτηρίων, φυσικών-περιβαλλοντικών, ανθρωπογενών, οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών, το πώς συνδέονται μεταξύ τους (μέσω Network Theories, Bayesian Networks, Assumption, Stochastic Models) και πώς επηρεάζουν στην ανάπτυξη μοντέλων για την λήψη των αποφάσεων μέσω της ανάλυσης διαφορετικών σεναρίων προσομοίωσης (Simulation models) για την αξιολόγηση της διαχείρισης και του σχεδιασμού των έργων δασικής οδοποιίας (Forest Operations Planning and Management)
Ο Δρ. Παλαιολόγος Παλαιολόγου είναι Γεωγράφος με διδακτορικό στον τομέα της συμπεριφοράς και επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Γεωγραφίας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν την εκτίμηση μεταπυρικών επιπτώσεων δασικών πυρκαγιών, τη χωρική προσομοίωση τους, τη δασοπροστασία μέσω της διαχείρισης της καύσιμης ύλης σε επίπεδο τοπίου, τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών, τη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και δασικών πυρκαγιών, το συνδυασμό κοινωνικών και φυσικών συστημάτων για τη μελέτη πυρογενών περιοχών, και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) με έμφαση στον τομέα των διαδικτυακών/on-line GIS για δασολογικές εφαρμογές. Ως μέλος του Εργαστηρίου Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2005, συμμετείχε ενεργά ως ερευνητής σε ένα μεγάλο αριθμό εθνικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων για τις δασικές πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές, με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών που μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες καταστολής και διαχείρισης τους. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής διετέλεσε βοηθός διδασκαλίας σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος Γεωγραφίας από το 2008 έως και το 2015. Κατά την περίοδο 2016-2018 έζησε στην πολιτεία Oregon των ΗΠΑ και εργάστηκε για τη Δασική Υπηρεσία (USDA Forest Service). Παράλληλα, εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα αρχικά στο Portland State University (Department of Environmental Science and Management) για επτά μήνες, και κατόπιν στο Oregon State University (Department of Forest Engineering, Resources & Management) για διάρκεια 18 μηνών. Σήμερα ζει στο Καρπενήσι και είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Δασοπροστασίας.
Αποφοίτησα από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσ. Περιβ. του Α.Π.Θ. (έτος 2008) και απέκτησα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το ΔΠΜΣ των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας & Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. με τίτλο «Οικολογική Ποιότητα & Διαχείριση Υδάτων σε Επίπεδο Λεκάνης Απορροής», όπου εξειδικεύτηκα στα οικονομικά των υδατικών πόρων (έτος 2010). Το 2018 αναγορεύτηκα Διδάκτορας της Σχολής Δασολογίας & Φυσ. Περιβ. του Α.Π.Θ. Εκπόνησα Μεταδιδακτορική έρευνα (Postdoc) χρηματοδοτούμενη από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Α.Π.Θ. (διάστημα 2020-2022).
Από το 2019 έως και το 2022 δίδαξα αυτοδύναμα σε Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων Δασολογίας & Δ.Φ.Π. του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Δασολογίας & Φυσ. Περιβ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Από το 2018 έως σήμερα διδάσκω στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών «Φυσικοί Πόροι: Παρακολούθηση, Τεχνολογία και Βιο-οικονομία» του Α.Π.Θ. και «Οικολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος» του Γ.Π.Α.
Έχω συμμετάσχει έως σήμερα σε 15 ερευνητικά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από ευρωπαϊκούς, αλλά και εθνικούς πόρους: Horizon 2020, Erasmus+, Black Sea Basin Programme, Life Programme, ΕΣΠΑ. Έχω δημοσιεύσει 16 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και συμμετέχω σε περισσότερες από 15 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές, καθώς και σε 10 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά επιστημονικά συνέδρια με κριτές. Είμαι κριτής σε 14 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και προσκεκλημένη επιμελήτρια σε ειδική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Forest (Guest Εditor in the Special Issue "Economic Valuation of Forest Resources”).
Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη δασική οικονομική-εκτιμητική, στην οικονομική αποτίμηση φυσικών πόρων και οικοσυστημικών υπηρεσιών, στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και στους δασικούς συνεταιρισμοί, στην κυκλική οικονομία στη δασοπονία, καθώς και σε στατιστικές και οικονομετρικές αναλύσεις.
Ο Δρ. Σταμπουλίδης Αθανάσιος ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές, στο Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ., το έτος 2008 με βαθμό 8,43, ενώ στο ίδιο Τμήμα, το έτος 2010, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Αειφορική Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων», στην κατεύθυνση Οικολογία και Προστασία Δασικών Οικοσυστημάτων με βαθμό 9,11 ως υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη (2009 -2010).
Το έτος 2016, ολοκλήρωσε στο Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. και τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Ανάλυση της φυσικής αναγέννησης της οξιάς (Fagus sylvatica L. s.l.) στις προχωρημένες στη σειρά διαδοχής συστάδες του είδους στο όρος Γράμμος» με βαθμό Άριστα ως υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη (2010 - 2014). Επίσης, από το έτος 2021, διαθέτει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) - Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) με βαθμό 9,7. Διαθέτει πλήθος επιστημονικών εργασιών, ενώ από το έτος 2024 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Δασοκομίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, σχετίζονται με: τη φυσική αναγέννηση και δομή των συστάδων, την καλλιέργεια – χειρισμό δασικών οικοσυστημάτων, την αύξηση των δασικών δέντρων, τις διαταράξεις στα δασικά οικοσυστήματα, την ανόρθωση υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων, το αστικό και περιαστικό πράσινο, την οικολογία των σπόρων (λήθαργος, φύτρωση), την παραγωγή φυταρίων.
Ο Δρ. Δημήτριος Κουτσιανίτης είναι Δασολόγος-Επιστήμων Ξύλου και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα. Το 2015 αναγορεύτηκε διδάκτορας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στον τομέα της Δομής και των Ιδιοτήτων Ξύλου. Την περίοδο 2016-2017 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα, με υποτροφία αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και θέμα «Χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων υψηλών συχνοτήτων για ανάλυση πλάτους αυξητικών δακτυλίων και πυκνότητας ξύλου κωνοφόρων και πλατυφύλλων ειδών». Την περίοδο 2013-2014 εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ξύλου και Χαρτιού, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ουγγαρίας. Έχει επίσης απασχοληθεί (περίοδος 2015-2018) ως προϊστάμενος παραγωγής σε βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας ξύλινων δομικών προϊόντων. Συμμετείχε σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με τη βελτίωση των ιδιοτήτων ξύλου, με την παραγωγή εναλλακτικών σύνθετων προϊόντων ξύλου, με τον ποιοτικό έλεγχο ξύλου και με την αξιοποίηση υπολειμμάτων βιομάζας. Δίδαξε μαθήματα (ως ακαδημαϊκός υπότροφος και ως διδάσκων ΠΔ 407/80) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα αντικείμενα Δομής, Ιδιοτήτων και Τεχνολογίας Ξύλου. Έχει δημοσιεύσει και δημοσιεύει σε περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης στην επιστημονική κοινότητα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις νέες τεχνολογίες στην επιστήμη ξύλου, στις τεχνικές βελτίωσης των ιδιοτήτων ξύλου, στην ποιοτική ταξινόμηση ξύλου, στην αξιοποίηση υπολειμμάτων βιομάζας και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ξύλου.
Ο Ευστράτιος Αϊδινίδης ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές, στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., το 1983. Ακολούθως, στο ίδιο Τμήμα, το 2003, ολοκλήρωσε με βαθμό άριστα, το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην Εξειδίκευση Τεχνική-Ανάπτυξη, και στην κατεύθυνση Συγκομιδής και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, ενώ από το 2022 είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΓΠΑ. Από τον Ιούνιο 1983 μέχρι το Νοέμβριο 1983 και από τον Οκτώβριο 1985 μέχρι τον Ιούνιο 1986, εργάστηκε στη Διεύθυνση Αναδασώσεων Ν. Θεσσαλονίκης και στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης σε διάφορες δασικές εργασίες ως εποχιακός. Από το 1986 έως και το 1991 δίδαξε, ως έκτακτο επιστημονικό προσωπικό, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα ΤΕΙ Λάρισας και Καβάλας. Από το 1991 έως 2006 εργάστηκε στη βιομηχανία ξύλου Βαλκάν Εξπόρτ αρχικά ως προϊστάμενος και μετέπειτα ως διευθυντής παραγωγής. Από το 2006 είναι μέλος ΔΕΠ βαθμίδας Καθηγητή Εφαρμογών στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου του ΤΕΙ Λαμίας, μετέπειτα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, από το 2019 ως Λέκτορας Εφαρμογών στο Γενικό Τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και από 3/8/2020, στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Καρπενήσι. Έχει εκπονήσει μέχρι σήμερα πάνω από 20 δασολογικές μελέτες, έχει συγγράψει 3 διδακτικές σημειώσεις για τη διδασκαλία μαθημάτων στα ΤΕΙ, είναι συγγραφέας ενός βιβλίου, έχει συμμετάσχει σε 3 ερευνητικά προγράμματα και έχει 25 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συνέδρια.
- Μεταπτυχιακό Δίπλωμα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικό Τμήμα. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην "Οικολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος."
- Πτυχίο: Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας, Τμήμα Δασοπονίας.