ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βιοχημεία Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙ
1. Η διατροφική αξία του κρέατος
2. Η δομή του μυός
3. Ο συνδετικός ιστός
4. Οι συσταλτές πρωτεΐνες του κρέατος
5. Η μυοσφαιρίνη του κρέατος
6. Η συστολή μυός
7. Μεταθανάτιες βιοχημικές μεταβολές των μυών
8. Τα προϊόντα ζύμωσης του κρέατος
ΓΑΛΑ
1. Η βιοσύνθεση του γάλακτος
2. Η σύσταση του γάλακτος
3. Η διατροφική αξία του γάλακτος
4. Η παρασκευή του τυριού
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
1. Η δομή και η σύσταση του σπόρου
2. Η παρασκευή της μπύρας
3. Η παρασκευή του ψωμιού
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
1. Η σύσταση φρούτων και λαχανικών
2. Η αναπνοή
3. Οι αλλαγές των χρωμάτων
4. Οι αλλαγές της δομής
5. Το άρωμα και η γεύση
Η ΑΜΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1. Φαινολικές ενώσεις στα τρόφιμα
2. Η ενζυμική αμαύρωση
3. Η βιολογική σημασία της πολυφαινολοξειδάσης
4. Μέθοδοι ελέγχου της ενζυμικής αμαύρωσης
5. Η παρασκευή του τσαγιού
6. Η αντίδραση Maillard

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Βιβλιογραφία

1. Α. Βαφοπούλου-Μαστρογιαννάκη, Βιοχημεία Τροφίμων, Εκδόσεις ΖΗΤΗΣ, 2003, ISBN 960-431-830-6 & 13 978-960-431-830-8
2. B.K. Simpson, Food Biochemistry and Food Processing, Wiley-Blackwell, 2012, ISBN 081380874X
3. C. Alais & G. Linden, Food Biochemistry, Ellis Horwood Ltd., 1991, ISBN 0-7476-0061-9

NEWSLETTER

Η Βιοτεχνολογία αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις Βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο