AGRICULTURAL
UNIVERSITY OF ATHENS
Department of Food 
Science & Human Nutrition

Environmental and Food Toxicology

Content

ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
• Τοξικολογία - Περιβαλλοντική Τοξικολογία - Οικοτοξικολογία - Ορισμοί - Ιστορική αναδρομή.
• Οικοσυστήματα - Τροφικές αλυσίδες - Βιοσυγκέντρωση-Βιοσυσσώρευση-Βιομεγέθυνση.
• Περιβάλλον: Ορισμοί - Μονάδες μέτρησης ρύπων.
• Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Αέρια Ρύπανση - Σωματιδιακή Ρύπανση - Όρια τοξικότητας. Φωτοχημικό νέφος - Η περίπτωση της Αθήνας.
• Ατμοσφαιρική Ρύπανση και Υγεία - Δείκτες Ποιότητας της Ατμόσφαιρας.
• Βαρέα Μέταλλα στο Περιβάλλον - Πηγές - Βιοδιαθεσιμότητα - φυτοτοξικότητα - Όρια τοξικότητας για την ανθρώπινη υγεία: Μόλυβδος (Pb), Αρσενικό (As), Κάδμιο (Cd), Χρώμιο (Cr), Αργίλιο (Al), Υδράργυρος (Hg) - Η περίπτωση της Minamata. Βαρέα μέταλλα στην Αττική.
• Άλλες τοξικές ουσίες/Τοξικά υλικά στο περιβάλλον: DDT - Αμίαντος.
• (Βιο)Τοξίνες στο Περιβάλλον - Από το Χωράφι στο Ράφι - Μυκοτοξίνες, Αφλατοξίνες, Eμετοξίνη, Φουμονισίνες, Ωχρατοξίνη, Σολανίνη. Μεταφορά Βιοτοξινών από το νέκταρ στο μέλι.
• Κλιματική Αλλαγή και Τοξικές Ουσίες στις καλλιέργειες - Νιτρικά - Υδροκυάνιο.
• Βιοδοκιμές-Βιοδείκτες: Βιοδείκτης έκθεσης (biomarker of exposure) - Βιοδείκτες επίδρασης (biomarker of effect) - Βιοδείκτης ευαισθησίας/δεκτικότητας (biomarker of susceptibility): Οργανισμοί βιοδείκτες: Lemna minor, Daphnia magna, Artemia salina, φύκη (Algae), Βακτήρια. Tests Μεταλλαξιογέννεσης (Ames test).
• Τοξικολογικές μελέτες σε επίπεδο πληθυσμών και “κόσμων”- επιδράσεις σε πληθυσμούς ειδών r και K επιλογής. Cosm studies: μελέτες Μικρόκοσμου (Microsm) - Μεσόκοσμου (Mesocosm).
• Έκθεση - Δόση - Συγκέντρωση: Δόση-Απόκριση - LD50/EC50 : Θανατηφόρος δόση/συγκέντρωση - Η ανάλυση Probit - NOEC/NOEL - LOEC/LOEL. Το φαινόμενο της Όρμησης.
• Εκτίμηση Οικολογικής Επικινδυνότητας

ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
• Εισαγωγή στην επιστήμη της Τοξικολογίας Τροφίμων
• Τοξικότητα
• Τοξικοκινητική
• Τοξικές Ουσίες στα Τρόφιμα - Ανίχνευση και Ποσοτικός Προσδιορισμός
• Εκτίμηση Τοξικότητας - Δοκιμασίες Τοξικότητας
• Τροφικές Δηλητηριάσεις – Αλλεργιογόνα
• Δηλητηριάσεις από Αλκοόλες
• Τοξίνες σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης
• Τοξίνες σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης
• Τοξίνες από μύκητες-Μανιτάρια
• Βιομηχανικοί Ρύποι-Βαρέα Μέταλλα-Φυτοφάρμακα στα τρόφιμα
• Πρόσθετα τροφίμων
• Τοξικές ουσίες που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία των τροφίμων
• Χημική Καρκινογένεση

Learning results

Bibliography

1. James Girard. 2018. Αρχές Περιβαλλοντικής Χημείας". Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης: Μ. Πολυσίου, Π. Ταραντίλης, Χ. Παππάς". Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε
2. Shibamoto T., Bjeldanes L. Εισαγωγή στην Τοξικολογία Τροφίμων. Επιμέλεια: Πέτρος Ταραντίλης. Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
3. Βαλαβανίδης Αθ. 2007. Οικοτοξικολογία και Περιβαλλοντική Τοξικολογία. Έκδοση: Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών. [ Διατίθεται από το συγγραφέα σε ηλεκτρονική μορφή δωρεάν (μέσω του διαδικτυακού τόπου του Τμήματος Χημείας: http://www.chem.uoa.gr/courses/organiki_1/val_oikotox.htm)]

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Environmental Toxicology (Wiley - Edited By: PAUL B. TCHOUNWOU).

Faculty

(+30) 210 529 4262
ptara@aua.gr
Instrumental Chemical Analysis of Natural Products

NEWSLETTER

The Department of Food Science and Human Nutrition (renamed Department of Food Science and Technology, Decree 80/27/5/13, Government Gazette A119 28/5/13) offers its students the scientific background for a rational approach to scientific and technological issues related to the food sector.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content