Ο Κωνσταντίνος Δεμέστιχας έχει λάβει διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D) από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στη Διασφάλιση Ποιότητας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (ΜΒΑ) στα Τεχνοοικονομικά Συστήματα από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το ΕΜΠ. Το 2021 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και εντάχθηκε στο Εργαστήριο Πληροφορικής. Πριν από αυτό, είχε υπηρετήσει ως διδάσκων στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Διαθέτει εμπειρία άνω των 20 ετών σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης, με συμμετοχές σε πάνω από 30 έργα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, στα πλαίσια των οποίων έχει αναλάβει το ρόλο του Συντονιστή, του Τεχνικού Υπευθύνου και του Υπευθύνου Ομάδας. Έχει περισσότερες από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και σημαντική εμπειρία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και τηλεπικοινωνιών. Είναι κριτής σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών και συνεδρίων, ενώ έχει υπηρετήσει ως αξιολογητής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και ανάλυσης μεγάλων ροών δεδομένων, δικτύων κινητών επικοινωνιών, καθώς και ασφαλών ψηφιακών τεχνολογιών για τον αγροτικό χώρο και το περιβάλλον.
Food holds a major role in human beings’ lives and in human societies in general across the planet. The food and agriculture sector is considered to be a major employer at a worldwide level. The large number and heterogeneity of the stakeholders involved from different sectors, such as farmers, distributors, retailers, consumers, etc., renders the agricultural supply chain management as one of the most complex and challenging tasks. It is the same vast complexity of the agriproducts supply chain that limits the development of global and efficient transparency and traceability solutions. The present paper provides an overview of the application of blockchain technologies for enabling traceability in the agri-food domain. Initially, the paper presents definitions, levels of adoption, tools and advantages of traceability, accompanied with a brief overview of the functionality and advantages of blockchain technology. It then conducts an extensive literature review on the integration of blockchain into traceability systems. It proceeds with discussing relevant existing commercial applications, highlighting the relevant challenges and future prospects of the application of blockchain technologies in the agri-food supply chain.