Εισαγωγή στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου (Α' Κύκλος)

Γενικές Πληροφορίες

Εισαγωγή

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εισαγωγή στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου». Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 50 διδακτικών ωρών (2 ECVET) και θα διεξαχθεί αποκλειστικά εξ αποστάσεως (100% ασύγχρονη εκπαίδευση), μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης e-class ΚΕΔΙΒΙΜ ΓΠΑ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου  Αθηνών.

 

Σκοπός προγράμματος

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου. Μέσω του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στα κριτήρια ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου, στην αξιολόγηση των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών αυτών και στις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας ελιάς και ελαιόλαδου.

 

Αναγκαιότητα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εισαγωγή στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου» παρέχει υψηλής ποιότητας θεωρητική εκπαίδευση στα κριτήρια ποιότητας της ελιάς και του ελαιόλαδου, προσφέροντας  εξειδικευμένες και επικαιροποιημένες γνώσεις και δεξιότητες που αναγνωρίζονται ως απαραίτητες στον ανταγωνιστικό δυναμικό χώρο της παραγωγής και μεταποίησης ελιάς και ελαιόλαδου. Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο από εργαζόμενους στο χώρο της παραγωγής, μεταποίησης και προώθησης της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου ή στο χώρο της εστίασης, ή από όσους επιθυμούν να εργαστούν στον χώρο αυτό, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου και να γνωρίζουν τις βασικές αρχές γευσιγνωσίας αυτών για την καλύτερη παραγωγή και προώθησή τους. Παράλληλα, καθώς το σεμινάριο πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο κάθε συμμετέχων μπορεί να επιλέγει τις ώρες και τον ρυθμό με τον οποίο θα το παρακολουθεί.

 

Μαθησιακοί στόχοι

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:

  • Κατανοήσει τις βασικές τεχνολογικές αρχές παραγωγής και μεταποίησης της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου
  • Αναγνωρίζει τα κριτήρια ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου
  • Εξοικειωθεί με τις αρχές γευσιγνωσίας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου με βάσει τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς – IOC
  • Χρησιμοποιεί τις αρχές των τεχνικών γευσιγνωσίας για την προώθηση των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου
  • Αναδεικνύει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου
  • Αξιοποιεί τους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής για την προώθηση της κατανάλωσης των προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου σύμφωνα με την μεσογειακή διατροφή

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους γύρω από τη γευσιγνωσία ελιάς και ελαιόλαδου.

Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν:

  • Επαγγελματίες του αγροτουριστικού τομέα όπως αγρότες, παραγωγοί και μεταποιητές ελιάς και ελαιόλαδου, επαγγελματίες εστίασης, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα
  • Άνεργοι που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την παραγωγή και μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου
  • Φοιτητές και απόφοιτοι ειδικοτήτων σχετικών με Γεωπονία, Επιστήμη Τροφίμων, Διατροφή, Μαγειρική κ.α

 

 Πιστοποιητικό

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όσοι συμμετέχοντες δεν ολοκληρώσουν επιτυχώς (π.χ. λόγω μη συμμετοχής στην τελική εξέταση) θα λάβουν Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

 

  1. Μέθοδος υλοποίησης

Η διδασκαλία του προγράμματος γίνεται εξ ολοκλήρου online με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (e-learning).

Δεν απαιτείται φυσική παρουσία για την παρακολούθηση.

 

  1. Τεχνικές εκπαίδευσης

Θα χρησιμοποιηθούν ασύγχρονες μέθοδοι – από απόστασης – εκπαίδευσης (ΑΑΕ) με χρήση της πλατφόρμας e-class ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ σε όλες τις διδακτικές ενότητες.

 

  1. Εκπαιδευτικό Υλικό – Πρόσθετες Πηγές

Το εκπαιδευτικό υλικό θα αποτελείται από σχετικές σημειώσεις και παρουσιάσεις για την κάθε εκπαιδευτική ενότητα. Παράλληλα, θα δίνονται πρόσθετες πηγές πληροφόρησης για την ενδυνάμωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων (βιβλιογραφία, περιοδικά, ιστοσελίδες, βιντεοπαρουσιάσεις κ.α.).

Το υλικό θα διατίθεται σταδιακά ανά διδακτική ενότητα.

  1. Μεθοδολογία Αξιολόγησης

 

  • Αξιολόγηση εκπαιδευομένων

Τεστ πολλαπλών απαντήσεων στο τέλος κάθε ενότητας

  • Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος (εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενοι, ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει μέσω ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν εκπαιδευόμενοι. Τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση ή/και βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

  • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση.
  • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος

Κόστος συμμετοχής 

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 250 ευρώ και πρέπει να καταβληθεί πριν την έναρξη του προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν το συνολικό ποσό στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με IBAN GR 2801100400000004001883448, στον οποίο δικαιούχος είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΓΠΑ, αναφέροντας απαραίτητα το όνομά τους και τον κωδικό ΕΛΚΕ του έργου (450.0020).

Το αποδεικτικό κατάθεσης επισυνάπτεται στην αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ

 

Πολιτική επιστροφής χρημάτων 

  • Σε περίπτωση που το πρόγραμμα δεν πραγματοποιηθεί εν μέρει ή συνολικά, θα επιστρέφονται στο ακέραιο οι όποιες πληρωμές έχουν γίνει.
  • Σε περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος αποχωρήσει πριν την έναρξη των μαθημάτων και δεν έχει προχωρήσει σε πρόσβαση στο υλικό του προγράμματος μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ, δικαιούται να λάβει επιστροφή όλων των διδάκτρων που έχει καταβάλει.
  • Σε περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος αποχωρήσει μετά την έναρξη των μαθημάτων και έχει προχωρήσει σε πρόσβαση στο υλικό του προγράμματος μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

Αιτήσεις συμμετοχής 

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ και συμπληρώνονται ή επισυνάπτονται όλα τα προαπαιτούμενα έγγραφα και το αποδεικτικό κατάθεσης.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του, με επιστροφή του ποσού που καταβλήθηκε.

Επικοινωνία 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με:

  • τη Γραμματειακή Υποστήριξη του προγράμματος στο e-mail: kkandyliari@aua.gr
  • τη Γραμματεία του Κέντρου Επιμόρφωσης & Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: email: kedivim@aua.gr Τηλέφωνα: 210 5294400 (10.00-15.30

Εισαγωγή στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου (Α' Κύκλος)

Αναλυτικά

Εισαγωγή στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου (Α' Κύκλος)

Εκπαιδευτές

2105294708
kapsok@aua.gr
Καθηγήτρια
Η Μαρία Καψοκεφάλου είναι Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και […]
2105294739
stathispanagou@aua.gr
Kαθηγητής
Ο Ευστάθιος Ζ. Πανάγου είναι καθηγητής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος […]
--
--
Yποψ. Διδάκτωρ
Η Αλεξάνδρα Κατίδη είναι υποψήφια διδάκτορας στη Διατροφή του Ανθρώπου, πτυχιούχος του Τμήματος Τεχνολογίας […]
--
--
Mεταδιδακτορικός
Ο Δρ. Αντώνης Βλασσόπουλος  είναι ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Διατροφή του Ανθρώπου στο Γεωπονικό […]
2105294969
kkandyliari@aua.gr
ΕΔΙΠ
Η Δρ Αικατερίνη Κανδυλιάρη είναι μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του […]
2105294681
aMallouchos@aua.gr
Επίκουρος Καθ.
O Αθανάσιος Μαλλούχος είναι πτυχιούχος Χημείας (Τμήμα Χημείας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1997), […]
2105294690
agardeli@aua.gr
Επίκουρος Καθ.
H Χρυσαυγή Γαρδέλη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Τμήματος […]
 250 €
Γενικές Πληροφορίες
Αναλυτικά
Εκπαιδευτές
Ημερομηνίες - Διάρκεια
Έναρξη Προγρ: Μάιος 2023
Erly Entry:
Λήξη Εγγραφών: 29-05-2023
Διάρκεια: 2.5 μήνες
50 Ώρες
Χαρακτηριστικά
ECTS: 2
Γλώσσα:  
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το ΚΕΔΙΒΙΜ αποτελεί Μονάδα του ΓΠΑ, που εξασφαλίζει το συντονισμό και τη διεπιστημονική συνεργασία στην ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εν γένει δια βίου μάθησης, με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη Δια Βίου Μάθηση
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο