ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γεωργική Ζωολογία & Εντομολογία

Περιεχόμενο Μαθήματος

Θεωρία: Μορφολογία εντόμων. Περίβλημα σώματος, μέρη σώματος: κεφαλή, θώραξ, κοιλία. Μεταμορφώσεις εντόμων. Ανατομία εντόμων. Συστήματα: πεπτικό, κυκλοφορικό, αναπνευστικό, νευρικό, αναπαραγωγικό. Έντομα εχθροί αμπέλου: μορφολογία, βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, καταπολέμηση. Έντομα εχθροί μηλοειδών και πυρηνοκάρπων: μορφολογία, βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, καταπολέμηση. Έντομα εχθροί εσπεριδοειδών και εληάς: μορφολογία, βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, καταπολέμηση. Έντομα εχθροί σιτηρών, βάμβακος, καπνού: μορφολογία, βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, καταπολέμηση. Έντομα εχθροί αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων: μορφολογία, βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, καταπολέμηση. Μορφολογία ακάρεων. μέρη σώματος γναθόσωμα, ιδιόσωμα. Ανατομία ακάρεων. Συστήματα. Πεπτικό, νευρικό, αναπνευστικό, αναπαραγωγικό. Ακάρεα μηλοειδών και πυρηνοκάρπων: μορφολογία, βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, καταπολέμηση. Ακάρεα εσπεριδοειδών, εληάς, κηπευτικών καλλιεργειών: μορφολογία, βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, καταπολέμηση. Στοιχεία ανατομίας, μορφολογίας, φυσιολογίας και συμπεριφοράς των νηματωδών. Σημαντικότερα είδη φυτοπαρασιτικών νηματωδών στις καλλιέργειες. Στοιχεία ανατομίας, μορφολογίας, φυσιολογίας και συμπεριφοράς των πλατυελμίνθων. Εργαστήριο: Αναγνώριση τύπων κεραιών, ποδών και πτερύγων των εντόμων. Αναγνώριση των τύπων των στοματικών μορίων και των προνυμφών των εντόμων. Αναγνώριση των εντόμων εχθρών της αμπέλου. Αναγνώριση των εντόμων εχθρών των μηλοειδών και πυρηνοκάρπων. Αναγνώριση των εντόμων εχθρών των εσπεριδοειδών και της εληάς. Αναγνώριση των εντόμων εχθρών των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Αναγνώριση των εντόμων εχθρών των σιτηρών, του βάμβακος και του καπνού. Αναγνώριση κυριοτέρων γενών και ειδών ακάρεων εχθρών των μηλοειδών. Αναγνώριση κυριοτέρων γενών και ειδών ακάρεων εχθρών των πυρηνοκάρπων. Αναγνώριση κυριοτέρων γενών και ειδών ακάρεων εχθρών των εσπεριδοειδών της εληάς και των κηπευτικών καλλιεργειών. Αναγνώριση των σημαντικότερων φυτοπαρασιτικών νηματωδών. Δειγματοληψία εδάφους και απομόνωση νηματωδών. Παρατήρηση παρασκευασμάτων πλατυελμίνθων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Αντικείμενο του μαθήματος «Γεωργική Ζωολογία και Εντομολογία» είναι η εξοικείωση των φοιτητών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με θέματα: Ι) συστηματικής, μορφολογίας, ανατομίας των εντόμων, ακάρεων, φυτοπαρασιτικών νηματωδών και πλατυελμίνθων, ΙΙ) βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση και αντιμετώπιση των εντόμων, ακάρεων, νηματωδών και πλατυελμίνθων σε αγροτικά οικοσυστήματα.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των φοιτητών με

1. Την αναγνώριση των διαφορετικών τύπων στοματικών μορίων, κεραιών, ποδών και πτερύγων των εντόμων. 2. Την αναγνώριση των διαφορετικών τύπων προνυμφών των εντόμων και με τις μεταμορφώσεις τους. 3. Την αναγνώριση των κυριοτέρων γενών και ειδών εντόμων αμπέλου, μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, εσπεριδοειδών, εληάς, σιτηρών, βάμβακος, καπνού, αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. 4. Την αναγνώριση των κυριοτέρων γενών και ειδών ακάρεων μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, εσπεριδοειδών, εληάς, κηπευτικών καλλιεργειών. 5. Την αναγνώριση των σημαντικότερων ειδών φυτοπαρασιτικών νηματωδών και πλατυελμίνθων.

Βιβλιογραφία

1. Έντομα καρποφόρων δένδρων και αμπέλου, 1998, Μ. Ε. Τζανακάκης, Β. Ι. Κατσόγιαννος
2. Ακαρολογία, 2010, Δ. Σ. Κωβαίος.
3.Έντομα αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, 1996, Κ. Θ. Μπουχέλος
4. Φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις, 2010, Ν. Κύρος

NEWSLETTER

Η Βιοτεχνολογία αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις Βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο