AGRICULTURAL
UNIVERSITY OF ATHENS
Department of Food 
Science & Human Nutrition

Technology of Alcoholic Drinks

Content

ΘΕΩΡΙΑ
1. Εισαγωγικό (Στόχοι του μαθήματος, Ιστορική αναδρομή, εξέλιξη, σύγχρονες τάσεις).
2. Προσδιορισμός της αιθυλικής αλκοόλης των αλκοολούχων ποτών (Πώς, γιατί, μέθοδοι, εξέλιξη).
3. Κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, απορρόφηση και καταβολισμός, μεταβολικές και διατροφικές συνέπειες. Γενικότερες επιπτώσεις στην υγεία (θετικές-αρνητικές).
4. Νομοθεσία αλκοολούχων ποτών (παραγωγή, κατανάλωση, σήμανση, διαφήμιση, ειδικός φόρος κατανάλωσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ).
5. Απόσταξη - γενικές αρχές (συστήματα δύο συστατικών, μέθοδοι απόσταξης).
6. Πτητικές ενώσεις πλην αιθανόλης (ανώτερες αλκοόλες, εστέρες, οξέα, αλδεϋδες, ακετάλες κα).
7. Αποστάγματα από σταφυλή-στέμφυλα (τσίπουρο, τσικουδιά). Πρώτη ύλη, διαδικασία παραγωγής, άμβυκας.
8. Grappa-ούζο (πρώτες ύλες, διαδικασία παραγωγής, εξοπλισμός).
9. Ζυθοποίηση (πρώτες ύλες, διαδικασία, είδη μπύρας).
10. Ουίσκυ (πρώτες ύλες, διαδικασία παραγωγής, εξοπλισμός).
11. Τζιν (πρώτες ύλες, διαδικασία παραγωγής, εξοπλισμός).
12. Τεκίλα (πρώτες ύλες, διαδικασία παραγωγής, εξοπλισμός).
13. Βότκα (πρώτες ύλες, διαδικασία παραγωγής, εξοπλισμός).
14. Ρούμι, Κονιάκ, Αρμανιάκ, Λικέρ (πρώτες ύλες, διαδικασία παραγωγής, εξοπλισμός).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
1. Προσδιορισμός αιθανόλης σε αλκοολούχα ποτά. Υπολογισμός κατ’ όγκο και κατά βάρος. Υπολογισμός συνολικής ποσότητας.
2. Απόσταξη στεμφύλων σταφυλής ή οίνου με εργαστηριακό χάλκινο άμβυκα. Χειρισμός άμβυκα, συλλογή κλασμάτων, υπολογισμός αιθανόλης. Απλή απόσταξη, απόσταξη με κλασματική στήλη.
3. Απόσταξη ούζου. Γνωριμία με τις πρώτες ύλες, συνταγές, συλλογή κλασμάτων, ισοζύγιο αιθανόλης, οσφρητική αξιολόγηση.
4. Παρασκευή λικέρ μαστίχας. Υπολογισμοί ανάμιξης υλικών. Οργανοληπτική αξιολόγηση. Συγκρίσεις, συμπεράσματα.
5. Οργανοληπτική αξιολόγηση παλαιωμένων αποσταγμάτων. Περιγραφική ανάλυση.

Learning results

Bibliography

1. ΣΟΥΦΛΕΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ. ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ (2η ΕΚΔΟΣΗ). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΥΦΛΕΡΟΥ ΕΕ
2. ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ. ΠΟΤΟΓΡΑΦΙΑ (2η ΕΚΔΟΣΗ). ΨΥΧΑΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ & ΣΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ο.Ε.
3. Ροδοβίτης, Β. Α., Σουφλερός, Ε. ΗΡ. (2004). Το τσίπουρο και η τσικουδιά, το ελληνικό απόσταγμα στεμφύλων, Θεσσαλονίκη.
4. The alcohol Textbook / 1999 Edited by KA Jacques, TP Lyons
5. La distillation modern des fruits UN GUIDE POUR LES DISTILLATEURS H. Tanner et H. Brunner– EDITIONS HELLER 1982 TRADUIT DE L’ALLEMAND PAR DANIEL COLLE (nouvelle edition 2009)
6. Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1238/92 της επιτροπής της 8ης Μαΐου 1992 περί καθορισμού των κοινοτικών μεθόδων ανάλυσης της ουδέτερης αλκοόλης οι οποίες εφαρμόζονται στον τομέα του οίνου

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
• Food and Beverages
• Phytochemistry
• Bulletin d’ OIV
• Revue Française d’ Oenology
• American journal of Enology and Viticulture

NEWSLETTER

The Department of Food Science and Human Nutrition (renamed Department of Food Science and Technology, Decree 80/27/5/13, Government Gazette A119 28/5/13) offers its students the scientific background for a rational approach to scientific and technological issues related to the food sector.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content