ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Χειμερινά & Εαρινά Σιτηρά

Περιεχόμενο Μαθήματος

1.Γενικά περί σιτηρών. Βοτανική ταξινόμηση. Προέλευση και εξέλιξη. Οικονομική σημασία και χρήσεις. Τάσεις καλλιέργειας. Ανάπτυξη σιτηρών. Καλλιεργητικά προβλήματα σιτηρών. 2. Σιτάρι. Προέλευση, σκοπός και τάσεις. Μορφολογία. Προσαρμοστικότητα. Είδη ποικιλίες & επιθυμητά χαρακτηριστικά. 3. Σιτάρι. Καλλιεργητικές τεχνικές. Συγκομιδή, αποδόσεις και ποιότητα. 4. Κριθάρι. Προέλευση, σκοπός και τάσεις. Μορφολογία. Προσαρμοστικότητα. Είδη ποικιλίες & επιθυμητά χαρακτηριστικά. 5. Κριθάρι. Καλλιεργητικές τεχνικές. Συγκομιδή, αποδόσεις και ποιότητα. 6. Βρώμη. Προέλευση, σκοπός και τάσεις. Προσαρμοστικότητα. Είδη ποικιλίες & επιθυμητά χαρακτηριστικά. Καλλιεργητικές τεχνικές. Συγκομιδή, αποδόσεις και ποιότητα. 7. Σίκαλη. Προέλευση, σκοπός και τάσεις. Προσαρμοστικότητα. Είδη ποικιλίες & επιθυμητά χαρακτηριστικά. Καλλιεργητικές τεχνικές. Συγκομιδή, αποδόσεις και ποιότητα. 8. Τριτικάλε. Προέλευση, σκοπός και τάσεις. Προσαρμοστικότητα. Είδη ποικιλίες & επιθυμητά χαρακτηριστικά. Καλλιεργητικές τεχνικές. Συγκομιδή, αποδόσεις και ποιότητα. 9. Αραβόσιτος. Προέλευση, σκοπός και τάσεις. Μορφολογία. Προσαρμοστικότητα. Είδη ποικιλίες & επιθυμητά χαρακτηριστικά. 10. Αραβόσιτος. Καλλιεργητικές τεχνικές. Συγκομιδή, αποδόσεις και ποιότητα. 11. Ρύζι. Προέλευση, σκοπός και τάσεις. Μορφολογία. Προσαρμοστικότητα. Είδη ποικιλίες & επιθυμητά χαρακτηριστικά. 12. Ρύζι. Καλλιεργητικές τεχνικές. Συγκομιδή, αποδόσεις και ποιότητα. 13. Σόργο, Κεχρί. Προέλευση, σκοπός και τάσεις. Προσαρμοστικότητα. Είδη ποικιλίες & επιθυμητά χαρακτηριστικά. Καλλιεργητικές τεχνικές. Συγκομιδή, αποδόσεις και ποιότητα. Οι δέκα τρεις (13) εργαστηριακές ασκήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος απαιτούν ομαδική εργασία από τους φοιτητές στο εργαστήριο με την αναγνώριση μορφολογικών χαρακτηριστικών των καλλιεργούμενων χειμερινών και εαρινών σιτηρών.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα κατέχουν γενικές και ειδικές γνώσεις που αφορούν στη γεωργία και ειδικότερα στην καλλιέργεια των σημαντικότερων χειμερινών και εαρινών σιτηρών.   Ειδικότερα το αντικείμενο του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της παραγωγής και τις τεχνικές της καλλιέργειας με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών των σιτηρών. Έμφαση δίνεται στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και στην εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών. Ο φοιτητής αποκτά όλες τις απαραίτητες γνώσεις ώστε ως γεωπόνος αργότερα να μπορεί να βοηθήσει τον Έλληνα παραγωγό στις απαιτήσεις για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών και την αειφορική διαχείριση του αγροτικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα εξετάζονται για τα σημαντικότερα σιτηρά η βοτανική ταξινόμηση, προέλευση και εξέλιξη, οικονομική σημασία και χρήσεις, τάσεις καλλιέργειας (διεθνώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα), η μορφολογία, ανάπτυξη και προσαρμοστικότητα (περιβαλλοντικές και εδαφικές απαιτήσεις, ζώνες καλλιέργειας), οι τάσεις βελτίωσης (επιθυμητά χαρακτηριστικά, ποικιλίες), η καλλιεργητική τεχνική (εναλλαγή καλλιεργειών, κατεργασία του εδάφους, σπορά, ανόργανη θρέψη και λίπανση, υδατικές απαιτήσεις και άρδευση, ζιζανιοκτονία, συγκομιδή) και οι κυριότεροι εχθροί και ασθένειες. 

Βιβλιογραφία

1. Μπιλάλης, Δ., Π.Θ. Παπαστυλιανού και Η.Σ. Τραυλός (2019). Γεωργία-Φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Εκδόσεις Πεδίο. 2. Παπακώστα - Τασοπούλου Δ. 2013. Σιτηρά. Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία. -Συναφή επιστημονικά περιοδικά: Agronomy Journal, Crop Science, Advances in Agronomy

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο