ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ειδικά Θέματα Σύγχρονης Γενετικής

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Γονιδιωματική και βιοπληροφορική.
2. Εφαρμογές της γενετικής μηχανικής και της βιοτεχνολογίας στην παραγωγή φαρμακευτικών πρωτεϊνών από διαγονιδιακούς οργανισμούς, στην παραγωγή εμβολιών, στην διάγνωση γενετικών ασθενειών και παθογόνων.
3. Ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από εφαρμογές της γενετικής μηχανικής και της βιοτεχνολογίας.
4. Δικανική γενετική και εγκληματολογική επιστήμη. Μέθοδοι τυποποίησης του DNA. Προσδιορισμός του γενετικού αποτυπώματος του DNA με αυτοσωματικές STR. Προσδιορισμός του προφίλ του DNA με STR του χρωματοσώματος Y. Προσδιορισμός του προφίλ του μιτοχονδριακού DNA. Βάσεις δεδομένων και ερμηνεία των προφίλ του DNA. Τεχνικά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με το προφίλ του DNA .
5. Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Γενετικά τροποποιημένα φυτά ανθεκτικά στα έντομα. Ποικιλίες φυτών ανθεκτικές στα ζιζανιοκτόνα. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
6. Oμόλογος ανασυνδυασμός και δομή του Holliday. Γονιδιακή μετατροπή. Μιτωτικός ανασυνδυασμός.
7. Γονιδιωματική και εξατομικευμένη ιατρική
8. Επιγενετική

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Βιβλιογραφία

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, Klug, Cummings, Spencer, Palladino, 2016 ,Ακαδημαϊκές Εκδόσεις Ι.Μπάσδρα

Διδάσκοντες

NEWSLETTER

Η Βιοτεχνολογία αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις Βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο