ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Περιφερειακής 
& Οικονομικής Ανάπτυξης

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦ. & ΟΙΚ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ- ΓΠΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Ημ/νια Ανάρτησης: 22-12-2022
Kατηγορία:

Το τμήμα ΠΟΑ συμμετείχε μέσω καθηγητών του στο 1ο Διεπιστημονικό Χειμερινό Σχολείο για την Περιβαλλοντική Κρίση που οργανώθηκε με επιτυχία στις 17-22 Δεκεμβρίου στα Λουτρά Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας και ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Ινστιτούτου για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας (ARISTEiA-Institute for the Advancement of Research and Education in Arts, Sciences, and Technology) των ΗΠΑ και της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, της οποίας προΐσταται ο κ. Σταύρος Μπένος. Κεντρικός στόχος του Προγράμματος είναι η διεπιστημονική προσέγγιση της περιβαλλοντικής κρίσης μέσα από τη σύνθεση διαφόρων επιστημών που περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα αντικειμένων από τη Βιολογία, τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και την Ιατρική έως τη Νομική, τις Οικονομικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επιστημονικές διαλέξεις, ενότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής συμβουλευτικής για την επόμενη γενιά επιστημόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε ερευνητικά projects με στόχο να σχεδιάσουν λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την επίδραση του σε όλες τις παραμέτρους της ανθρώπινης ζωής. Η Βόρεια Εύβοια επιλέχθηκε ως τόπος φιλοξενίας του Προγράμματος λόγω του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και οικονομικού αποτυπώματος της οικολογικής καταστροφής των πυρκαγιών του 2021 στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, διεθνούς φήμης επιστήμονες με εμπειρία σε θέματα διαχείρισης και αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας συμμετέχουν ως διδάσκοντες στο Πρόγραμμα.

Στο Σχολείο συμμετείχε κατόπιν προσκλήσεως η καθηγήτρια και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Περιφ. και Οικονομικής Ανάπτυξης του ΓΠΑ στην Αμφισσα, Δρ Αγγελική Μενεγάκη με την διάλεξή της για την Βιωσιμότητα και το Βιώσιμο ΑΕΠ. Η Δρ Μενεγάκη συμμετείχε επίσης ως ομιλήτρια στο ειδικό δορυφορικό συμπόσιο με συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας που διοργανώθηκαν στο ίδιο μέρος στις 20 Δεκεμβρίου με θέμα τις επιπτώσεις των ανα 15τία μεγάλων πυρκαγιών στην Εύβοια και ανέπτυξε τις απόψεις της για τις τουριστικές προοπτικές της Εύβοιας μετά την πυρκαγιά. Επίσης η κα Μενεγάκη, ούσα Διευθύντρια Διδακτορικών Σπουδών του ΠΟΑ, παρουσίασε στους συμμετέχοντες φοιτητές του διεθνούς σχολείου το τμήμα της Άμφισσας και τους εξήγησε τις προϋποθέσεις για να εκπονήσουν διδακτορικές σπουδές στην Άμφισσα.

Η οργανωτική επιτροπή του Χειμερινού Σχολείου περιλάμβανε τους αξιότιμους επιστήμονες: Κωνσταντίνο Δροσάτο (Αντιπρόεδρο Ινστιτούτου ARISTEiA και Καθηγητή Ιατρικής Σχολής University of Cincinnati, ΗΠΑ), Φαίη Μακαντάση (Διευθύντρια Ερευνών οργανισμού διαΝΕΟσις και Μέλος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας), Σάκη Μανταλάρη (Καθηγητή, Trinity College Dublin, The University of Dublin, ΗΠΑ), Στράτο Ταβουλαρέα (Ταμία Ινστιτούτου ARISTEiA και Ενεργειακός Σύμβουλος). Στο σχολείο συμμετείχαν 30 φοιτητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα οι οποίοι επιλέχθηκαν με ανταγωνιστικές διαδικασίες. Οι καθηγητές/ομιλητές που δίδαξαν/παρουσίασαν στο συγκεκριμένο σχολείο ήταν οι: VASSILIS VASSILIOU, STRATOS TAVOULAREAS, DESPO-FETTA KASSINOS, TESS WISKEL, APOSTOLIS KOUTINAS, VASSILIS KARAVAS, MANOLIS KOGEVINAS, KYRIAKI NOUSSIA, GEORGE CHAMILOS, ANGELIKI MENEGAKI, GEORGIA DESTOUNI, KONSTANTINOS DROSATOS, FAY MAKANTASI, SPYROS PANDIS, SAKIS MANTALARIS.

Η Πρόεδρος του Τμήματος ΠΟΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρίνα-Σελήνη Κατσαΐτη εξέφρασε την ευχή ότι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε στο μέλλον κάποιο αντίστοιχο χειμερινό ή καλοκαιρινό σχολείο και στην περιοχή των Δελφών, δεδομένης και του ισχυρής έλξης που ασκεί η περιοχή λόγω της πολιτισμικής της ταυτότητας αλλά και του πλούσιου φυσικού της κάλλους.

NEWSLETTER

Ιδρύθηκε με τον Νόμο 4589/2019 (ΦΕΚ 13/29-01-2019 τ.Α΄) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΄Ίδρυση Τμημάτων, Άρθρο 20, παρ. γ΄. Βρίσκεται στην Άμφισσα. Η διεύθυνση του Τμήματος είναι: Νέο κτήριο, Νέα Πόλη, Άμφισσα, Τ.Κ. 33100
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο