ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Περιφερειακής 
& Οικονομικής Ανάπτυξης

Η Ημερίδα LIFE-IP CEI-Greece (13-09-2024) στην Άμφισσα

Ημ/νια Ανάρτησης: 16-09-2024
Kατηγορία:

Στην Άμφισσα, την Παρασκευή 13-09-2024 και ώρα 18:00, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Τμήματος Περιφερειακής & Οικονομικής Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ευκαιρίες αξιοποίησης αγροδιατροφικών αποβλήτων στη Στερεά Ελλάδα».

Η ημερίδα, η οποία διεξήχθη με φυσική παρουσία, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το Πράσινο Ταμείο και το Τμήμα Περιφερειακής & Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα». Το εν λόγω έργο, το οποίο συντονίζεται από το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, αποσκοπεί στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία και, μέσω της Δράσης C5: «Ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αγροδιατροφικών αποβλήτων», επιδιώκει την προώθηση εθελοντικών συμφωνιών για την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής και την ανάδειξή τους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και τη μόχλευση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Κατά την έναρξη των εργασιών απηύθηναν χαιρετισμό οι κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Γεώργιος Δελμούζος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας, κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Στερεάς Ελλάδας, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών, κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Καθηγητής και Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κα. Μαρίνα-Σελήνη Κατσαΐτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση εισηγήσεων από τις κα. Ζωή Γαϊτανάρου, Ειδικό διαχείρισης αποβλήτων Life-IP-CEI GREECE (Πράσινο Ταμείο), κα. Σοφία Μαυρίκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, και κα. Μαίρη Πλατή, Project Manager Life-IP-CEI GREECE (Υπουργείο Περ/ντος & Ενέργειας). Οι εισηγήσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του παρευρισκόμενου κοινού, ακολουθώντας κύκλου υποβολής ερωτημάτων και συζήτησης αναφορικά με τις πρακτικές προεκτάσεις και δυνατότητες εφαρμογής των μεθόδων αγροδιατροφικών αποβλήτων σε μικροοικονομικό επίπεδο επιχείρησης. Η συζήτηση απέβη ιδιαίτερα γόνιμη, αναδεικνύοντας από κοινού τη θετική διάθεση του επιχειρηματικού αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να καινοτομήσει προς την κατεύθυνση υιοθέτησης σχετικών μεθόδων αξιοποίησης αγροδιατροφικών αποβλήτων και της ερευνητικής κοινότητας να συνδράμει στη διάχυση της καινοτομίας και γνώσης στο πεδίο της επιχειρηματικής εφαρμογής.

Η Ημερίδα αποτελεί την πρώτη κοινή δράση ανάμεσα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΥΠΕΝ, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο φορέων, για τη σύσταση συμμαχίας για την αξιοποίηση των αγροδιατροφικών αποβλήτων και προώθηση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανάμεσα σε άλλα.

Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.circulargreece.gr και τα σχετιζόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

https://www.facebook.com/CircularGreece/

https://twitter.com/CircularGreece

https://www.linkedin.com/company/life-ip-cei-greece-circular-greece/

https://www.instagram.com/circulargreece/

https://youtube.com/@circulargreece

NEWSLETTER

Ιδρύθηκε με τον Νόμο 4589/2019 (ΦΕΚ 13/29-01-2019 τ.Α΄) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΄Ίδρυση Τμημάτων, Άρθρο 20, παρ. γ΄. Βρίσκεται στην Άμφισσα. Η διεύθυνση του Τμήματος είναι: Νέο κτήριο, Νέα Πόλη, Άμφισσα, Τ.Κ. 33100
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο