Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής τυριών σε μικρά τυροκομεία

Γενικές Πληροφορίες

Γλώσσα προγράμματος: Ελληνική

Διάρκεια: 3  μήνες (3 ECTS)

Μέθοδος Εκπαίδευσης: Μικτή

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι o κ. Θεοφύλακτος Μασούρας, Ομότιμος Καθηγητής Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες του κλάδου όσο και σε ενδιαφερόμενους λάτρεις των τυριών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα και στην προώθηση της καινοτομίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με χρήση προηγμένου εξοπλισμού, προσφέροντας υψηλής ποιότητας θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.

 

  1. Μαθησιακοί στόχοι

Α. Γνώσεις

  • Αναγνώριση των βασικών πρώτων υλών και της σημασίας τους στη διαδικασία τυροκόμησης.
  • Κατανόηση των αρχών της φυσικοχημείας, μικροβιολογίας και βιοτεχνολογίας που σχετίζονται με την παραγωγή τυριών.
  • Περιγραφή τών βασικών σταδίων παραγωγής διαφόρων τύπων τυριών.
  • Γνώση της νομοθεσίας, των υγειονομικών κανονισμών και τις ορθών πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
  • Κατανόηση του ρόλου της Τυροκομίας στην αγροδιατροφική αλυσίδα, την τοπική ανάπτυξη και τη διατροφή των σύγχρονων ανθρώπων.

Β. Δεξιότητες

  • Εφαρμογή τεχνικών παραγωγής τυριών ακολουθώντας καθορισμένες προδιαγραφές και πρότυπα ποιότητας.
  • Χειρισμός εξειδικευμένου εξοπλισμού Τυροκομίας σε ημι-πιλοτικό περιβάλλον.
  • Παρακολούθηση και καταγραφη των κρίσιμων παραμέτρων της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Ανάλυση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την παραγωγή και πρόταση λύσεων.
  • Εκτίμηση των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος.

Γ. Ικανότητες

  • Αποτελεσματική συνεργασία σε ομαδικά περιβάλλοντα παραγωγής.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργάνωση και ανάπτυξη μικρής κλίμακας τυροκομικών μονάδων.
  • Προσαρμογή σε διαφορετικά περιβάλλοντα παραγωγής και σε νέες τεχνολογικές απαιτήσεις.
  • Σχεδιάζουν Σχεδίαση ή/και βελτίωση διαδικασιών παραγωγής παραδοσιακών ή καινοτόμων τυριών.
  • Υιοθέτηση κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης, ποιότητας και βιωσιμότητας στον τομέα της τυροκομίας.

 

Στο πρόγραμμα διδάσκουν:

Η κ. Αικατερίνη Μοσχοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Λάμπρος Σακκάς, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Θεόδωρος Πάσχος, Μέλος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Μάρκος Ψαρράκης, Γεωπόνος MSc, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστήριο Γαλακτοκομίας και Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

  1. Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

  • να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.
  • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση (η εξέταση θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας E-class ΚΕΔΙΒΙΜ )
  • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία καταβολής των δόσεων.

 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ.

Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

 

  1. Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 750 ευρώ και υπάρχει δυνατότητα να καταβληθεί σε δόσεις. Η πρώτη δόση των 400 € καταβάλλεται κατά την εγγραφή στο Πρόγραμμα για την κατοχύρωση της συμμετοχής και η δεύτερη δόση των 350 € μετά την ολοκλήρωση της 6ης Διδακτικής Ενότητας.

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα έως τις 19.5.2025 δικαιούνται έκπτωση 10% λόγω πρώιμης εγγραφής (early entry) και κατά την πληρωμή θα πρέπει να καταθέσουν 675 € ευρώ και όχι 750 € (Α’ δόση: 375 € & Β’ δόση: 300 €)

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες καταθέτουν το ανωτέρω ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στον οποίο δικαιούχος είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΓΠΑ, αναφέροντας απαραίτητα το όνομά τους και τον κωδικό ΕΛΚΕ του έργου (Κωδικός 80418)

Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό με IBAN GR 2801100400000004001883448

Το αποδεικτικό κατάθεσης επισυνάπτεται στην αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ

Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής τυριών σε μικρά τυροκομεία

Αναλυτικά

Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής τυριών σε μικρά τυροκομεία

Εκπαιδευτές

--
psarrakismarcos@gmail.com
MSc
Ο Μάρκος Ψαρράκης είναι Γεωπόνος, MSc. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης ΖωικήςΠαραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών […]
2105294678
teopas@aua.gr
ΕΤΕΠ
Ο κ. Θεόδωρος Πάσχος εργάζεται από το 2002 ως μέλος Ε.Τ.Ε.Π. στο ΕργαστήριοΓαλακτοκομίας του […]
lasakkas@gmail.com
Phd
Ο Δρ. Λάμπρος Σακκάς είναι Κτηνίατρος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην «Ποιότητακαι Ασφάλεια Τροφίμων» και […]
2105294675
theomas@aua.gr
Καθηγητής
Ο Δρ. Θεόφιλος Μασούρας είναι Διδάκτορας του Université de Technologie deCompiègne Γαλλία. Έχει περισσότερα […]
2105294680
catmos@aua.gr
Αναπλ. Καθηγήτρια
Η Δρ. Αικατερίνη Μοσχοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΕργαστήριοΓαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και […]
2105294630
mg@aua.gr
Καθηγήτρια
Η Δρ. Γκόλφω Μοάτσου είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων καιΔιατροφής του Ανθρώπου του […]
 750 €
Γενικές Πληροφορίες
Αναλυτικά
Εκπαιδευτές
Ημερομηνίες - Διάρκεια
Έναρξη Προγρ: Μάιος 2025
Erly Entry: 19-05-2025
Λήξη Εγγραφών: 22-05-2025
Διάρκεια: 3 μήνες
75 Ώρες
Χαρακτηριστικά
ECTS: 3
Γλώσσα:  
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το ΚΕΔΙΒΙΜ αποτελεί Μονάδα του ΓΠΑ, που εξασφαλίζει το συντονισμό και τη διεπιστημονική συνεργασία στην ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εν γένει δια βίου μάθησης, με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη Δια Βίου Μάθηση
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο