AGRICULTURAL
UNIVERSITY OF ATHENS
Department of Food 
Science & Human Nutrition

Didactics-Agricultural Education

Content

1. Education – Agricultural education: concepts, aims and contents (general education/ technical-occupational education/ training)
2. The development of agricultural education a) in Greece and b) in the European Union Member-States
3. Analysis of occupational needs – job analysis
4. Teaching and learning: conceptual boundaries of terms and processes; features, relationships and differentiations; teaching and learning principles and theories
5. Aims and objectives: setting aims and objectives; objectives (formulation, taxonomies, usefulness)
6. Organization and conduct of teaching: methodological principles (educational psychology) and strategies; teaching methods
7. Contemporary teaching models: models of active, passive, individualistic, collaborative-participative learning; models developing critical and constructive thinking, meta-cognitive skills and democratic processes in the classroom
8. Designing teaching: role and prerequisites of the teaching plan; the design of the hourly teaching plan
9. Education evaluation: definition and role of evaluation; the evaluation of students (criteria-subjective and objective tests); curriculum evaluation
10. Presentation of students’ (group) assignments

Learning results

The course aims at the familiarization of students with a) the basic concepts of (general and technical- occupational) education, b) the methodology of the design of curricula, c) the methods and practices of teaching (and learning) with emphasis on technical-occupational programmes (focusing on agricultural education) and d) the evaluation (of curricula and learning).

By successfully completing the course students will be able to:

  • Describe, distinguish and explain the fundamental concepts, theories and methodologies of general and technical/agricultural education (and training)
  • Select and justify the appropriate strategies and teaching forms/techniques, and teaching aids which, under certain circumstances, will secure the success of the teaching intervention/event.
  • Develop appropriate teaching/learning objectives, teaching plan and evaluation method(s) within a given curriculum.
  • Develop a curriculum (aims and objectives, content/knowledge, learning experiences, structure/programme and evaluation)
  • Evaluate a teaching intervention/event and a given curriculum
  • Cooperate with peers to collect appropriate materials so as to put together and present a piece of work related to the course contents/interests

Bibliography

EUDOXUS
Papadaki-Klavdianou, A. (2009) Agricultural Education, Grafima Eds., Thessaloniki (in Greek).
Kiousis, G. (2018) Didactics of agricultural sciences, Embryo, Athens (in Greek)

GENERAL
1. Δερβίσης, Σ. (1998) Οι μαθητές μιας τάξης ως κοινωνική ομάδα και η ομαδοκεντρική διδασκαλία, Αθήνα, Gutenberg
2. Κατερέλος, Γ. (1999) Θεωρία και πράξη στην εκπαιδευτική σχέση: Κοινωνιοψυχολογική δυναμική της εκπαιδευτικής πρακτικής, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα.
3. Καψάλης, Α. και Νήμα, Ε. (2015) Σύγχρονη διδακτική, Κυριακίδης, Αθήνα
4. Κιούσης, Γ. (2018) Διδακτική γεωργικών επιστημών, Αθήνα, Έμβρυο.
5. Κοσσυβάκη, Φ. (1998) Κριτική επικοινωνιακή διδασκαλία: Κριτική προσέγγιση της διδακτικής πράξης, Αθήνα, Gutenberg
6. Ματσαγγούρας, Η. (1995) Η εξέλιξη της διδακτικής: Επιστημολογική θεώρηση, Αθήνα, Gutenberg
7. Ματσαγγούρας, Η. (1998) Θεωρία και πράξη της διδασκαλίας: Θεωρία της διδασκαλίας (Η προσωπική θεωρία ως πλαίσιο στοχαστικο-κριτικής ανάλυσης), Αθήνα, Gutenberg
8. Ματσαγγούρας, Η. (1999) Θεωρία και πράξη της διδασκαλίας: Η σχολική τάξη (χώρος, ομάδα, πειθαρχία, μέθοδος), Αθήνα: Εκδ. Γρηγόρη
9. Ματσαγγούρας, Η. (2008) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση, Αθήνα: Εκδ. Γρηγόρη
10. Ματσαγγούρας, Η. (2009) Εισαγωγή στις επιστήμες της παιδαγωγικής: Εναλλακτικές προσεγγίσεις, διδακτικές προεκτάσεις, Αθήνα, Gutenberg.
11. Ματσαγγούρας, Η. (2012) Η διαθεματικότητα στη σχολική γνώση, Αθήνα: Εκδ. Γρηγόρη
12. Παπαδάκη-Κλαυδιανού, Α. (2009) Γεωργική Εκπαίδευση, Εκδ. Γράφημα, Θεσ/νικη.
13. Πετρουλάκης, Ν. (1992) Προγράμματα, εκπαιδευτικοί στόχοι, μεθοδολογία, Αθήνα: Εκδ. Γρηγόρη
14. Πηγιάκη, Π. (2003) Προετοιμασία, σχεδιασμός και αξιολόγηση της διδασκαλίας: Διδακτική μεθοδολογία, Αθήνα: Εκδ. Γρηγόρη
15. Τριλιανός, Θ. (1991 και 1992) Μεθοδολογία της διδασκαλίας (Ι και ΙΙ), Αθήνα, Αφοι Τολίδη
16. Φλουρής, Γ. (2003) Η αρχιτεκτονική της διδασκαλίας και η διαδικασία της μάθησης, Αθήνα: Εκδ. Γρηγόρη
17. Φράγκος, Χ. (1984) Ψυχοπαιδαγωγική, Αθήνα, Gutenberg
18. Talbert, B. A., Vaughn, R., Croom D. B. and J. S. Lee (2007) Foundations of Agricultural Education, Danville, ILL., PEP Books.

Επιστημονικά Περιοδικά:
• The Journal of International Agricultural and Extension Education https://www.aiaee.org/
• The Journal of Agricultural Education & Extension
• Proceedings of IFSA/Europe Group Symposia http://ifsa.boku.ac.at/cms/index.php?id=2

NEWSLETTER

The Department of Food Science and Human Nutrition (renamed Department of Food Science and Technology, Decree 80/27/5/13, Government Gazette A119 28/5/13) offers its students the scientific background for a rational approach to scientific and technological issues related to the food sector.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content