Η κα Μαρία Γιαλιτάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πειραιώς. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην ανάπτυξη συστημάτων HACCP και ως επιθεωρητής για συστήματα Διαχείρισης Ολοκληρωμένης Καλλιέργειας στην πρωτογενή παραγωγή.
H κα Γιαλιτάκη είναι μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2003. Το αντικείμενο της εργασίας της αφορά, στο πεδίο της Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων, τα εξής: μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις τροφίμων, διδασκαλία εργαστηρίων (Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής και Ζωικής Προέλευσης, Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητα και Υγιεινής Τροφίμων, Υγιεινή Τροφίμων) σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και Ελληνικά ερευνητικά προγράμματα. Το συγγραφικό της έργο της περιλαμβάνει 6 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, 2 ανακοινώσεις σε συνέδρια και 2 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία.


