Ο Ευστάθιος Ζ. Πανάγου είναι καθηγητής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α. Πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή σε θέματα μεταποίησης της επιτραπέζιας ελιάς με τίτλο «Ζύμωση, συντήρηση και οικολογία της επιτραπέζιας ελιάς». Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται συστηματικά με την έρευνα όλων των εμπορικών τύπων επιτραπέζιας ελιάς. Συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου στην ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη της μεθόδου για την οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς, καθώς επίσης και στην ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του εμπορικού προτύπου για την επιτραπέζια ελιά. Συμμετείχε επίσης ως εκπρόσωπος του Γ.Π.Α. στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος 221/1979 σχετικά με την εμπορία της επιτραπέζιας ελιάς. Το 2020 διοργάνωσε το διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο για την επιτραπέζια ελιά υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου, το οποίο εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Γ.Π.Α.







