AGRICULTURAL
UNIVERSITY OF ATHENS
Department of Food 
Science & Human Nutrition

Technology of Foods of Plant and Animal Origin

Content

1. Εισαγωγή, Δομή/Απαιτήσεις Μαθήματος. Τεχνολογία Επιτραπέζιων Ελιών.
2. Τεχνολογία Μεταποίησης Επιτραπέζιας Ελιάς (Ποικιλίες-Εμπορικοί Τύποι-Επεξεργασία Συσκευασία-Συντήρηση).
3. Τεχνολογία Μεταποίησης Ελαιολάδου. (Ποικιλίες-Τεχνολογία Εξαγωγής Ελαιολάδου Συσκευασία-Συντήρηση).
4. Επεξεργασία Βιομηχανικής Τομάτας.
5. Τεχνολογία Μεταποίησης Φρούτων. Παραγωγής Κονσερβών Ροδάκινου. Διάγραμμα Ροής Παραγωγής Χυμού Βερίκοκου.
6. Τεχνολογία Μεταποίησης Λαχανικών. Τεχνολογία Παραγωγής Κονσέρβας Αρακά. Τεχνολογία Παραγωγής Κατεψυγμένου Αρακά.
7. Επεξεργασία Εσπεριδοειδών. Τεχνολογία Παραγωγής Χυμού Πορτοκαλιού.
8. Τεχνολογία Παρασκευής Μαρμελάδας.
9. Τεχνολογία Μεταποίησης Μελιού. (Ορισμός και Προέλευση, Χαρακτηριστικά, Εξοπλισμός και Γραμμή Επεξεργασίας, Ποιότητα).
10. Τεχνολογία Δημητριακών. Άλεση Σίτου - Ιδιότητες Παραγομένων Αλεύρων.
11. Τεχνολογία Παρασκευή Αρτοσκευασμάτων. Προϊόντα Ελεύθερα Γλουτένης.
12. Τεχνολογία και Παρασκευή Προϊόντων Ζαχαροπλαστικής – Επίδραση του Είδους.
13. Παρουσίαση επιλεγμένων θεμάτων Τεχνολογίας Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης από τους Φοιτητές.
14. Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης.
15. Χημική και βιοχημική σύσταση των μυών.
16. Μετατροπή του μυικού συστήματος σε κρέας.
17. Τεχνολογίες Κρέατος.
18. Συντήρηση νωπού κρέατος.
19. Πρόσθετες και βοηθητικές ύλες.
20. Προϊόντα θερμικής επεξεργασίας από σύγκοπτο κρέας.
21. Προϊόντα θερμικής επεξεργασίας από αυτούσια τεμάχια κρέατος.
22. Ζυμούμενα αλλαντικά.
23. Νωπά αλλαντικά.
24. Αξιολόγηση και παρεμβάσεις στην παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης.
25 Τεχνολογία ιχθηρών.

Οι παραπάνω διαλέξεις θα πλαισιωθούν με εργαστήρια με την παρακάτω θεματολογία:
1. Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.
2. Παρασκευή και προσδιορισμός ποιοτικών παραμέτρων κέτσαπ τομάτας.
3. Παρασκευή μαρμελάδας.
4. Παρασκευή και προσδιορισμός ποιοτικών παραμέτρων και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών αρτοσκευασμάτων (π.χ., μπισκότων).

Learning results

Bibliography

1. Σ.Α. Γεωργάκης, Κ.Π. Βαρελτζής, Ι.Α. Αμβροσιάδης, 2002. Τεχνολογία Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη.
2. Σ.Β. Ραμαντάνης 2005. Τεχνολογία Κρέατος και Προϊόντων του, Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη.
3. R.A. Lawrie 1998. Lawrie's Meat Science, Sixth Edition, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, UK. ToldráF. (ed) 2010.
4. Handbook of meat processing, Wiley – Blackwell. ToldráF. (ed) 2009. Safety of meat and processed meat, Springer.
5. Γ.Δ. Καραουλάνης, 2007. Τεχνολογία Επεξεργασίας Οπωροκηπευτικών, Εκδόσεις Σταμούλης Α.Ε., Αθήνα.
6. Μ. Βασιλακάκης, 2010. Μετασυλλεκτική Φυσιολογία Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών και Τεχνολογία, 2η Έκδοση, Εκδόσεις Γαρταγάνης, Θεσσαλονίκη.

Faculty

2105294706
stoforos@aua.gr
Nikolaos G. Stoforos, a Chemical Engineer (National Technical University of Athens, 1978), is Professor […]
2105294739
stathispanagou@aua.gr
Dr. Efstathios Z. Panagou is Professor of Quantitative Food Microbiology at the Agricultural University […]

NEWSLETTER

The Department of Food Science and Human Nutrition (renamed Department of Food Science and Technology, Decree 80/27/5/13, Government Gazette A119 28/5/13) offers its students the scientific background for a rational approach to scientific and technological issues related to the food sector.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content