AGRICULTURAL
UNIVERSITY OF ATHENS
Department of
Biotechnology          
Home
 - 
Courses
 - 
Vegetable Production

Vegetable Production

Content

1. Εισαγωγικές Έννοιες – Ποιότητα και διατροφική αξία των λαχανικών
2. Αντικείμενο λαχανοκομίας, ποιότητα κηπευτικών, υφιστάμενη κατάσταση, εμπορία και προοπτικές καλλιέργειας κηπευτικών. Ταξινόμηση κηπευτικών.
3. Επίδραση εναέριου και ριζικού περιβάλλοντος στις καλλιέργειες κηπευτικών
4. Επίδραση χαρακτηριστικών εδάφους στην ανάπτυξη των κηπευτικών. Υποστρώματα καλλιέργειας κηπευτικών για σπορά σε φυτώρια και για εκτός εδάφους καλλιέργειας (τύρφη, κομπόστ, κόκος, περλίτης, πετροβάμβακας, ελαφρόπετρα). Επίδραση συστατικών αέρα, ηλιακής ακτινοβολίας, θερμοκρασίας, υγρασίας αέρα και ανέμου στις καλλιέργειες κηπευτικών.
5. Tεχνικές υπαίθριας καλλιέργειας κηπευτικών - Γενικά
6. Συμβατική υπαίθρια καλλιέργεια (χαρακτηριστικά, εποχές καλλιέργειας, πρωιμότητα). Καλλιέργεια με εδαφοκάλυψη, χαμηλή κάλυψη, σκίαση. Βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών. Υπαίθρια καλλιέργεια σε ερασιτεχνικούς λαχανόκηπους.
7. Καλλιέργεια κηπευτικών στο θερμοκήπιο - Γενικά
8. Σκοπιμότητα καλλιέργειας κηπευτικών στο θερμοκήπιο. Κατασκευαστικά χαρακτηριστικά θερμοκηπίων (σχήμα, διαστάσεις, σκελετός, υλικά κάλυψης). Εξοπλισμός θερμοκηπίων (συστήματα εξαερισμού, θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας, σκίασης, δροσισμού, εμπλουτισμού με CO2, τεχνητού φωτισμού). Δικτυοκήπια. Υδροπονικές καλλιέργειες κηπευτικών.
9. Εγκατάσταση καλλιέργειας κηπευτικών
10. Τρόποι πολλαπλασιασμού κηπευτικών. Θερμοκρασία φυτρώματος των σπόρων. Κατεργασία εδάφους. Απολύμανση εδάφους. Εγκατάσταση καλλιέργειας κηπευτικών με απευθείας σπορά. Εγκατάσταση καλλιέργειας κηπευτικών με μεταφύτευση. Φυτώρια κηπευτικών. Τρόποι και μέσα σποράς κηπευτικών στα φυτώρια. Εμβολιασμός κηπευτικών. Πυκνότητες και αποστάσεις σποράς ή φύτευσης κηπευτικών.
11. Καλλιεργητικές φροντίδες κηπευτικών
12. Άρδευση κηπευτικών καλλιεργειών. Λίπανση κηπευτικών καλλιεργειών. Έλεγχος ζιζανίων – φυτοπροστασία στις καλλιέργειες κηπευτικών. Έλεγχος κλίματος στις κηπευτικές καλλιέργειες θερμοκηπίου. Εφαρμογή φυτορυθμιστικών ουσιών στα κηπευτικά. Κλάδεμα – Υποστύλωση κηπευτικών. Υποβοήθηση καρπόδεσης στις καλλιέργειες θερμοκηπίου.
13. Καλλιέργεια καρποδοτικών λαχανικών με έμφαση σε τομάτα, αγγούρι και καρπούζι
14. Υφιστάμενη κατάσταση και οικονομική σπουδαιότητα των καλλιεργειών. Εισαγωγές, εξαγωγές και προοπτικές. Εγκατάσταση και τεχνικές καλλιέργειας στην ύπαιθρο και το θερμοκήπιο. Συγκομιδή, διαλογή, συσκευασία, μεταφορά και μετασυλλεκτική συντήρηση.
15. Καλλιέργεια ριζωδών κηπευτικών με έμφαση σε πατάτα, καρότο και κρεμμύδι
16. Υφιστάμενη κατάσταση και οικονομική σπουδαιότητα των καλλιεργειών. Εισαγωγές, εξαγωγές και προοπτικές. Εγκατάσταση και τεχνικές καλλιέργειας. Συγκομιδή, διαλογή, συσκευασία, μεταφορά και μετασυλλεκτική συντήρηση.
17. Καλλιέργεια φυλλωδών λαχανικών με έμφαση σε μαρούλι, λάχανο και σπανάκι
18. Υφιστάμενη κατάσταση και οικονομική σπουδαιότητα των καλλιεργειών. Εισαγωγές, εξαγωγές και προοπτικές. Εγκατάσταση και τεχνικές καλλιέργειας. Συγκομιδή, διαλογή, συσκευασία, μεταφορά και μετασυλλεκτική συντήρηση.
19. Καλλιέργεια πολυετών κηπευτικών (σπαράγγι – αγγινάρα)
20. Υφιστάμενη κατάσταση και οικονομική σπουδαιότητα των καλλιεργειών. Εισαγωγές, εξαγωγές και προοπτικές. Εγκατάσταση και τεχνικές καλλιέργειας. Συγκομιδή, διαλογή, συσκευασία, μεταφορά και μετασυλλεκτική συντήρηση.

Learning outcomes

Bibliography

1. Σάββας, Δ., 2016. Γενική Λαχανοκομία. Εκδόσεις Πεδίο
2. Ολύμπιος, Χ., 2015. Η Τεχνική της Καλλιέργειας των Υπαίθριων Κηπευτικών. Εκδόσεις Αθ. Σταμούλη, Αθήνα.
3. Χα, Ι.Α., Πετρόπουλος, Σ., 2014. Γενική Λαχανοκομία και Υπαίθρια Καλλιέργεια Κηπευτικών. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος.

NEWSLETTER

Biotechnology is a rapidly advancing discipline which aims at exploitting the progress in life and physical sciences as well as other related fields, in developing new and advanced products, processes and services
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content