Είναι ένα βασικό εισαγωγικό μάθημα στις μεθόδους Φυσικής, όπως αυτές εφαρμόζονται στη Βιοτεχνολογία, το οποίο απαρτίζεται από τρεις ενότητες.
Το μάθημα στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών σε βασικές τεχνικές της Φυσικής ως απαραίτητο υπόβαθρο στην χρήση τεχνολογικών/ψηφιακών εργαλείων για λεπτομερείς εργαστηριακές και γενικότερα ερευνητικές μελέτες. Η ύλη επικεντρώνεται σε περιοχές της Φυσικής που σχετίζονται άμεσα με την Βιοτεχνολογία.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής/τρια
(1) θα έχει κατανοήσει τους βασικούς ηλεκτρικούς συμβολισμούς, τους συμβολισμούς βασικών σημάτων που συναντώνται στην ανάλυση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων, τις έννοιες των ιδανικών στοιχείων των κυκλωμάτων, έτσι ώστε, με την απόκτηση της γνώσης των βασικών μεθόδων ανάλυσης θα είναι σε θέση να αναλύει και να συνθέτει ηλεκτρικά κυκλώματα, καθώς, επίσης θα έχει εξοικειωθεί γενικά με την έννοια του ενισχυτή και συγκεκριμένα με τις εφαρμογές του τελεστικού ενισχυτή.
(2) θα έχει κατανοήσει την έννοια της ψηφιακής εικόνας, θα εξοικειωθεί με βασικές μεθόδους και μαθηματικά εργαλεία που σχετίζονται με την επεξεργασία-ανάλυση ψηφιακών εικόνων, θα ενημερωθεί για τα διαφορετικά πεδία εφαρμογής τους, όπως σε βιολογικές-ιατρικές απεικονίσεις, και θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τεχνικές ανάλυσης-επεξεργασίας ψηφιακών εικόνων τόσο σε εκπαιδευτικό εργαστηριακό επίπεδο όσο και σε ερευνητικό περιβάλλον.
(3) θα έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές και τις μεθόδους της Μοριακής Προσομοίωσης, θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τις εφαρμογές των μεθόδων της Μοριακής Προσομοίωσης και να προτείνει την επιλογή τους σε συγκεκριμένα έργα/προγράμματα, θα έχει γνώση των εργαλείων της Μοριακής Προσομοίωσης ώστε να εντρυφήσει περαιτέρω εφαρμόζοντάς τις στο πλαίσιο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών τους.