Ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος είναι καθηγητής χρηματοοικονομικής και γενικός διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Εταιρικής Ακεραιότητας (Centre in Corporate and Financial Integrity - CFCI) του πανεπιστημίου του Κόβεντρυ (Coventry University) της Μεγάλης Βρετανίας. Στο παρελθόν, διατέλεσε αναπληρωτής διευθυντής στον τομέα της έρευνας στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής της εμπορικής σχολής του Κόβεντρυ (Coventry Business School) καθώς και αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Leicester Business School του πανεπιστημίου του De Montfort. Κατά την περίοδο 2012-2015, ήταν επίσης αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών της Σχολής Λογιστικών Επιστημών στο North-West University της Νοτίου Αφρικής.
Ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη χρηματοοικονομική από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth (2002) για την μελέτη του στην κερδοφορία των αντιθετικών επενδύσεων (contrarian investment strategies) στο Ηνωμένο Βασίλειο και την επεξήγηση αυτών σύμφωνα με τις αρχές της Συμπεριφορικής Χρηματοοικονομικής (Behavioral Finance). Έχει γράψει πολλά ερευνητικά συγγράμματα και βιβλία τα οποία έχουν δημοσιευτεί ευρέως σε ακαδημαϊκά περιοδικά διεθνούς κύρους, όπως π.χ. τα Journal of Economic Behavior and Organisation, Annals of Operations Research, British Accounting Review, Journal of Business Finance and Accounting, European Journal of Finance; καθώς και είναι συχνός ομιλητής σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών συνεδρίων και ερευνητικών συμποσίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκτός με περισσότερες από 120 ερευνητικές παρουσιάσεις, κεντρικές ομιλίες και εισηγήσεις στην διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας. To 2009 τιμήθηκε από την Επιτροπή των Τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (CDAF) του Βρετανικού Συνδέσμου Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (British Accounting and Finance Association) με το βραβείο Alumni Prize για την ερευνητική του εργασία στην χρήση προσφορών αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέσω διευθυντικής αλαζονείας η οποία αποκάλυψε ότι τα υπεραισιόδοξα διευθυντικά στελέχη στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου εξανεμίζουν τα χρήματα των μετόχων των εταιριών τους. Επίσης, το 2020 διακρίθηκε με το βραβείο “2020 Emerald Literati” στην κατηγορία Outstanding Author Contribution για το ερευνητικό του άρθρο “Financial Decisions and Growth of the Firm under High and Low Levels of Information Asymmetry" με τους Eldomiaty, T.I. και Bishara, M.K.
Έχει αποτελέσει στο παρελθόν εξωτερικός εξεταστής ποιότητας διδακτικού έργου (external examiner) σε διάφορα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου όπως τα Queen Mary - University of London, University of Stirling, Open University, University of Liverpool Management School, και άλλα. Ο Παναγιώτης είναι μέλος της συντακτικής ομάδας (editorial board members) και επιστημονικός σύμβουλος (scientific committee) για τα επιστημονικά περιοδικά British Accounting Review, Review of Behavioral Finance και Journal of Applied Accounting Research. Από το 2015 είναι μέλος του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ασφάλειας και Επενδύσεων (Chartered Institute of Securities and Investment) και ανώτερος συνεργάτης (Senior Fellow) του AdvanceHE (πρώην Ακαδημία Ανώτατης Εκπαίδευσης Ηνωμένου Βασιλείου - Higher Education Academy).