1) Εφαρμοσμένη ενζυμική κινητική.
2) Κατιούσα επεξεργασία/τεχνολογία καθαρισμού ενζύμων (κατάταξη & πηγές ενζύμων,
πρωτόκολλο κατιούσας επεξεργασία, μέθοδοι διαχωρισμού στερεών - υγρών,
διάρρηξη κυττάρων, στάδιο χαμηλού καθαρισμού ή προεπεξεργασίας, στάδιο
υψηλού καθαρισμού και τεχνικές υγρής χρωματογραφίας στήλης, ποιοτικός έλεγχος
και μορφοποίηση ενζύμων, παραδείγματα καθαρισμού ενζύμων).
3) Ακινητοποιημένοι βιοκαταλύτες (μέθοδοι & τεχνικές ακινητοποίησης, επίδραση
ακινητοποίησης στα μοριακά και κινητικά χαρακτηριστικά του ενζύμου).
4) Εφαρμογές των ενζύμων στην βιομηχανία τροφίμων (επεξεργασία αμύλου, αρτοποιία,
ζυθοποιία, οινοποιία, φρουτοχυμοί, έλαια, τυροκομία, λακτόζη, κ.ά.).
5) Εφαρμογές των ενζύμων σε μεγάλη κλίμακα (χαρτοποιία, υφαντουργία, βυρσοδεψία,
απορρυπαντικά, ζωοτροφές).
6) Εφαρμογές των ενζύμων στη χημική βιομηχανία (αμινοξέα, φυτοφάρμακα,
ολιγοσακχαρίτες, χημικές ενώσεις, συμπληρώματα διατροφής).
7) Εφαρμογές των ενζύμων στη φαρμακευτική βιομηχανία (αντιβιοτικά, στεροειδή,
φάρμακα κατά υπερχοληστερολαιμίας, HIV, υπέρτασης, κ.ά).
8) Εφαρμογές των ενζύμων στην ανάλυση (τα ένζυμα ως ‘αντιδραστήρια’ και ως ‘δείκτες’
ασθενειών, ενζυμοσύνδετοι ανοσοπροσδιορισμοί, ενζυμικοί βιοαισθητήρες).
9) Ενζυμική κατάλυση σε οργανικούς διαλύτες (εφαρμογές σε υδατοσυμβατούς και μη
υδατοσυμβατούς οργανικούς διαλύτες, αρωματικά, ζιζανιοκτόνα, τριγλυκερίδια,
πεπτίδια, ινσουλίνη, ασπαρτάμη, κ.ά.).
10). Εύρεση νέων ενζύμων.
1) Ι. Κλώνης, Ενζυμική Βιοτεχνολογία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτη, 3η
αναθεωρημένη έκδοση, 2013.
2) K. Buchholz, V. Kasche, U.T. Bornscheuer, Biocatalysis and Enzyme Technology, Wiley-VCH Verlag
GmbH, Germany, 2005.
3) G. Walsh, Proteins: Biochemistry and Biotechnology, John Wiley & Sons Ltd., Chichester, UK, 2002.