Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των μεταπτυχιακών φοιτητών, του ΠΜΣ Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων, στις βασικές αρχές και τις μεθόδους του στατιστικού ελέγχου ποιότητας όπως εφαρμόζεται από τις βιομηχανίες τροφίμων
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής/τρια αναμένεται να:
Μπορεί να εξηγήσει το νόημα της κατανομής πιθανότητας και να μπορεί να χρησιμοποιεί την κανονική κατανομή και βασικές διακριτές κατανομές
Μπορεί να εφαρμόζει στατιστικούς ελέγχους υποθέσεων και να κατασκευάζει διαστήματα εμπιστοσύνης
Μπορεί να ερμηνεύει σωστά τη στατιστική σημαντικότητα
Μπορεί να επιλέγει και να εφαρμόζει κατάλληλες μεθόδους και εργαλεία στατιστικού ελέγχου ποιότητας
Μπορεί να εξηγήσει τα χαρακτηριστικά των βασικών σχεδίων δειγματοληψίας αποδοχής
Μπορεί να εξηγήσει τα χαρακτηριστικά βασικών πειραματικών σχεδίων
Μπορεί να χρησιμοποιεί κατάλληλο λογισμικό (στατιστικά πακέτα) για να εφαρμόζει μεθόδους και εργαλεία στατιστικού ελέγχου ποιότητας
Έχει (επί)γνωση της αβεβαιότητας (και του μεγέθους της) που αναπόδραστα εμπεριέχεται στα συμπεράσματα που αφορούν στοχαστικά φαινόμενα και πειράματα
Έχει γνώση των θεμάτων δεοντολογίας και ηθικής που σχετίζονται με τη συλλογή και χρήση δεδομένων και τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων που εξάγονται από αυτά