Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα κατέχουν γενικές και ειδικές γνώσεις που αφορούν στη γεωργία και ειδικότερα στην καλλιέργεια των σημαντικότερων χειμερινών και εαρινών σιτηρών. Ειδικότερα το αντικείμενο του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της παραγωγής και τις τεχνικές της καλλιέργειας με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών των σιτηρών. Έμφαση δίνεται στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και στην εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών. Ο φοιτητής αποκτά όλες τις απαραίτητες γνώσεις ώστε ως γεωπόνος αργότερα να μπορεί να βοηθήσει τον Έλληνα παραγωγό στις απαιτήσεις για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών και την αειφορική διαχείριση του αγροτικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα εξετάζονται για τα σημαντικότερα σιτηρά η βοτανική ταξινόμηση, προέλευση και εξέλιξη, οικονομική σημασία και χρήσεις, τάσεις καλλιέργειας (διεθνώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα), η μορφολογία, ανάπτυξη και προσαρμοστικότητα (περιβαλλοντικές και εδαφικές απαιτήσεις, ζώνες καλλιέργειας), οι τάσεις βελτίωσης (επιθυμητά χαρακτηριστικά, ποικιλίες), η καλλιεργητική τεχνική (εναλλαγή καλλιεργειών, κατεργασία του εδάφους, σπορά, ανόργανη θρέψη και λίπανση, υδατικές απαιτήσεις και άρδευση, ζιζανιοκτονία, συγκομιδή) και οι κυριότεροι εχθροί και ασθένειες.