ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης
Φυτικής Παραγωγής

Εφαρμοσμένη Φυσιολογία Φυτών-Αναγνώριση Καταπονήσεων

Περιεχόμενο Μαθήματος

ΘΕΩΡΙΑ 1. Αναγνώριση των καταπονήσεων στον αγρό 2. Διαδοχικά βήματα για την αναγνώριση των καταπονήσεων σε επίπεδο καλλιέργειας α. Γνώση των χαρακτηριστικών του καλλιεργούμενου φυτού β. Αναγνώριση των συμπτωμάτων και των σημαδιών -καθορισμός του προβλήματος γ. Παρατήρηση πιθανών ιδιαίτερων μοτίβων στον αγρό. δ. Εξέταση του ιστορικού της καλλιέργειας. ε. Διάκριση μεταξύ των προβλημάτων που προξενούνται από βιοτικούς ή αβιοτικούς παράγοντες καταπόνησης στον αγρό ε1. Διάκριση μεταξύ των βιοτικών παραγόντων καταπόνησης 1. Συμπτώματα ή σημάδια προσβολής παθογόνων 2. Συμπτώματα ή σημάδια προσβολής εντόμων, ακάρεων ή φυτοφάγων ζώων ε2. Διάκριση μεταξύ των αβιοτικών παραγόντων καταπόνησης 1. Μηχανική καταπόνηση 2. Ακραίες τιμές φυσικών παραμέτρων (θερμοκρασία, ένταση φωτισμού, συγκέντρωση οξυγόνου, επάρκεια νερού) 3. Τοξικότητες 3. Αναγνώριση των καταπονήσεων σε επίπεδο φυτού α. Σπέρματα β. Αρτίβλαστα γ. Ανεπτυγμένα φυτά- γ1. φύλλα- γ2. βλαστός- γ3. ρίζα 4. Δύσκολες περιπτώσεις: Διαφορετικοί παράγοντες καταπόνησης που προκαλούν όμοια συμπτώματα ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ Εκπαίδευση στον αγρό σχετικά με τα διαδοχικά βήματα για την αναγνώριση των καταπονήσεων σε επίπεδο καλλιέργειας. Παρατήρηση πιθανών ιδιαίτερων μοτίβων στον αγρό. Διάκριση συμπτωμάτων που προξενούνται από βιοτικούς ή αβιοτικούς παράγοντες καταπόνησης στον αγρό. Αναγνώριση των καταπονήσεων σε επίπεδο φυτού και των οργάνων του με βάση τα συμπτώματα και τα σημεία. Εκμάθηση της χρήσης κλείδας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποβλέπει στη σύνθεση όλων των γνώσεων που έχουν αποκτήσει οι φοιτητές με σκοπό την αναγνώριση των επιπτώσεων των παραγόντων καταπόνησης στον αγρό. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα κατέχουν γνώσεις που αφορούν στα στάδια που θα ακολουθήσουν ώστε να αναγνωρίσουν βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις μεμονωμένων φυτών ή καλλιεργειών στο πεδίο, στον αγρό ή στο θερμοκήπιο.

Βιβλιογραφία

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ. 2018. Δ. Τσιτσιγιάννης, Γ. Οικονόμου, Δ. Περδίκης, Γ. Λιακόπουλος, Γ. Αϊβαλάκις, Γ. Καραμπουρνιώτης. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σημειώσεις στο e-class Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών 2012. Γ. Καραμπουρνιώτης, Γ. Λιακόπουλος, Δ. Νικολόπουλος. Εκδόσεις Εμβρυο.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (ΕΦΠ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι το πρώτο αμιγές Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Ελλάδα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1989 (Π.Δ. 377/16-6-89, ΦΕΚ 166Α΄)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο