ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοριακή Βιολογία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Το γενετικό υλικό είναι το DNA. (Η Β δομή του DNA. Συμπληρωματικότητα των βάσεων του DNA. Τα νουκλεϊνικά οξέα συνήθως έχουν δίκλωνη διαμόρφωση. Το DNA μπορεί να είναι γραμμικό ή κυκλικό. Υπερελίκωση του DNA. Υπερχρωμία, αποδιάταξη και τήξη. Υβριδισμός.)
2. Το διακοπτόμενο γονίδιο (οργάνωση γονιδίων, δομή του ευκαρυωτικού γονιδίου, ιντρόνιο, εξόνιο,. Κεντρικό δόγμα της Μοριακής Βιολογίας)
3. Το αγγελιοφόρο και μεταφορικό RNA (mRNA, κύκλος ζωής μονοκiστρονικό, πολυκιστρονικό mRNA, το tRNA, η δομή του αντικατοπτρίζει τον ενδιάμεσο κρίκο της αποκωδικοποίησης. Τροποποιημένες βάσεις)
4. Η πρωτεινοσύνθεση ( Έναρξη-επιμήκυνση-λήξη της πολυπεπτιδικής αλυσίδας. Το ριβόσωμα, οι λειτουργίες του και οι παράγοντες της μετάφρασης)
5. Γενετικός κώδικας (δομή, εκφυλισμός, αστάθεια της τρίτης βάσης, μεταλλάξεις του αναγνωστικού πλαισίου)
6. Μεταγραφή ( Ένζυμα του μεταγραφικού μηχανισμού. Παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη-επιμήκυνση και λήξη στους προκαρυωτικούς οργανισμούς)
7. Το οπερόνιο (πολυκιστρονικά μηνύματα και ρύθμιση. Οπερόνια της λακτόζης, της τρυπτοφάνης και οπερόνια με αυτογενή αρνητική ρύθμιση)
8. Ρυθμιστικά κυκλώματα. Μετα-μεταγραφική ρύθμιση και μικρά RNA
9. Το ρεπλικόνιο (αντιγραφική διχάλα, αντιγραφική θηλειά, σημείο έναρξης της αντιγραφής)
10. Η Αντιγραφή του DNA.(DNA πολυμεράσες, πριμάση, ελικάση, λιγάση, μηχανισμός της αντιγραφής, μεθυλίωση και αντιγραφή)
11. Χρωμοσώματα (πολυταινικά, ευχρωματίνη, ετεροχρωματίνη, τελομερή και τελομεράση)
12. Νουκλεοσώματα ( ιστόνες, επίπεδα συμπύκνωσης του DNA)
13. Υποκινητές και ενισχυτές (ευκαρυωτικές RNA πολυμεράσες, γενικοί μεταγραφικοί παράγοντες, ενεργοποιητές, ενισχυτές και μονωτές)
14. Το μάτισμα και η επεξεργασία του RNA (μηχανισμός συρραφής, εναλλακτική συρραφή, σωμάτιο ματίσματος, ωρίμανση του mRNA, πολυαδενυλίωση, προσθήκη καλύπτρας)

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Βιβλιογραφία

1. Genes VIII, Ελληνική Μετάφραση, Ομάδα συγγραφέων, 2004, Εκδόσεις Μπάσδρα και ΣΙΑ ΟΕ. Αλεξανδρούπολη
2. I-Genetics, Ελληνική Μετάφραση, Ομάδα συγγραφέων, 2009, Εκδόσεις Μπάσδρα και ΣΙΑ ΟΕ. Αλεξανδρούπολη
3. The Cell, A Molecular Approach, 5th Edition, G.M. Cooper and R.E. Hausman, Eds, 2009, Sinauer Assosciates, Inc. Publishing, USA
4. Βασικές αρχές Μοριακής Βιολογίας, ΒΕ Tropp, Ελληνική Μετάφραση, Ομάδα συγγραφέων , 2014, Εκδόσεις Μπάσδρα και ΣΙΑ ΟΕ. Αλεξανδρούπολη

NEWSLETTER

Η Βιοτεχνολογία αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις Βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο