ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εργαστήριο Γενετικής

Το Εργαστήριο Γενετικής ιδρύθηκε το 1960 στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή για να θεραπεύει την διδασκαλία και την έρευνα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και διατροφής και για να καλύψει τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας στους τομείς της γενετικής, της γενετικής των πληθυσμών, της ανάπτυξης και διαμόρφωσης των καλλιεργειών και της κατανόησης των αλληλεπιδράσεων των εχθρών των καλλιεργειών. Από το 1989 ανήκει στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας και μετεξελίχθηκε ώστε να συμπεριλαμβάνει τους σύγχρονους τομείς της μοριακής γενετικής, βιοπληροφορικής, βιοτεχνολογίας ζώων, μοριακής εξέλιξης, και της γενετικής των ασθενειών. Συμμετέχει δυναμικά στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και η ανταπόκρισή του στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και κοινωνίας.

Παρέχει την εκπαίδευση της Γενετικής σε ολόκληρο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται συστηματικά με σημαντικά γεωπονικά ερευνητικά ενδιαφέροντα όπως η μελέτη του δάκου, τα παραγωγικά υβρίδια φυτών, την συμβίωση φυτών, ζώων και μικροοργανισμών εδώ και 45 χρόνια. Είναι το πρώτο που εντόπισε πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ εργαστηριακών και φυσικών πληθυσμών εντόμων στα πλαίσια αντιμετώπισής του με τη μέθοδο του στείρου εντόμου και την σταδιακή αύξηση της ανθεκτικότητας των εντόμων στα εντομοκτόνα.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Γενετικής έχουν αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και εμπειρία σε γνωστικά αντικείμενα αιχμής όπως η γενετική μηχανική, η βιοτεχνολογία ζώων, η βιοπληροφορική, η μοριακή γενετική κλπ. και έχουν συντονίσει ή συμμετάσχει στο παρελθόν σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Επίσης η εφαρμογή της μοριακής γενετικής και της βιοπληροφορικής επιτρέπει την ευρεία και στοχευμένη διάγνωση,κατανόηση των βιολογικών αλληλεπιδράσεων, διερεύνηση και εφαρμογή μη χημικών εναλλακτικών καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και αντιμετώπισης παθογόνων με παράλληλο περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων χωρίς δυσμενείς επιδράσεις σε οργανισμούς -μη στόχους.

Προσωπικό

210529 4323
dimvl@aua.gr
Είμαι αναπληρωτής καθηγητής στο εργαστήριο γενετικής του τμήματος βιοτεχνολογίας της σχολής εφαρμοσμένης βιολογίας και βιοτεχνολογίας […]
210529 4371
vezyri@aua.gr

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου

Εργαστήριο Γενετικής

Δημήτριος Βλαχάκης - Scopus

Δημήτριος Βλαχάκης - PubMed

Nicotinic Cholinergic System and COVID-19: In Silico Identification of an Interaction between SARS-CoV-2 and Nicotinic Receptors with Potential Therapeutic Targeting Implications

01-09-2020
International Journal of Molecular Sciences 21, no. 16: 5807
Farsalinos, K., Eliopoulos, E., Leonidas, D., Papadopoulos, G. E., Tzartos, & S. Poulas, K.

Demetra Application: An integrated genotype analysis web server for clinical genomics in endometriosis.

01-09-2021
International journal of molecular medicine, 47(6), 115
Papageorgiou, L., Zervou, M. I., Vlachakis, D., Matalliotakis, M., Matalliotakis, I., Spandidos, D. A., Goulielmos, G. N., & Eliopoulos, E.

An updated evolutionary study of Flaviviridae NS3 helicase and NS5 RNA-dependent RNA polymerase reveals novel invariable motifs as potential pharmacological targets. 

01-09-2016
Royal Society of Chemistry / Molecular bioSystems, 12(7), 2080–2093.
Papageorgiou, L., Loukatou, S., Sofia, K., Maroulis, D., & Vlachakis, D.

STING orchestrates the crosstalk between polyunsaturated fatty acid metabolism and inflammatory responses

01-09-2022
Cell metabolism, 34(1), 125–139.e8.
Vila, I. K., Chamma, H., Steer, A., Saccas, M., Taffoni, C., Turtoi, E., Reinert, L. S., Hussain, S., Marines, J., Jin, L., Bonnefont, X., Hubert, M., Schwartz, O., Paludan, S. R., Van Simaeys, G., Doumont, G., Sobhian, B., Vlachakis, D., Turtoi, A., & Laguette, N.

The structure of β-lactoglobulin and its similarity to plasma retinol-binding protein

01-09-1986
Nature 324 (6095), 383-385
Papiz, M.Z., Sawyer, L., Eliopoulos, E.E., North, A.C.T., Findlay, J.B.C., Sivaprasadarao, R., Jones, T.A., Newcomer, M.E., and Kraulis, P.J.

Structures of the Peptidoglycan N-Acetylglucosamine Deacetylase Bc1974 and Its Complexes with Zinc Metalloenzyme Inhibitors

01-09-2018
Biochemistry 2018 57 (5), 753-763
Giastas, P., Andreou, Α., Papakyriakou, Α., Koutsioulis, D., Balomenou, S., Tzartos, S.J., Bouriotis, V., and Eliopoulos, E.E.

Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου

1o δοκιμαστικό Ερευνητικό πρόγραμμα

03-01-2022 έως 12-11-2022
Προϋπολογισμός: 12.123
Εδώ γράφουμε την περίληψη του έργου. Εδώ γράφουμε την περίληψη του έργου.Εδώ γράφουμε την […]

Εργαστήριο Eνζυμικής Τεχνολογίας

Το Εργαστήριο Ενζυμικής Τεχνολογίας ιδρύθηκε το 1991, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 117, ΦΕΚ 46/21-3-1991. Το εκπαιδευτικό έργο του Εργαστηρίου Ενζυμικής Τεχνολογίας καλύπτει τη διδασκαλία των παρακάτω υποχρεωτικών μαθημάτων (θεωρία και εργαστήρια): Ενζυμική Βιοτεχνολογία, Μοριακή Ενζυμολογία, Αναλυτική Βιοτεχνολογία και Κλινική & Φαρμακευτική Βιοτεχνολογία. Το ερευνητικό δυναμικό του Εργαστηρίου υλοποιεί πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η ερευνητική δραστηριότητα των μελών του Εργαστηρίου εστιάζει στη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης επιστημονικής έρευνας αιχμής στα γνωστικά αντικείμενα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας και ενζυμολογίας. Διερευνά και μελετά την καταλυτική ποικιλότητα των ενζύμων και στοχεύει στον σχεδιασμό και ανάπτυξη καινοτόμων βιοτεχνολογικών προϊόντων, μεθόδων και βιοϋλικών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ειδικότερα, η ερευνητική δραστηριότητα καλύπτει τα παρακάτω αντικείμενα:

  1. Ενζυμική μηχανική για τροποποίηση και ανασχεδιασμό της δομής και ιδιοτήτων των ενζύμων.
  2. Κατιούσα επεξεργασία και τεχνολογία καθαρισμού ενζύμων υψηλής αξίας.
  3. Aνάπτυξη προκαρυωτικών και ευκαρυωτικών συστημάτων ετερόλογης έκφρασης και παραγωγής ενζύμων.
  4. Ανάπτυξη και αξιολόγηση βιομιμητικών μορίων, μεταβολιτών και ενζυμικών αναστολέων ως νέων φαρμάκων, φαρμακοκαλλυντικών και φαρμακοδιατροφικών.
  5. Βιοκατάλυση και ανάπτυξη "πράσινων" διεργασιών με εφαρμογή ακινητοποιημένων ενζύμων.
  6. (στ) Ανάπτυξη ενζυμικών βιοαισθητήρων και κατασκευή μικροσυστημάτων μέτρησης μεταβολιτών και ξενοβιοτικών.

Προσωπικό

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου

Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου

2o Πρόγραμμα δοκιμαστικό

01-11-2022 έως 02-11-2022
Προϋπολογισμός: 20000
Εδώ βάζουμε το κείμενο ή την περίληψη του προγράμματος

Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας

Το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας λειτουργεί εντός του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών από το 1991, και αποτελεί σημείο αναφοράς στην Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογίας Φυτών και Μικροοργανισμών στην κεντρική Ελλάδα. Γενικότερα, το Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό στοχεύει στην κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των αναγκών του Τμήματος Βιοτεχνολογίας καθώς και άλλων Τμημάτων του Γ.Π.Α. που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του εργαστηρίου.

Τα μαθήματα (θεωρία και εργαστήρια) που διδάσκονται ανταποκρίνονται στις εξειδικευμένες ανάγκες της σύγχρονης επιστήμης, ενσωματώνοντας στο περιεχόμενο διδασκαλίας τους τις τελευταίες εξελίξεις στα πεδία της Μοριακής Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας Φυτών και εντόμων, Μοριακής Βιοχημείας και Φυσιολογίας Φυτών και Μικροοργανισμών, της Λειτουργικής Γονιδιωματικής, της Πρωτεομικής και της Μεταβολομικής.

Επίσης τα μέλη του εργαστηρίου προάγουν και προωθούν την ερευνητική τους δραστηριότητα και στους τρεις κύκλους σπουδών καθώς υλοποιούν πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα παρουσιάζει σημαντικό ερευνητικό έργο καθιστώντας γνωστό το Τμήμα Βιοτεχνολογίας μέσα από τις πρωτότυπες δημοσιεύσεις των μελών Δ.Ε.Π και του ερευνητικού προσωπικού του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου

Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου

Εργαστήριο Φυσικής

Το εργαστήριο Φυσικής εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στον ευρύτερο τομέα της Φυσικής, της Βιοφυσικής και των εφαρμογών τους. Σε ερευνητικό επίπεδο, το εργαστήριο δραστηριοποιείται σε εξειδικευμένους τομείς όπως η Μοριακή Βιοφυσική, η Κρυσταλλογραφία ακτίνων-Χ, η ανάπτυξη κρυσταλλογραφικών μεθόδων, η Μοριακή Δυναμική, οι μελέτες δομής μακρομορίων, κυκλοδεξτρινών και των συμπλόκων τους και σχετικές εφαρμογές στην φαρμακευτική έρευνα και στη τεχνολογία τροφίμων και σκευασμάτων, η έρευνα και εφαρμογές ανάλυσης/επεξεργασίας ψηφιακών σημάτων και συστημάτων αυτόματου οπτικού ελέγχου.

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου

Crystal structure of the inclusion complex of cholesterol in β-cyclodextrin and molecular dynamics studies

01-09-2018
Beilstein Journal of Organic Chemistry 14 (1), 838-848
Christoforides, E., Papaioannou, A., & Bethanis. K.

Upgrading the twin variables algorithm for large structures

01-09-2020
Acta Cryst. A56, 05-111
Bethanis, K., Tzamalis, P., Hountas, A., Mishnev, A. F., & Tsoucaris, G.

Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου

2o Πρόγραμμα δοκιμαστικό

01-11-2022 έως 02-11-2022
Προϋπολογισμός: 20000
Εδώ βάζουμε το κείμενο ή την περίληψη του προγράμματος

Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας

Το Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας δραστηριοποιείται και εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα εξής γνωστικά αντικείμενα:

  • In vitro καλλιέργειες και διεργασίες
  • Κυτταρικοί βιοαισθητήρες
  • Βιοηλεκτρισμός και ηλεκτροφυσιολογία
  • Νανοβιοτεχνολογία
  • Τροποποίηση κυττάρων, ιστών και οργάνων
  • Κυτταρικά εργοστάσια.

Στο εργαστήριο λειτουργούν μόνιμες μονάδες

  1. Καλλιέργειας ζωικών κυττάρων
  2. Καλλιέργειας φυτικών κυττάρων και μικροπολλαπλασιασμού φυτών
  3. Ηλεκτροχημικών και κυτταρικών βιοαισθητήρων.

Τα γνωστικά αυτά αντικείμενα εξειδικεύονται στις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Εφαρμογές της κυτταρικής μηχανικής.
  • Καλλιέργεια κυττάρων, μελέτη της κυτταρικής φυσιολογίας, διαίρεσης και διαφοροποίησης in vitro και του συνδυασμού κυτταροκαλλιεργειών με ηλεκτρονικά κυκλώματα και μικρομηχανικά κυκλώματα ρευστών, in vitro τοξικολογικές μελέτες.
  • Χρήση των κυττάρων ως κυτταρικών εργοστασίων για την παραγωγή βιοδραστικών προϊόντων.
  • Χρήση των κυττάρων ως στοιχείων βιοαναγνώρισης σε συστήματα ηλεκτροχημικών, ηλεκτροφυσιολογικών και άλλων βιοαισθητήρων ως σύγχρονων μέσων ανάλυσης.
  • Εφαρμογές της Νανοβιοτεχνολογίας.
  • Εφαρμογές του Βιοηλεκτρισμού και της Βιοηλεκτρονικής.

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου

Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήριο Γενετικής
Εργαστήριο Eνζυμικής Τεχνολογίας
Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας
Εργαστήριο Φυσικής
Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

1o δοκιμαστικό Ερευνητικό πρόγραμμα

Διάρκεια: 03/01/202212/11/2022
Προϋπολογισμός: 12.123
Εδώ γράφουμε την περίληψη του έργου. Εδώ γράφουμε την περίληψη του έργου.Εδώ γράφουμε την […]

2o Πρόγραμμα δοκιμαστικό

Διάρκεια: 01/11/202202/11/2022
Προϋπολογισμός: 20000
Εδώ βάζουμε το κείμενο ή την περίληψη του προγράμματος

NEWSLETTER

Η Βιοτεχνολογία αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις Βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο