Η αύξηση και η σύσταση του σώματος αποτελούν σπουδαίες, από οικονομικής απόψεως, παραγωγικές ιδιότητες των αγροτικών ζώων, οι οποίες σχετίζονται με την ποσότητα και, σε μεγάλο βαθμό, με την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος. Οι ιδιότητες αυτές μπορούν να θεωρηθούν ως τελικά προϊόντα σύνθετων βιοσυνθετικών διαδικασιών που τροποποιούνται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Σκοπός του μαθήματος είναι να παρέχει στους φοιτητές, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, τις απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση των μηχανισμών ελέγχου των φαινομένων της ανάπτυξης, που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων στις εκτροφές των παραγωγικών ζώων.